Ezek az erőgépek minden létező feladatot ellátnak a gazdaságban

Ezek az erőgépek minden létező feladatot ellátnak a gazdaságban

Békés megye délnyugati csücskében gazdálkodik 348 hektáron a Sámson 2000 Kft. A cégtől Martonosi György termelésvezető mesélt arról, hogyan végzik a munkát a többnyire lapos fekvésű, víznyomott területeken a 100 lóerős CLAAS ARION traktoraikkal.

A gazdaság főként hagyományos szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik; a fő kultúra a kukorica, a napraforgó, az árpa és a búza. A cég működési formája szövetkezet, a dolgozók nagy része tulajdonos is egyben. A teljes taglétszám 26, az állandó állomány 14 fő, ez szezonban 2-3 fővel emelkedik. A gépkezelők között tapasztaltabb és fiatalabb kollégák is vannak – meséli a szakember, aki 18 éves korától, már 41 éve dolgozik itt.

A generációk jól kijönnek egymással Békéssámsonban, mert erős a családi kötelék: több példa is van rá, hogy apáról fiúra száll a szövetkezeti munka. György fia is itt dolgozik, aki rakodógépes, gumiszerelő és karosszérialakatos feladatokat végez a telepen.

 

A vállalkozás 1987 óta hű a CLAAS márkához.

 

Az udvaron két Rába mellett több CLAAS erőgép sorakozik szép rendben: egy ARES 826 RZ, egy ARION 420 és egy ARION 420 T4 típus. A szövetkezet saját területeinek mérete ugyan nem igényli ekkora géppark fenntartását, de mivel közel 1000 hektáron szolgáltatnak bérben, elkél a modern technika. A szolgáltatásokból befolyó összeget mindig igyekeznek visszaforgatni a szövetkezetbe, hogy a gazdák lássák és érezzék; a bevétel visszakerül a rendszerbe, a körforgás része. "Ugyanis kizárólag a modernebb gépekkel lehet igazán hatékony munkát végezni" – mondja Martonosi György.

A szolgáltatások közé a talajműveléstől a betakarításig minden folyamat beletartozik. Kérésre a vetőmag beszerzésétől kezdve egészen az értékesítésig mindent elvégeznek. "Az embert akkor hívják újra, ha minőségi munkát végez, és a megbeszélt időben ott van a megbeszélt helyen. Ez az évtizedek óta tartó hozzáállás is segített abban, hogy ma már szinte baráti kapcsolatok alakultak ki a környékbeli gazdákkal" – meséli Martonosi György.

"Annak idején a TSZ-korszakból történő átmenet után kezdetben Belarus gépekkel dolgoztunk, majd 1987-ben vettük meg az első, legendás 106-os CLAAS DOMINATOR kombájnokat, azóta is maradtunk a márkánál. 2007-ben szereztünk be egy MEGA típust az AXIÁL-tól, amivel nagyon meg voltunk elégedve, és a mai napig működik is. 2008-ban aztán egy CLAAS ARES 826 RZ következett, ami közel 8 ezer üzemórával ma is dolgozik nálunk.

 

Az ARION 400-at könnyű irányítani, a multifunkciós karon a traktor minden gyakran használt funkciója kényelmesen elérhető.

 

Majd 2011-ben vásároltuk meg az első ARION 420-as erőgépet, ami 4800 üzemóra után is kifogástalanul ellátja a gazdaságban rá osztott feladatokat. A vele átélt kedvező tapasztalatokra alapozva 2017-ben egy újabb ARION erőgépet hoztunk ide, ami jelenleg 2200 üzemóránál tart. A két ARION minden feladatban részt vesz; az egész vertikumban dolgoznak, sőt, az IFA-kat leváltva a magot is velük szállítjuk."

Az ARION 400 nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, a hátsó részén található vezérlőeszközök egyszerűen csatlakoztathatók, a fel- és leeresztés színes jelzései pedig megkönnyítik a munkaeszköz problémamentes csatlakoztatását. A hátsó függesztés 4,5 tonnás emelőerejével egy munkaeszköz mozgatása sem okoz gondot. A mindkét sárvédőn elhelyezett függesztés, a kihelyezett kör és a külső TLT kapcsolók nagyban megkönnyítik a ráakasztást. A géphez simuló frontfüggesztés pedig 3,3 tonna emelőerőt képes leadni.

 

Az ARION 420-asokban fokozatmentesen állítható fűtés és klíma is van, az aktívszén szűrő pedig gyári tartozék.

 

Az ARION-t könnyű irányítani, az első híd és a kapcsolódási pontok közötti rövid távolságnak köszönhetően a munkaeszköz jól vezethető. A 6 keskeny oszloppal kialakított kabinból remekül ki lehet látni, az új fejlesztésű multifunkciós menetkar pedig alkalmas a hajtómű, a frontfüggesztés vagy kihelyezett körök irányítására. Így bal kézzel csak kormányozni kell, a jobb kéz pedig pihenhet a kartámaszon. A multifunkciós karon a traktor minden gyakran használt funkcióját kényelmesen lehet irányítani.

Az ARION 420-asokban fokozatmentesen állítható fűtés és klíma is van, az aktívszén szűrő pedig gyári tartozék. A speciális kialakítású frontalváz a hűtőnek tág helyet biztosít az első hídon keresztül. Azonban előtte és utána olyan keskeny, hogy a traktor alacsony bekormányzási szög mellett kis körben is képes fordulni.

 

A gazdaságban minden feladatra használják a két ARION erőgépet.

 

"A szerviz terén az AXIÁL szerelőivel nagyon jó a kapcsolat" – folytatja a termelésvezető. "Akár hétköznap, akár hétvégén üt be a gond, a srácok gyorsan kijönnek, elvégzik a dolgukat, és rá is kérdeznek arra, hogy minden rendben van-e. Ez nagyban hozzájárul a jó viszonyhoz. A garanciaidő után is ők csinálják a szervizt. Gépeink élettartamának meghosszabbításáért egyébként elővigyázatosságból a motorban az 500 üzemórás olajat mi 250 óra után lecseréljük. Ez ugyan plusz költség, de hosszú távon szerintünk megtérül.

A szervizeléshez kapcsolódóan néhány éve jött egy ötletünk, hogyan tudnánk a holtidőket hasznosan kitölteni. Olyan gumiszerelő felszerelést vásároltunk a cégtől, amivel személy-, teher-, és mezőgazdasági abroncsszerelő tevékenységet is el tudunk végezni. Kiképeztük a munkatársakat, azóta lakossági céllal is jönnek hozzánk, sőt, még az AXIÁL is szereltet nálunk" – mondja mosolyogva Martonosi György.

 

"Az AXIÁL szerelőivel nagyon jó a kapcsolat."

 

"Bízunk abban, hogy ha nyugdíjba megyünk, a fiatalok tovább viszik a gazdálkodást. A tagok és a külsősök bizalmát ugyanis meg kell tartani, hiszen már több évtizedes jó kapcsolatok alakultak ki a környékbeli gazdákkal. Az idősebb gépkezelők nagy része még gyerekként került a gépekre, végigkövették a technika fejlődését, a fiatalok pedig már az érintőképernyős vezérlőegységhez szoktak hozzá.

Szerencsére a családi kapcsolatok miatt a generációváltás nálunk eltér az országban tapasztaltaktól, van utánpótlásunk. A fiatalok zöme a szülőktől és a nagyszülőktől örökölte a föld és a gépek szeretetét. Az itt dolgozók gyerekeiből lett kollégákat már kiskoruk óta ismerjük, ezért nagyon összetartó a csapat, és családias a hangulat: mindig megtartjuk a névnapokat és a születésnapokat is."

 

Beleszületett és beleszeretett a mezőgazdaságba

Martonosi György földműves családból származik; nagyanyja, édesanyja és édesapja is a mezőgazdaságban dolgozott, ezért az út előtte is adott volt. Annak idején szerelőként kezdett, majd 10 évet ült kombájnon, később termelésvezető lett. Mivel minden munkafolyamatot végigcsinált, egy nyelvet beszélnek a gépkezelőkkel és a szerelőkkel, így a döntések előtt megbeszélik a szakmai érveket. A legjobban azt szereti a mezőgazdaságban, hogy végig tudja követni a növények fejlődését a vetéstől a betakarításig. A fáradtságos munkáért pedig egy pillantás alatt kárpótolja őt a határban felmorduló jó motorhang.

 

Szöveg: Csurja Zsolt

Képek: Török Zsolt

Forrás: agroinform.hu

 

 

Kis mozgás – nagy kényelem

 

Ami tegnap háromutas szelep kezelőkarja volt, az ma CMOTION multifunkciós menetkar. A kettő között izgalmas fejlesztési út vezet. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek