GFX-350 – a Trimble legújabb GPS monitorja

GFX-350 – a Trimble legújabb GPS monitorja

A Trimble-től már megszokhattuk, hogy időről-időre jelentkezik valamilyen, a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó újdonsággal. A napokban a hannoveri AGRITECHNICA mezőgazdasági szakkiállításon mutatták be legújabb GPS monitorjukat, a GFX-350-et.

Pontosan két évvel ezelőtt, ugyanitt debütált a Trimble GFX-750 monitor, amely azóta igazi sikertermékké vált mind itthon, mind a nemzetközi piacokon – lévén egy igazán sokoldalú, könnyen kezelhető, megbízható eszköz. Az új GFX-350 ennek „kistestvéreként” mutatkozik be, jogos elvárás ezáltal tőle, hogy kategóriája kiválóságává váljon.

 

 

Nézzük, mit is tud.

A monitor gyakorlatilag egy ipari kivitelű, 7 collos (17,78 cm) érintőképernyővel szerelt táblagép, melyen – most már a hagyományoknak megfelelően – Android operációs rendszer dolgozik. Kezelő felülete a Trimble többi Androidos monitorjain már bevált Precision-IQ (PIQ) alkalmazás. Figyelemre méltó a képernyő 1024x600 pixeles felbontása, különös tekintettel a képernyő méretre. Számos csatlakozási lehetőséggel rendelkezik – az USB csatlakozó mellett elérhető a Bluetooth és Wi-Fi kapcsolat, illesztő kábellel a sorosporti (RS-232) csatlakozás és video bemenet is. A gyors működés egyik garanciája a monitor 4 magos, 1 GHz órajelű processzora, 16 GB belső memóriája, illetve az, hogy a kormányzásvezérlő modullal illetve GPS vevővel Ethernet kapcsolaton keresztük kommunikál, amely akár 100Mb/s adatsebességet is lehetővé tesz.

A GFX-350-hez érkezett a vadonatúj NAV-500 típusú kormányzás vezérlő egység is, amely a dőléskompenzáló egységet és a GPS vevőt is magában foglalja. Előbbi egy 3 tengelyes giroszkópot és egy szintén három tengelyes gyorsulás mérőt foglal magába, amelyek 50Hz-es sebességen működnek. Ezzel lehetőség van a dőléskompenzálás használatára akár sorvezetés esetén is (mely jellemzően csak kormányautomatikák használatakor elérhető). Így, a Trimble GFX-350-nel egyedülálló sorvezetési pontosság érhető el. A NAV-500 GPS vevője képes valamennyi műholdas rendszer jeleinek vételére (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QzSS) – így mindig garantált a kellő számú műhold követése. Műholdas korrekciós jelekből az EGNOS vételére alkalmas, amellyel 15-20 cm csatlakozási pontosságra képes. Illetve elérhető a Trimble saját ViewPoint RTX nevű korrekciós jele is.

 

 

A NAV-500-zal szerelt GFX-350 fő alkalmazási területei:

  • sorvezetés – akár dőléskompenzálással
  • elektromos kormányautomatika – EGNOS pontossággal
  • ISOBUS és nem ISOBUS munkagép vezérlések
    • egyszerre 2 anyag
    • akár kijuttatási terv alapján is
    • maximum 24 szakasz
  • felhő alapú adatszinkronizálás (AutoSync)
  • Bluetooth alapú automatikus munkagép azonosítás

 

 

Az átgondolt tervezést mutatja, hogy az új monitor kábelezése alapvetően megegyezik a nagyobb testvérével. Ennek (is) köszönhetően, a GFX-750-nél bevezetett NAV-900 kormányzás vezérlővel is összekapcsolható az új GFX-350 monitor, ezáltal még komolyabb tudással ruházható fel az eszköz:

  • akár RTK pontosság (+/-2,5 cm)
  • EZ-Pilot Pro és AutoPilot Motordrive kormányzások vezérlése

 

Nem kérdés, hogy a GFX-350-nel egy rendkívül korszerű új eszköz fog a felhasználók rendelkezésére állni, amelynek tudása széles határok között az aktuális felhasználói igényekre szabható. Az eszköz ára még nem ismert, de az előzetes információk szerint nagyon versenyképes lesz!

 

Szöveg: dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető, AXIÁL Kft.

Képek: Sergii Demydenko, országfelelős, Trimble / Hartyányi Gábor, precíziós technológiai csoportvezető, AXIÁL Kft.

 

 

Ha így aratsz, elég sok pénzt meg tudsz spórolni! (+videó)

 

7 CLAAS kombájnból kettő már Trimble hozammérő rendszerrel van felszerelve – és további precíziós fejlesztéseket is terveznek Csorváson! Nézzük meg együtt az aratást, ahogyan három CLAAS kombájn dolgozik egy táblában! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek