Forradalmi technológia a vetési munkálatokban

Forradalmi technológia a vetési munkálatokban

Az egyszerűség, a megbízhatóság és a minőség jegyében készült a hatsoros Monosem NG Plus ME vetőgép. A beépített lengéscsillapítónak köszönhetően a gép stabilan tartja a vetési mélységet, bármilyen talajról is legyen szó.

Arról nem is beszélve, hogy az elektromos meghajtás pedig arról biztosítja a kezelőt, hogy nem kell számolni a szlipphatással. Ennek a kiváló új konstrukciónak a további előnyeiről Tóth Mihállyal, a Kunság Népe Mezőgazdasági Zrt. műszaki ágazatvezetőjével beszélgettünk.

 

Tóth Mihály, a Kunság Népe Mezőgazdasági Zrt. műszaki ágazatvezetője

 

A francia Monosem gyár az 1970-es években az Amerikai Egyesült Államokban bemutatott tárcsás csoroszlyás vetés koncepcióját 1989 óta alkalmazza, melynek lényege az volt, hogy a magok talajba kerülésének helye egy vonalba essen a mélységszabályzó kerékkel. Sőt, még rátettek egy lapáttal: forradalmasították a precíziós vetést az amerikai rendszerű dupla tárcsás vetőelemekkel. Az új pneumatikus rendszerrel együtt megszületett az NG Plus vetőgép. Az elmúlt 20 évben partnereik igényei alapján fejlesztették tovább gépeiket.

Három éve Franciaországban kezdték el a hatsoros Monosem NG Plus ME vetőgépek használatát, ami az AXIÁL-nak köszönhetően már hazánkban is elérhető. A függesztett elektromos hajtású precíziós vetőgép beépített Monoshox lengéscsillapítóval rendelkezik, így stabilan tartja a vetési mélységet minden körülmény között.

Az elektromos meghajtásnak köszönhetően pedig elfelejthetjük a szlipphatást, vagyis a megcsúszásból eredő hibákat, ráadásul néhány másodperc alatt beállíthatjuk a kívánt magmennyiséget is.

A mintegy 980 literes műanyag tartállyal szerelt műtrágya-kijuttató tárcsás csoroszlyával rendelkezik. Ezek a műtrágyatartállyal szerelt gépek erősített vázú monoblockok. A 6 soros gépeknél kapható a merev vázú kivitel is, amelynél a sortávolság szabadon állítható. Ennek köszönhetően egy vetőgéppel akár különböző sortávolságra vetendő növényeket, repcét, szóját vagy cukorrépát is el lehet vetni egy átszereléssel és egy vetőtárcsacserével.

 

Egy vetőgéppel akár különböző sortávolságra vetendő növényeket is el lehet vetni egy átszereléssel és egy vetőtárcsacserével

 

A vetőgépet ellátták egy teleszkóposan behúzható gerendellyel (a szállítási szélesség kb. 3,5 méter), egy erős, hidraulikus, csukható középnyomjelzővel, 40 literes granulátumszóró tartályokkal, ECU 8000 elektromos vezérlőpanellel és PRO középső tömörítőkerékkel. Utóbbi egy nagy átmérőjű tömörítő kerék, ami rendkívül jó talaj-mag kapcsolatot hoz létre, így növeli a csírázási esélyt és a robbanásszerű kelést. Jelentősége főként szárazabb időjárási körülmények között mutatkozik meg, innen kapta becenevét is: „a gazda ujja”, hiszen olyan, mintha a gazda a saját ujjával egyenként nyomná a talajba a magokat.

A vetőgép ráadásul ISOBUS-kompatibilis, így a szabványos ISOBUS-csatlakozón keresztül kivitelezhető a vetőgép és a traktor GPS-rendszere közötti kommunikáció.

A Kunság Népe Mezőgazdasági Zrt. most négy új Monosem NG Plus ME vetőgépet vásárolt. A társaság 1800 hektáron gazdálkodik, fő profiljuk a növénytermesztés, de emellett irányítanak egy 750 egyedet számláló sertéstelepet és egy 250 fejőstehén-állományt is. A növénytermesztés ennek jegyében főként az állattenyésztést kiszolgáló ágazatként működik. 600 hektáron terem búza és árpa, napraforgó 400-500 hektáron, de termesztenek még silókukoricát, lucernát, gyepszénát, hibrid- vagy csemegekukoricát, vagy éppen amire igény mutatkozik a piacon.

 

Tóth Mihály szerint az AXIÁL neve és sok évre visszanyúló kapcsolatuk a valódi garancia

 

„Elavult a vetőgépállományunk, ugyanis a két első Monosem vetőgépünket 1999-ben vásároltuk. Aztán egy újabb érkezett a gazdaságba 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban. Az utolsó pillanatig dolgoztunk ugyan velük, de úgy éreztük, hogy talán már nem felelnek meg igazán a kornak. A most vásárolt négy hatsoros Monosem NG Plus vetőgépek már lényegesen fejlettebb technológiai újításokat képviselnek. A vetőszerkezetet már elektromos motor hajtja, a műtrágya-kijuttató csoroszlyái már tárcsásak, és az új magadagoló meghajtásnak köszönhetően kiküszöbölhetjük a szlippet, így a kerékcsúszás nem okozhat gondot.”

Tóth Mihály szerint ennek is köszönhető, hogy éppen olyan tőtávra kerülnek egymástól a magok, amilyenre azt ők szeretnék, vagyis ezek a vetőgépek már lényegesen pontosabbak. Mivel elkerülhető a rávetés, sokat spórolnak a vetőmagból, így csökkennek a költségeik is. Mint fogalmazott, „nincs emberi tényező”, ezért nem lesznek a tervezettnél kisebb vagy nagyobb sortávolságok, és nem fáradnak el annyira a gépkezelők.

 

A Monosemeknek az ár-érték aránya is kiváló

 

„Szerencsére a négy vadonatúj gép megvásárlásakor sikerült jól megállapodnunk az Axiállal, így elmondhatom, hogy ezeknek a Monosemeknek az ár-érték aránya is teljesen jó. Azért választottuk ezeket a modern gépeket, mert tisztában vagyunk vele, hogy ma már egy korszerű gép szerepe a gazdaságban milyen jelentős. A növények ugyanis megkapják a normális talaj-előkészítést és tápanyagmennyiséget, vagyis mindent, amire szükségük lehet. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, így még egy dologra lehetünk hatással, és egy valamiért tehetünk sokat: olyan gépekkel dolgozunk, amelyek biztosítják, hogy a megfelelő magmennyiség kerüljön a talajba, és olyan helyre kerüljön, ahol tökéletesek számára az életkörülmények."

 

"Egy valamiért tehetünk sokat: olyan gépekkel dolgozunk, amelyek biztosítják, hogy a megfelelő magmennyiség kerüljön a talajba, és olyan helyre kerüljön, ahol tökéletesek számára az életkörülmények"

 

A Kunság Népe Mezőgazdasági Zrt. gépeinek 80 százalékát vásárolta az Axiáltól, a kapcsolatuk régre nyúlik vissza. Elégedettek a céggel, legyen szó akár a szerviz-, akár a gép,- akár az alkatrészhálózatukról, ami azért fontos, mert „amikor dolgozni kell, akkor a dolog ideje van, nem a javításé”. Az új hatsoros Monosem NG Plus ME vetőgépekre két év jótállást kaptak, de Tóth Mihály szerint nem ez, hanem az Axiál neve és sok évre visszanyúló kapcsolatuk a valódi garancia.

 

Forrás és kép: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek