FraRoll vágóhengerek az AXIÁL kínálatában

FraRoll vágóhengerek az AXIÁL kínálatában

A FRAMEST KFT. Fraroll hengerei hidraulikusan, kiemelt állapotban vízszintesen összecsukhatók és a félváz segítségével járkeréken vontathatók.

A henger súlypontja alacsonyan van, a teher 80%-a a szállítókereket terheli, így szállítás közben könnyű a vontatása akár tárcsa után kapcsolt gépként is. Kellően hosszú vonórudja biztos kanyarodást tesz lehetővé a vontató tárcsa kinyitott állapotában is. A vázrendszer és a csuklórendszer is extra minőségű anyagokból készül, ezzel kiemelve a piacon szereplő hengerek közül és több ezer ha terhelhetőséget tesz lehetővé.

A henger 3 tagból áll, a szárnyakat mozgató munkahengerek egy hidraulikus teherátviteli rendszerrel vannak összekapcsolva, ami biztosítja, hogy a középváz, a járószerkezet és vonórúd tömege ne csak a középső hengersort, hanem a szárnyakat is egyenletesen terhelje úgy, hogy emellett a szükséges talajkövetés is megvalósuljon.

A gép hossz-vízszintjét precízen be lehet állítani, így a hengerezés egységes a teljes munkaszélességben. A gép váza erős, robosztus, intenzív terhelést is jól viseli, pl. egy 15-18 cm-es nehéztárcsázás lezárását száraz vagy nedves állapotoknál is.

A FRAROLL többféle művelő elemmel, gyűrűvel fűzött hengerekkel szerelhető, ezek cseréje egyszerű és gyors. Megkülönböztetünk rögaprításra szolgáló fém hengereket, úgymint Cambridge; nehéz Crosskill; élhenger valamint rögrendezésre használatos gumi, víztakarékos hengert.

További újítás és a megnövekedett piaci igényekhez történő alkalmazkodás eredményeként megszületetett a vágóhenger is. A Fraroll hengerek kialakítása és tömege is megfelelő ahhoz, hogy ezeket a vágóhengereket (opcióban akár utólag is) meg lehessen vásárolni és a meglévő hengertípus helyére fel lehessen szerelni. A piacon előforduló vágóhengerekhez képest, a Framest Kft. által gyártott vágóhengerek hengerátmérője kisebb, ezzel lehetőség volt növelni a pengék ráhelyezési szögét, ami egy intenzívebb vágást eredményez. A hengerek tömegét vízzel növelni is lehet (53 l/m, az az 53 kg/m).

Ezen tulajdonságainak hála, több területen is használható ez a vágóhenger, hiszen álló repcében, napraforgó táblán szár letörése és aprítása céljából, zöldtrágya növények aprítására vagy könnyebb talajokon akár búza utáni sekély tarlókezelésre is használhatóak. A vágás hatékonysága nagyban függ a talaj keménységétől is, homokon a szármaradvány besüllyed, nem fog eléggé vágni, mert nincs támasztófelület, kemény talajokon viszont komoly aprítás várható el a hengertől. A kifelé fordított trapézforma és a nagy kerületi sebesség jó öntisztulást eredményez.

 

Forrás és fotók: Király Szabolcs, termékmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek