Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál – egymást követő években az év traktora

Generációváltás a Fendt 300 Vario szériánál – egymást követő években az év traktora

Az alma nem esik messze a fájától, de időnként azért elgurul. Így van ez a Fendt 300 Vario S4-es széria és az azt követő negyedik generációs 300-as Vario esetében is.

Hasonlít, mint gyerek az apjára, de ez a traktor már a digitális világban készült, nem csak a jövő nemzedék számára.

Apró változások, ráncfelvarrás és alapvető változások. Mindkét széria 4 hengeres motorral azonos hajtáslánccal rendelkezik. Az új szériában 113-142 LE a motor teljesítményét egy új motorvezérléssel (Dinamic Percormance) +10%-kal megnövelte a gyár, de ami ennél gyakorlati szempontból érdekesebb lehet a felhasználónak, hogy álló helyzetben (TLT) is képes leadni a nagyobb teljesítményt, ill. nincs a többletteljesítménynek sebességkorlátja a szántóföldön – ellentétben az ismert Boost teljesítménynövelésekhez képest. E többletteljesítmény a területteljesítményben is jelentkezik. A hidraulikus szelephézagállítás csendesebbé tette a motort és elmarad a szelephézagállítás, ami a későbbi kötelező szervizeket teszi olcsóbbá. A végsebességet 1550-es motorfordulatnál már eléri az Gen7-es (S4: 1750-nél).

 

 

Az igazán nagy változás a fülkében található. Míg a legjobban felszerelt S4-es ProfiPlus modellben egy 7”-os terminálról és a műszerfalról illetve a munkagépek saját monitorjain informálódhatott a gépkezelő, addig a Gen4-ben 10”-os digitális műszerfal mellett akár 2 db 12”-os terminálról (melyből az egyik a tetőkárpitba félig betolva is működtethető) is felügyelheti a pilóta a gépkapcsolatot akár egy kamerán keresztül is. Három hálózatba kötött kijelző, amelyen szinte tetszés szerint jeleníthetők meg az információk (okostelefonra emlékeztető módon), amelyek természetesen a traktorosok profiljához menthetők, így aki használja a gépet mindig mindent úgy talál meg a kijelzőkön, ahogy azt beállította és legutóbb hagyta.

A vezetőfülke újításainak azonban ezzel nincs vége: A multifunkcionális joystick formája ugyan megújult, de a nyomógombok rajta látszólag megmaradtak. Látszólag, mert ezen új széria már a FendtONE kezelőrendszerrel rendelkezik. E rendszer egyik jellemzője, hogy szinte bármelyik nyomógomb funkciója átprogramozható és az átprogramozással egyidejűleg a nyomógomb színe is megváltozik segítve a kezelőt a funkció beazonosításában.

Az S4-ben ismert és népszerű keresztkapcsolókar, amellyel egyszerre 2+1 funkciót lehetett működtetni elérhető a Gen4-es szériában is, de újításképp bekerült (Magyarországi gépekben alapfelszereltségként) a 3L-Joystick.

Ezzel a kezelőelemmel 27 funkciót lehet vezérelni, külön gombbal az irányváltást. Elsőre ijesztő és megtanulhatatlannak tűnhet… de soha nem kell egyidejűleg mindent vezérelni, de mint lehetőség a jövő számára adott.

 

 

A precíziós gazdasághoz szükséges „alapot” - az automata kormányzást és a fordulóautomatikát - már a S4-es széria is tudja. A Gen4-es ennél azonban lényegesen többet tud.

Képes tábla-adatokat-, nyomvonalakat-, terephatárokat és feladatokat kezelni, elvégzett munkákat dokumentálni és az adatokat az otthoni számítógépre továbbítani. Képes trágyázáshoz vagy növényvédelmi munkák elvégzéséhez szakaszolni a munkagép munkaszélességet, kijuttatási térképet kezelni (ha a munkagép alkalmas erre). A Gen4-es műszaki paraméterei flottakövetővel távolból is felügyelhetők.

Opcionálisan elérhető a „Fendt TI Auto”, amely lehetővé teszi, hogy a traktor+munkagép a tábla végén a gépkezelő aktív beavatkozása nélkül - pusztán a műholdas pozíció jelek alapján – önmagától megforduljon, és tovább dolgozzon.

Az igényeknek és az elvégzendő munkákhoz illeszkedve Power és Profi+ (S4 esetében ProfiPlus) felszereltségi szinteken érhetők el e szériák Magyarországon. Valamennyire jellemző az alacsony önsúly nagy teherbírás a rugózott első híd, a fokozatmentes Vario váltó, a Visctronic ventilátor és a légkondicionáló alapfelszereltség részeként. A helyzet ill. a tehermentesítő szabályzással ellátott mellső emelőmű és számos egyéb felszereltség opcionálisan választható.

A nagyobb Fendt szériákból ismert információs és szórakoztató csomag, telefon kihangosítóval ellátott 4.1-es hangrendszerrel és mélynyomóval külön rendelhető a Profi és a Profi + felszereltségi szintek esetén a Gen4-es szériához.

 

 

A gyár immár csak új, Gen4-es szériájú modelleket gyárt. Néhány 110-120 LE-s S4-es új illetve kevés üzemórás bemutatótraktor (Power és ProfiPlus kivitelben) - még elérhető készletről. E szériákat olyanok számára ajánljuk, akik számára a „full elektronizált munkagépek” még a távlati terveikben sem szerepelnek és azonnal szükségük van kézzel fogható 110-125 LE-jű traktorokra. 311-312S4-es bemutató traktorok az országban több helyen megtekinthetők ill. kipróbálhatók.

Érdeklődjön az AXIÁL Kft. területi képviselőinél!

 

Kompakt, sokoldalú, kényelmes, takarékos, gazdaságos.

It’s Fendt!

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek