Gépbemutatók a DLG Feldtage 2018-on

Gépbemutatók a DLG Feldtage 2018-on

Ásványi trágyaszórók, szenzortechnológia a precíziós gazdálkodáshoz, növényvédő permetezők, gabona vetőgépek, irányító és adatkezelő rendszerek, mechanikus gyomirtás – ez volt a DLG Feldtage 2018 gépbemutató repertoárja.

A 2016-os DLG Feldtage-hoz képest idén kibővített programmal a rendezvény mindhárom napján mozgógép-demonstrációkat tartottak. A bemutatók többségét élő kommentárok kísérték, voltak egyéni és több márkát összehasonlító programok is. A rendezvényen nem zsűri értékelte a gépek teljesítményét, a gazdálkodók saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy vették az egyes akadályokat a különböző gyártók termékei.

 

Növényvédő permetezők összehasonlítása

A növényvédelem továbbra is a sikeres növénytermesztés egyik legfontosabb lépése, de az egészséges növények termesztése, egyúttal a magas hozam elérése egyre nagyobb kihívás a gazdálkodók számára. Az aktív összetevőket pontosan kell kijuttatni és erre egyre szűkebb időtartam áll rendelkezésre.

A permetezőgép-tervezők egyre nagyobb, gyorsabb, szélesebb gépekkel állnak elő és követelmény ezekkel szemben, hogy minél pontosabban juttassák ki a szükséges dózist. A szélirányt is figyelembe vevő fúvóka-vezérlés és az automatikus be- és kikapcsolás (a széleken is) javíthatja az elhelyezés pontosságát és csökkentheti növényvédőszerek használatát. A fúvókák világítása és az automata fúvókaellenőrzés is kiemelt jelentőséggel bír ma már, akárcsak az automata kormányzás és a szórókeret irányítása.

Az idei DLG Feldtage átgondolt, kifinomult demonstrációs pályát alakított ki, hogy a piacon lévő rendszerek minden tekintetben, számos szempont szerint összehasonlíthatók legyenek. Először a permetezők 6-8 km/óra sebességgel haladták át olyan akadályok között, amelyek rendkívüli igényeket támasztottak a váz stabilitásával és egyensúlyával szemben. Ezután egy olyan akadály szerepelt a pályán, amelyet ki kellett kerülni, a végső teszt pedig a vontatott és önjáró permetezők lengéscsillapítóit tette próbára 12 km/óra haladási sebesség mellett.

 

A rendezvény a levegőből

 

Ásványi trágyaszórók és szenzortechnológia a precíziós gazdálkodáshoz

A műtrágya lehető legpontosabb kijuttatása ma már elengedhetetlen, mind a költségek, mind a környezeti igények miatt. A fejlesztések növelik ezt a precizitást a széleken és a szántóföldön egyaránt. A DLG Feldtage látogatói láthatták, mi áll rendelkezésre ma és mit kínálhatnak a jövőben.

Magas terméshozam és állandó minőség csak akkor érhető el, ha a műtrágya-alkalmazások igazodnak a növények tápanyagigényeihez és egyenletesen, pontosan oszlanak meg a területeken, hiszen ellenkező esetben hozamcsökkenéssel kell számolnunk.

A DLG Feldtage bemutatói során a termelők megtekinthették a szóróberendezéseket, a szóródási mintát, az optimális alkalmazási sebességet és eközben egy LED falon mutatták az átfedéseket.

 

Mechanikai gyomirtás

A mezőgazdasági termelőkre vonatkozó jogi követelmények megváltozása - például a növényvédőszerek használatának korlátozása - fokozott érdeklődést váltott ki a mechanikus gyomirtás és a különböző fizikai eljárások iránt.

Mind az ökológiai, mind a hagyományos növényeknél használatos koncepciók a legmodernebb digitális technológiával szereltek, amelyek szabályozzák, hogy a kapa hogyan érintkezik a talajjal. Az automatikus vonalvezetés nagy pontosságot tesz lehetővé a növényállomány veszélyeztetése nélkül.

Egyre többet hallani a robotikáról, amely a gyomirtás automatizálására is kiterjed. Eddig csak néhány modell állt rendelkezésre a piacon, de a koncepció egyre életképesebb és elérhetőbb a kisebb gazdaságok számára is. Jelenlegi és jövőbeli technikákról is értekeztek.

 

Nagy érdeklődés övezte a gépbemutatókat

 

Vetési technikák gabonatermesztéshez

A gabonatermelők egyre több módot keresnek a termelés optimalizálására, így nem meglepő, hogy a vetéstechnológiák jelenlegi fejlesztési irányai közé tartozik a hatékonyság és a pontosság növelése. Az elektronikus vezérlő rendszerek használata nő, a fejlesztés spektruma egyre változatosabb: kalibráló eszközök, elektromos vetőmag-adagolók, vetőmag-áramlás szabályozására szolgáló érzékelők, GPS által támogatott helyspecifikus vetés, stb. A vetőgépek gyakran műtrágya-kijuttatásra is alkalmasak, a technológia idő- és üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

 

Adatkezelő rendszerek

Az automata kormányrendszerek, mint jelentős innovációk mindössze néhány év alatt széles körben elterjedtek. Számos előnyük van, beleértve a kényelmet, a hatékonyságot és a precíziót, de környezetbarátak is. A munkák késő este, éjszaka is végezhetők segítségével, csökkenthető a munkamennyiség, a járművezető fáradtsága, stb. Azonban a rendszerek segítségével gyűjtött adatokat még sok esetben nem tudjuk összekapcsolni, komplexen értékelni, felhasználni és kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. Az adatkezelő rendszerek megkönnyítik a mezőgazdasági termelő mindennapjait, a logisztika szervezését, a dokumentálást, a minőségbiztosítást, a nyomonkövethetőség szabályozását és ellenőrzését. Az adatkezelő rendszerek a termelőt a szántóföldön és az irodában egyaránt támogatják. A DLG Feldtage rendezvényen jelenlévő gazdálkodók egyedülálló bepillantást nyerhettek a piacon lévő megoldásokba.

 

A bemutatókon számos cég képviseltette magát, köztük az AXIÁL Kft. beszállítói is: az AGCO, Agrifac, CLAAS és a Horsch is.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: dlg-feldtage.de

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek