Globális bevezetés a CLAAS kombájnok jubileumára

Globális bevezetés a CLAAS kombájnok jubileumára

Több mint 500 000 sikertörténet: A CLAAS félmillió eladott kombájnt ünnepel

Harsewinkel, 2024. június 13. – A CLAAS az 1936 óta legyártott félmillió kombájnt ünnepli - és a LEXION, TRION, EVION és DOMINATOR számos jubileumi gépét gyártja három kontinens három helyszínén. Ezek a következő hetekben és hónapokban kiállításra kerülnek a vásárokon, szántóföldi napokon és bemutatókon.
 


 

A kombájngyártás európai úttörője

A CLAAS hosszú évtizedek óta a kombájnfejlesztés egyik legfontosabb úttörője. A harsewinkeli (Németország) családi vállalkozás 1936-tól kezdve a keresztáramlásos elvű kaszáló-cséplő-kötőzőgép, röviden M.D.B., racionalizálta a gabona betakarítását Európában. A nagy sikert végül 1946-ban a SUPER sorozat hozta meg, amelyet 1953-tól kiegészítő motorral is lehetett rendelni, 1958-tól pedig SUPER AUTOMATIC néven, hidraulikus kaszahajtással kerültek leszállításra a géepek. A SUPER-ből több mint 60 000 darabot értékesítettek világszerte, és még Kanadában és Uruguayban is találtak rá vevőt.

1953-ban a családi vállalat sikeresen belépett az önjáró kombájnok szegmensébe a HERCULES modellel, amelyet később SF-re kereszteltek át. 1961-ben a MATADOR GIGANT új mércét állított fel az akár 6,0 m-es vágóasztalszélességgel. Az 1960-as évek további, az iparágat meghatározó mérföldkövei közé olyan jól ismert nevek tartoztak, mint a SENATOR, COMET, COSMOS, CORSAR, MERCATOR, PROTECTOR és COMPACT.

1972-ben a DOMINATOR sorozat új korszakot nyitott, amely több mint 50 éve tart a mai napig. A CLAAS különösen a DOMINATOR 6 és DOMINATOR 8 sorozatával megszilárdította európai piacvezető státuszát, és olyan újításokat vezetett be, mint a 3D tisztítás, az AUTO CONTOUR vágóasztal vezérlés és a MEGA kombájnokban bemutatott APS cséplőszerkezet. Az 1981-ben bemutatott hengerleválasztós DOMINATOR CS (COMMANDOR CS 1986-tól) a világ akkori legerősebb kombájnai közé tartozott, és 1987-től először gumihevederekkel szállították.

Az 1995-ös Agritechnica kiállításon az úttörő APS hibrid technológiával felszerelt LEXION 480 nemcsak a vásár fénypontja volt, hanem a teljesítmény, a kényelem és az úttörő elektronikai alkalmazások terén is változást hozott a feltörekvő precíziós gazdálkodás korszakában. A talajkímélő TERRA TRAC járószerkezet 1997-ben ünnepelte világméretű diadalát a LEXION-on bemutatva – amely 2021 óta a TRION számára is elérhető.

2013-ban hatalmas lépés következett a gépi intelligencia területén: A CEMOS-szal a CLAAS azóta vezető szerepet tölt be a kombájnok automatizálása terén, amit számos nemzetközi díjjal is alátámasztottak. A CEMOS-t továbbra is folyamatosan fejlesztik és bővítik, hogy további folyamatokat és egységeket vonjon be a kombájnokba és a munkagépekbe.

A CLAAS kombájncsalád legújabb tagjai a 2021-ben és 2023-ban bemutatott TRION és EVION sorozat. A LEXION-nal együtt egyedülálló termék- és felszereltségi választékot kínálnak a 205 lóerős ötládás kombájntól a 790 lóerős zászlóshajó LEXION 8900 TERRA TRAC APS SYNFLOW HYBRID-del bezárólag. Mindhárom sorozat lehetővé teszi a cséplés hatékonyságának további növelését a dinamikus teljesítménymenedzsment DYNAMIC POWER és a kibővített CEMOS funkcióknak köszönhetően.. Az igényektől függően a vágóasztalok hatalmas választéka áll rendelkezésre - a hagyományos csigás adapterektől a korszerű, automatizált VARIO vágóasztalokon át egészen a flexibilis kaszaszerkezettel ellátott és visszaforgatható motollavezérléssel rendelkező CONVIO FLEX Draperig.
 


 

Több mint 500 000 sikertörténet:

Erős alap a tapasztalat és a jövőre való felkészültség terén

Körülbelül 100 000 és több mint 75 000 egységgel a DOMINATOR és a LEXION adják a legnagyobb részt az eddig legyártott 500 000 CLAAS kombájn közül. A SUPER és SUPER AUTOMATIC (kb. 65.000 darab), valamint az EUROPA és COLUMBUS (együttesen kb. 60.000 kombájn) és a TUCANO (kb. 35.000 darab) szintén jelentős számban járultak hozzá a CLAAS kombájnok globális sikeréhez. De a kisebb darabszámban gyártott szériák, mint például a COMMANDOR TERRA TRAC, szintén a fejlődés motorjai voltak, és jelentős hatással voltak a mai CLAAS kombájnok genetikájára. Az olyan jellemzőket, mint a megkülönböztető többféle növénykultúrára való alkalmasság, a vitathatatlan betakarítási teljesítmény és a páratlan hatékonyság, az évtizedes fejlesztési munka során folyamatosan optimalizálták a világ minden táján élő ügyfelek javára, és mélyen beépültek minden új CLAAS kombájn DNS-ébe. A CLAAS kombájnok azonban nem csak ezekkel az erős érvekkel, hanem az iparágban vezető automatizálással és a csatlakoztathatóság új szintjével is maximálisan felkészültek a jövőre.

Nemzetközi elismertség és gyártói kapcsolatok

Az évtizedek során a CLAAS más gyártóknak is szállított kombájnokat. 1992 óta a CLAAS kombájnokat már nem kizárólag a harsewinkeli központban gyártják. Abban az évben gördült le az első CLAAS CROP TIGER Indiában, amelyből azóta több mint 10.000 darabot gyártottak. 2001 óta a CLAAS saját gyárában, Omahában gyártja a LEXION hibrid kombájnokat az észak-amerikai piacra is - sárga színben és Caterpillar márkajelzéssel 2019-ig.

2013 óta, a Jinyee felvásárlását követően a CLAAS Kínában is gyárt kombájnokat és kombájnalkatrészeket. Itt mutatták be 2019-ben az új DOMINATOR 370 hibrid kombájnt, amelyet három évvel később a DOMINATOR 260-as, hat járószerkezetű kombájn követett. Az új EVION, amelyet a DOMINATOR 370-hez és a 260-ashoz hasonlóan Harsewinkelben fejlesztettek ki, 2023 óta szintén Gaomiban gördül le a gyártósorról.

A CLAAS a kombájn gyártói hálózat másik helyszíneként Törökszentmiklóson 1997 óta gyárt a kombájnok számára vágóasztalokat és kukoricaadaptereket. 2021 októberében itt ünnepelték a CLAAS számára készült 100 000. vágóasztalt.
 


 

Automatizálás és adatkezelés:

Az áteresztőképesség ellenőrzésétől a CEMOS-ig és a CLAAS connect-ig

Az, hogy a cséplési teljesítmény az első európai kombájn, az MDB óta megsokszorozódott, nem csak a hardver további fejlesztéseinek és a megnövekedett motorteljesítménynek köszönhető. Az automatizálás különösen az elmúlt 25 évben vált egyre fontosabb részévé a további optimalizálásnak a hatékonyság, a termelékenység és a munkaeredmények terén. Az áteresztőképesség-szabályozó eszközzel a CLAAS 1974-ben megkezdte az elektronikus kezelési segédeszközök beépítését a kombájnokba. A 2013-ban bemutatott CEMOS, amely azóta számos nemzetközi szakkiállításon, mint például az Agritechnica és a SIMA díjat nyert, aztán igazi változást hozott: a mai napig folyamatosan bővült, további folyamatokkal a kombájnban. és a vágóasztalokon, lehetővé téve a gép optimális kihasználását, összpontosítva a maximális kampányteljesítményre – ezt támogatja az összes CLAAS kombájn egyedülálló többnövényes alkalmassága.

A CLAAS volt az egyik úttörő a precíziós mezőgazdasági alkalmazásokhoz használt kombájnok építésében is. 1991-től a termésadatok és a GPS-pozíciós adatok összekapcsolhatók voltak egymással - 1996-tól pedig a LEXION még hozamtérképezést is kínált az AGROCOM MAP-on keresztül, majd 1998-ban a Combine Online-on keresztül telemetriai alapú flottakezelést. 2005-ben a LEXION kombájnok voltak az első CLAAS termékek, amelyeket az úttörő TELEMATICS rendszerrel szereltek fel. 2024 októberétől a CLAAS kombájnok digitális hálózatba kapcsolása a flotta többi részével, az üzemirányítással és a CLAAS szerviz- és értékesítési partnerrel az új CLAAS connect rendszerben történik, amely új fejezetet nyit a digitális gép- és üzemirányítás területén.

Több mint egy gép: A CLAAS-elv

Az 1936-os első kombájntól a mai napig a CLAAS átfogó támogatást nyújtott ügyfeleinek. Egy CLAAS kombájn megvásárlásakor a vásárlók maximális teljesítményt és termelékenységet várnak el a vezető műszaki megoldások és a megfelelő támogatás révén. A felhasználóbarát kezelhetőséggel, az úttörő kezelőtámogató rendszerekkel a CLAAS szervizpartnerrel való szoros kapcsolattartással nemcsak a betakarítás során érhető el maximális teljesítmény, hanem minden CLAAS kombájn egyedülálló élettartam-teljesítménye is növelhető. Ennek a jövőbeni képességnek köszönhető, hogy a CLAAS kombájnokat mindig nagyon hosszú ideig – egyes esetekben több mint öt évtizede – használják. A rendkívül alacsony éves értékveszteség miatt minden CLAAS kombájn sorozat és modell nagyon népszerű, még használtan is.

A korszerű kezelőtámogató rendszerek, mint például a CEMIS és a GPS PILOT ma éppoly fontosak, mint a CLAAS MAXI CARE karbantartási szerződései. A tartozékok széles választékának és a terménytípusok válztásához szükséges csekély erőfeszítésnek köszönhetően a CLAAS kombájnok minden bevetéshez optimálisan felszereltek. Mert a betakarítás gyorsaságot, sokoldalúságot és változatosságot igényel – valamint a legmagasabb szintű megbízhatóságot.

Ezek a tulajdonságok az összes CLAAS kombájnban egyesülnek, és 500 000 sikertörténet óta így van. Ez a közel 90 éves kombájngyártás tapasztalata az, ami ígéretessé teszi a „Made by CLAAS”-t.
 


 

Az évforduló alkalmából az EVION, a TRION és a LEXION korlátozott számban, különleges fényezéssel és kiterjedt matricázással készült. Egy ilyen kivitelű DOMINATOR a kínai CIAME kiállításon lesz látható.

Évfordulós gépek bemutatókra és vásárokra - Értékesítési kiadás az ügyfelek számára

A CLAAS globális kombájngyártó hálózatának hangsúlyozása érdekében, valamint annak érdekében, hogy minden telephely egyformán részt vehessen az évfordulón, számos jubileumi gépet különleges megjelenéssel építettek és építenek. A LEXION, a TRION, az EVION és a DOMINATOR az elkövetkező hetekben és hónapokban különböző nemzeti és nemzetközi vásárokon, valamint szántóföldi napokon és bemutatóhasználatban lesz látható. A design a CLAAS kombájnok terméktörténete előtt tiszteleg: Az ezüstmetál szín a CLAAS kombájngyártás kezdeteit jelképezi 1961-ig, a vetési zöld metálszín pedig a jól ismert CLAAS színösszeállítás, amelyet 1966-ban a SENATOR-ral vezettek be. A jubileumi gépek mindkét oldalán a CLAAS betűkben látható csomózási minta a régi CLAAS formájú logóra utal a CLAAS csomózóhoroggal - az első CLAAS szabadalom 1921-ből.

„500 000 CLAAS kombájn mindenekelőtt 500 000 sikertörténet, mert a gazdák és a vállalkozók világszerte 500 000 alkalommal bíztak bennünk” - magyarázza Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS vezérigazgatója. "Ezért ezt az egységnyi évfordulót nemzetközileg is megünnepeljük azzal, hogy Harsewinkelben, Omahában és Gaomiban több jubileumi gépet is globálisan bevezetünk. Ez is tükrözi és értékeli a nemzetközi elismerésünket és a kombájngyártó hálózatunkat, amely természetesen magában foglalja a vágóasztalok és kukoricaadapterek gyártását is Törökszentmiklóson, Magyarországon„.”

A 2025-ös szüreti szezonra az ügyfelek megrendelhetnek egy értékesítési változatot az oldalsó szárnyakon látható évfordulós sziluettel és különleges funkciócsomagokkal.

Az ügyfelek a 2025-ös betakarítási szezonra egy különleges értékesítési kiadással vehetnek részt az évfordulón, amelyet a kiválasztott felszereltségi jellemzők mellett az oldalfalakon elhelyezett „Több mint egy gép” matricák jellemeznek. A 2025-ös termékévtől kezdve minden CLAAS kombájn a fülke ajtajára is kap egy kis matricát. „Egy CLAAS kombájn valójában sokkal több, mint egy gép” - folytatja Mohr. "Mert minden EVION, TRION, LEXION és DOMINATOR mögött egy erős értékesítési szervezet, rendkívül professzionális szerviz, gyors és megbízható alkatrészellátás és még sok minden más áll. És nem utolsósorban a használt gépek erős nemzetközi marketingje, amely az összteljesítmény, a megbízhatóság és a tartósság műszaki tényezőihez hasonlóan világszerte inspirálja a vásárlókat."

 

Szöveg, fotók: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek