Ez ám a hatékonyság: kilenc méteres szélességben kaszálni!

Ez ám a hatékonyság: kilenc méteres szélességben kaszálni!

A CLAAS DISCO nagyteljesítményű kaszái tökéletes eredményt biztosítanak a szálástakarmány betakarításakor. A MAX CUT kaszasínnek köszönhetően kizárt a csíkozás és a tarlótaposás, a vágási minőség és a terménytisztaság viszont kiváló.

Magas teljesítményüknek köszönhetően közel 20 százalékos üzemanyag-megtakarítást is elérhetünk velük. A tapasztalatokról Hóman István, hajósi vállalkozót kérdeztük. A gazda és csapatának tevékenysége sokrétű: saját és bérelt területeken termesztenek szántóföldi növényeket, főként kukoricát, napraforgót, búzát, repcét és árpát, emellett bérmunkában bálázást is végeznek. A bálázott takarmánynövényeket el is szállítják, vagyis a kaszálástól kezdve a betakarításon át a fuvarozásig bezárólag teljes szolgáltatást nyújtanak. Ehhez pedig nem kevés gépre van szükség.

Eszközparkjuk két kiemelkedő darabja a CLAAS két kiváló terméke, a DISCO 3200 F PROFIL és a DISCO 9200 CONTOUR.

„A kaszákat tavaly vásároltuk az AXIÁL Kft.-től. Korábban is ismertük, és régóta használjuk is a CLAAS termékeit. Azért erre a kaszakombinációra esett a választás, mert ár-érték arányban szerintünk a legjobb. Egy nyomon nagy területet képes lefedni, egészen konkrétan kilenc métert.

Így egyértelműen jelentősen hatékonyabb a munka: időt, energiát, tehát pénzt is spórolunk vele.

 

A vállalkozó a CLAAS DISCO kaszák kimagasló ár-érték arányát emelte ki – fotó: AXIÁL Kft.

 

Számításaink szerint a korábban használt kisebb kaszákhoz viszonyítva 2,5-szer hatékonyabbak vagyunk ezzel az eszközkombinációval.”

Minden CLAAS frontkaszát és majdnem az összes DISCO kaszát MAX CUT kaszasínnel szereltek fel. A MAX CUT-ot a P-CUT kaszasín-koncepcióból fejlesztették tovább úgy, hogy a jól bevált funkciókat megtartották. Ezek közé tartozik a gyors késcsere, illetve a SAFETY LINK biztonsági modul. A speciálisan lezárt dupla gyűrűs golyóscsapágy biztosítja a maximális élettartamot. Minden egyes kaszatárcsát egy előre meghatározott töréspont véd.

A préselt kaszasín hullámos formája javítja a vágás minőségét azáltal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, így nagyobb az átfedés és hatékonyabb a terményvágás. A betétek beljebb helyezkednek el, ezért a tárcsák nagyobb átfedéssel dolgoznak. Ezzel kerülhetjük el a termelők által nem kedvelt jelenséget: a kasza csíkozását, melyet a tárcsák kései idéznek elő. Mozgásukkal ugyanis erős légáramlás keletkezik, melynek eredményeként a zárólevegő még a vágás előtt elfekteti a terményt a kasza pengéje előtt.

A tökéletes vágást segíti az is, hogy azon a ponton, ahol a késpárok távolodni kezdenek egymástól, ott található a maximális átfedés, a „vágókörök" között. Minél nagyobb az átfedés, annál nagyobb a vágási felület. A három csavarral rögzített cserélhető betét csökkenti a levegő áramlási sebességét, illetve álló helyzetben tartja a terményt. Ráadásul, ahol a kések hátrafelé mozognak, ellenkésként funkcionál a betét, megtámasztva a terményt.

 

A MAX CUT kaszasín javítja a vágás minőségét azáltal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, így nagyobb az átfedés és hatékonyabb a terményvágás – fotó: Agroinform.hu

 

Hajtása ezen felül biztonsági modullal védett, csökkentett 850 fordulat/perc fordulatszámon is üzemeltethető. Használata esetén rendkívül kicsi a tarlótaposás a széles talpaknak köszönhetően, így kisebb az anyagfelhasználás és az ellenállás. Ez nem hat hátrányosan a vágási minőségre, sőt, 16 %-os üzemanyag-megtakarítást is eredményez.

A tervezők azt vallják – és ezt igazolja a gyakorlati használat is –, hogy a speciális kialakításának köszönhetően

ezzel a kaszasínnel hatékonyabb, tisztább és precízebb vágás végezhető, mely által kevesebb költségből magasabb minőségű takarmány érhető el, ezáltal generálva a hozamemelkedést.

A kaszasín központi szerkezetét a hullámos kialakítás adja, egyetlen darabból préselt, 3000 tonnás nyomóerővel. A tervezők szerint éppen ez a MAX CUT titka, hiszen ez megadja a szükséges, alapul szolgáló erősséget, illetve lehetővé teszi számos egyedi technikai részlet érvényesülését. A hullámos kialakítás az egyetlen lehetőség arra, hogy a kaszasín hatékonyan, kompromisszumok nélkül megfeleljen a mai igényeknek.

 

A kaszasín központi szerkezetét a hullámos kialakítás adja, ami lehetővé teszi a tiszta és precíz vágást – fotó: AXIÁL Kft.

 

A vázat és a borítást együtt munkálták meg, ennek eredménye a szerkezet két része közötti ultraprecíz illeszkedés. Az innovatív csavarkialakítás tökéletes kapcsolatot biztosít a maximális masszivitás érdekében. Teszi mindezt anélkül, hogy gyengítő hatást gyakorolna. Mindezek mellett a nagy szilárdságú finomszemcsés acél hosszú élettartamot kölcsönöz a MAX CUT kaszasínnek, még extrém terhelés esetén is.

„Ezekkel a kaszákkal sokkal nagyobb, egybefüggő területeket is hatékonyan tudunk művelni, de mindenhol alkalmazhatók. Dolgozunk kisebb parcellákon, 0,3 hektáros területeken is.

Nincs velük semmi probléma, az esetleges hibák mindig a tisztántartással kapcsolatban jönnek elő, hiszen menet közben elkerülhetetlen, hogy sár vagy növénymaradványok feltapadjanak rá. De szerencsére ezek az AXIÁL Kft. szervizhálózatának, kollégáinak köszönhetően általában telefonos konzultálás során is kiküszöbölhetők.

A kaszasínben található, különlegesen finomra munkált fogaskerekek optimális erőátviteli hatékonyságot biztosítanak. Méretük miatt sokkal kisebb fordulatszámmal forognak, így csendes működést és kisebb kopást eredményeznek. Érdemes kitérni a védett késtartókra is: a laprugós késtartó elülső peremét nagy kopásállóságú wolframkarbid réteggel vonták be, ami szintén hosszú élettartamot biztosít.

 

Az ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszer óvja a kaszát és a tarlót, csökkenti az üzemanyag-felhasználást, és nagyobb munkasebességet tesz lehetővé – fotó: Agroinform.hu

 

Aki földeken dolgozik, jól tudja, hogy nincs két egyforma terület. Az ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszernek köszönhetően könnyen és gyorsan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez, akár a vizes, akár a száraz talajokhoz, dombtetőkhöz. A kasza talajnyomása beállítható menet közben az egyszeres működésű szelep segítségével. Az aktuális nyomásérték pedig megjelenik a nyomásmérő órán.

Az ACTIVE FLOAT a kaszaegység súlyát a fűtakaróról a traktorra irányítja. Ez mindamellett, hogy óvja a kaszát és a tarlót, csökkenti az üzemanyag-felhasználást, és nagyobb munkasebességet tesz lehetővé. Az ACTIVE FLOAT tehát optimális talajkövetést és fűtakaró-védelmet, tiszta terményt, alacsonyabb erő- és üzemanyag-fogyasztást, minimális kopást, illetve nagy munkasebességet biztosít.

„Hajósi telephelyünktől számítva akár 100 km-es távolságba is eljárunk dolgozni. Így számunkra rendkívül fontos a gyors és biztonságos közúti közlekedés. A kasza hátul felhajtható, így csupán a magassági viszonyokra, tehát a fákra, belógó ágakra kell figyelni. Elől az orrkasza is keskenyebbé tehető.”

A DISCO CONTOUR esetén a vezérlés a CLAAS OPERATOR ISOBUS terminálján keresztül valósul meg. A CLAAS-alkalmazás segítségével minden ISOBUS-kompatibilis gép tableten keresztül is vezérelhető (természetesen ISOBUS-kompatibilis traktorok esetében). A táblagépen keresztül a működtetése nem csupán kényelmes, de rendkívül megbízható is.

 

Forrás és kép: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek