Gyakorlati bemutató Végváron

Gyakorlati bemutató Végváron

A végvári szántóföld összetétele miatt, az átlagosnál jóval nehezebben dolgozható meg. Mások azt tartják, hogy ha minden munkálatot időben és a technológiáknak megfelelően végeznek el, akkor nem marad el az áldás a végvári földekről sem.

A fenti vélekedést igazolja Köllő István, a végvári határban valamivel több mint négyszáz hektárt megmunkáló BGB Kft. helyi képviselője, aki a tavalyi hektáronkénti negyvenöt és ötven mázsa közötti búzatermést helyi rekordként említi. De mutatja, hogy a száraz meleg idő hatására, az idei búzatáblákban máris ujjnyi repedések keletkeztek, a műtrágya pedig a csapadékhiány miatt a talaj felszínén maradt… Az idei évre eddig a szélsőségesség jellemző – osztja meg véleményét a szakember –, az átlagosnál jóval enyhébb tél, március elején legalább húsz centis hó hullott, néhány napig –10 fok alatti hideg volt, majd rengeteg eső esett, ami láthatóan alaposan leverte az ősszel felszántott talajt. De a gyomok elszaporodását mindezek nem akadályozták meg, kénytelenek voltunk gyomirtózni a területet, mielőtt kipróbáljuk a Munax Kft. által forgalmazott magágy­készítő berendezést.

Örültünk a Munax Kft. ajánlatának, amely a nagy kapacitású magágy­készítő berendezés kipróbálására vonatkozott, ugyanis nekünk valóban jó szolgálatot, hatékonyabb munkavégzést biztosíthat egy ilyen berendezés. Ráadásul az idő is sürget, több mint másfélszáz hektárt kell bevetnünk az elkövetkező napokban. Idén mintegy kétszáz hektáron vetettünk búzát, harminc hektáros területen repcét, a többi területen fogjuk elvetni a tavasziakat, kukoricát, szóját és napraforgót fogunk elvetni azzal a reménységgel, hogy idén sikerül betakarítanunk is valamit, mert tavaly szinte mindent leperzselt az aszály.

Köllő Istvánhoz hasonlóan sokan, közöttük a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnöke, dr. Csősz János követik nagy érdeklődéssel a bemutatót, tekintik meg vajon megfelelő mélységű és szerkezetű-e az elkészült magágy, nem szárad-e ki a meleg hatására a talaj legfelsőbb rétege?

 

 

A Munax Kft. tevékenységét országszerte ismerik, az általuk forgalmazott gépek, berendezések számtalan gazdálkodó gondjára biztosítanak hatékony megoldást. A végvári határban a cég ügyvezető igazgatója, Tóth Júlia és valamennyi kirendeltségből érkezett szakemberek érdeklődve veszik szemügyre a 196 lóerős gép által vontatott magágy­készítő berendezés munkájának eredményét. Az igazgató elmondja, hogy számukra sokszorosan fontos a végvári bemutató, ugyanis egyrészt a területet megdolgozó gazda meggyőződhet a gépezet hatékonyságáról és hasznosságáról különböző típusú területeken, másrészt a Munax Kft. valamennyi üzletkötője is megismerheti a forgalmazott berendezés paramétereit, a beállítási lehetőségeket, az üzemeltetés során felmerülhető gondokat és azok orvoslásának lehetőségeit, harmadsorban a környékbeli gazdák is megtekinthették munkavégzés közben, a nehezen megmunkálható talajon is gyorsan és hatékonyan működő gépet.

A FRAMEST cég által gyártott FRAKOMB gépeket már évek óta forgalmazzuk sikerrel – mondta az igazgató – a bemutató során sokan meggyőződhettek a berendezés hatékonyságáról. Legközelebb Szatmár megyében lesz hasonló bemutató, általában közepes- vagy nagygazdaságoknak ajánljuk ezt a csúcstechnológiával felszerelt gépet.”

A végvári bemutató kitűnő alkalom arra, hogy az érdeklődők nem csak egy színes papírra nyomtatott képről, prospektusról ismerjék meg a terméket, hanem munkavégzés közben tekinthetik meg „mi mindent tud” ez a Magyarországon gyártott gépezet. Nyárádi Attila mérnök, a mezőgazdasági talajmunkára szakosodott gépeket gyártó FRAMEST cég ügyvezetője és társtulajdonosa meggyőződését tolmácsolta, mely szerint nem gépeket, berendezéseket, hanem a gazdák gondjait enyhítő megoldásokat kínálnak. A laikus szemlélő a bemutató során azt látta, hogy egy óriási vontató, egy legalább négy méteres szélességű gépet vontat, és azon a területen, amelyen áthaladt felaprózva, egyenletesen marad a föld és mindent bejár a frissen feltört rög jellegzetes illata.

A szakember, hogyan értékeli a végvári, nehezebb talajon dolgozó gép teljesítményét? – kérdeztük meg a szakembert. “Három különböző talajon dolgozott Végváron a gépünk. A csapadékos és hosszan tartó tél miatt viszonylag megkéstek a vetést előkészítő munkálatok. Egyik helyen erősen begyomosodott a föld, nedves, nyirkos volt. Máshol az ősszel meglazított talaj viszonylag hantos volt, de az előzőnél szikkadtabb, a harmadik pedig egy közepesen megmunkált, szójára váró talaj volt. Mindhárom helyszínen középnehéz, nehéz agyagtalajféleséget kellett megmunkálni, amely nagyobb odafigyelést és szakmai tudást igényel egy átlagos talajnál. Viszont ezeknek a talajoknak van egy jó tulajdonságuk is: amennyiben a megfelelő bánásmódban részesül, jó szerkezetet biztosít a gazda, a talaj vízháztartása jobban érvényesül és a közepes talajokhoz képest nagyobb a termésbiztonság. Rendkívül fontos a talaj megfelelő kultúrállapotban való tartása annak érdekében, hogy a talaj víz- és levegőháztartása a legkedvezőbb maradjon a növények számára. A mi gépünk egy olyan eszköz, amely jó megoldás lehet a nehezebb talajokon gazdálkodók számára, és az agronómusok legfontosabb segítője lehet, mert a kapák beállíthatók változó mélységeknek megfelelően, eldöntheti a szakember, hogy a mellső vagy a hátsó kapák járjanak mélyebben, milyen mértékben keveredjen a meglazított föld, az egyengetés nem egyszerre, egy simítóval történik, hanem fokozatosan, progresszív módon négy különböző helyen. Magyarországon több mint hétszáz ilyen gép talált eddig gazdára, jellemzően bármilyen talajra használható, és a gépünk alkalmas arra is, hogy egy gyengébb minőségű szántást szépen elegyengessen, átdolgozzon egyenletes mélységben, arra, hogy egyenletesen megtömörítse, egyszóval komoly értékű korrekciót képes elvégezni ott, ahol nem megfelelő módon szántották fel a talajt”.

Bizonyos, hogy a bemutatón résztvevő szakemberek, még számos más tulajdonságát is meglátták, megismerték a gépnek, a krónikás viszont a huszonegyedik századi mezőgazdasági technológiával való találkozás jó emlékével intett búcsút Végvárnak és a földeken tüsténkedőknek.

 

Szerző: Makkai Zoltán

Forrás és kép: hetiujszo.ro

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek