Előre haladva vetni

Előre haladva vetni

A brazil mezőgazdaságban több szempontból is úttörő Sanders család megváltoztatja a régió életét és munkáját is. Rafael Noléto újságíró készített riportot a terraHORSCH újságba a család vállalkozói és gazdasági tevékenységéről.

Sebastiao Leal körül, Piauí tarományban, Brazília északkeleti részén csak nemrégiben fogták be mezőgazdasági termelésbe a földet. A régió a napsütéses órák nagy számáról ismert. A Sanders család Grupo Progresso vállalkozásával 2001 óra írja itt sikertörténetét, közben az egész régiót megváltoztatva.

A holland gyökerű Cornélio Adriano Sanders érkezett először Piauíba, családja később követte. Együtt kezdték felépíteni régóta vágyott farmjukat. A modern, jól szervezett Fazenda Progresso ma a Grupo Progresso központja. Felesége, Ani Sanders, kezdettől támogatta férjét. Mint mindig, most is aktívan segít mindenben. Korábban „csak” 3800 hektáron gazdálkodtak – most több mint 52 ezer hektárt művel meg a Grupo Progresso, és közben 60-ról 400 fölé nőtt az alkalmazottainak száma.

A Cerrado, az egykori hatalmas trópusi szavanna termékeny területeit a Sanders család kezdte el művelni. Kunyhókat és házakat építettek. Leginkább azonban vetőmag előállításba fektették pénzüket. Ez, és sok egyéb strukturális fejlesztés szerepet játszott a vállalkozói csoport fejlődésében, valamint a régió előrelépésében.

 

A Grupo Progresso szíve és lelke – a Sanders család: Ani és Cornélio (állva) gyermekeikkel Gregoryval, Greicyvel és Guebersonnal (ülve balról jobbra).

 

Több telephely

A Grupo Progresso sokrétű tevékenységébe rengeteg minden tartozik, szójabab- és kukoricatermesztéstől a gyapotfeldolgozáson és az eukaliptusz erdők újratelepítésén át az állattartásig. Jelenleg hat telephelye van: öt Piauíben, egy pedig Paracatuban, Minas Gerais tartományban. A Piauí Csoport gazdaságainak neve Rainha da Serra, Imperial, Península, Pratinha és Fazenda Progresso, ahol minden elkezdődött. Hogy mindezt felépíthessék, sok beruházás kellett: technológiába, infrastruktúrába, de leginkább dolgozóik képzésébe.

A Sanderseknek soha nem a méret és a tulajdon számított. Sokkal fontosabb volt a közösség, az akaraterő, a dolgozóik beilleszkedése, a természet tisztelete és a helyi közösségekkel kiépített kapcsolat.

A Grupo Progresso mindig a legmodernebb technológiát vette igénybe. 2017 óta a régió bőséges napfényével állítanak elő elektromos áramot. A napkollektorok nagyrészt el tudják látni tiszta és megújuló energiával Fazenda Progressót.

„Vállalkozónak lenni nekem azt jelenti: dolgozni és bátran befektetni, hogy elérhessek egy célt. Érzék kell ahhoz, hogy hol és milyen befektetés térül majd meg. Ezenkívül fontos olyan embereket magunk mellett tudni, akik támogatnak, és elkötelezik magukat mellettünk. Én szerencsés vagyok, mert a családom kezdettől segít szavakkal és tettekkel is. Nagyon hálás vagyok nekik ezért”, meséli Cornélio Sanders.

 

 

A család aktívan részt vesz a napi ügymenetben

Egyértelműen érezhető, hogy Grupo Progressban minden az egész család szívügye. Ani az adminisztrációt vezeti. Szinte mindenről gondoskodik – a kertek gondozásától a munkavállalók irányításáig. Gregory, a legidősebb fiú, ügyvezető igazgató és művezető. A lányuk, Greicy anyjának jobbkeze az adminisztrációban. A legfiatalabb fiú, Gueberson, orvos és a csoport részvényese.

„Amikor elkezdtük ezt az egészet, az egyik legnagyobb problémánk volt olyan dolgozókat találni, akik készen álltak eleget tenni a Grupo Progresso kihívásainak”, mondja Ani. „Hiányoznak a szakmunkások. De azóta mostanáig tudatosan megmutatjuk elkötelezettségünket az emberek és az ország iránt. Támogatjuk és fejlesztjük munkatársaink képességeit, helyi munkaerőt alkalmazunk, és befektetünk a képzésükbe. Így jutottunk megbízható munkaerőhöz. Mi itt mindannyian egy család vagyunk.”

Sok rendezvénnyel és közös tevékenységgel ünnepli a Sanders család dolgozóival és azok családjaival ezt a sikert. És a Grupo Progressónak van oka ünnepelni! A 2016/17-es betakarítási időszakban a régió és az ipari terület infrastruktúrájába fektetett be. A projekt egyik állomása az új vetőmag-előállító létesítmény, az UBS (Unidade de Beneficiamento de Sementes), 350 ezer zsák tárolására alkalmas raktárral. Az USB innovatív koncepciója Brazíliában egyedülálló. Nagy mennyiségű vetőmag tárolását teszi lehetővé. A silókban a legmodernebb technikával szabályozzák a hőmérsékletet és a nedvességet. A rendszer online figyeli a vetőmagok minőségét, és azonnal jelez, ha bármi eltér a beállított értékektől. Ezen befektetések alapján tudta a Fazenda Progresso hihetetlen mértékben megnövelni a szójabab, a kukorica, a gyapot, a köles, a széna és az eukaliptusz termőterületét.

 

Szenvedéllyel gazdálkodni – a HORSCH mottója Cornélio Sandershez is illik.

 

Nagy beruházások

Nemcsak Fazenda Progressóban ruháztak be erőteljesen, hanem a csoport egy további üzemében, a Fazenda Rainha da Serrában, Urucuíban is. Klimatizált lakásokat építettek, kávéházakkal, műhelyekkel, raktárakkal, benzinkúttal, központi épülettel, őrházakkal, beléptetőrendszerrel és 120 tonnás padlómérleggel.

Sebastiao Lealban, a Fazenda Imperial majorba nagy feldolgozó- és tároló üzemet építettek, 50 ezer tonna gabona kezeléséhez. Az üzem szárítóit indirekt rendszer működteti, gőzkazánnal, biztosítva a gabona kiváló minőségét.

A csoport további egysége a Fazenda Península. Fő terméke a minőségi szójabab, amelyet a vállalat saját üzemében dolgoznak fel. A farmon szójababot és kukoricát termesztenek, Guadalupe-ban, ahol a legkorszerűbb szivattyú- és öntözőrendszerek állnak rendelkezésre.

A Grupo Progresso legújabb farmja a Pratinha, Urucuí Minas Gerais szövetségi államban. A Fazenda Ouro Branco gazdaság kétezer hektáron termeszt szójababot és kukoricát.

A Piauí és Minas Gerais vezetői nemcsak arra helyeznek hangsúlyt, hogy elkötelezett partnerekkel dolgozzanak, hanem a legújabb technológiákkal akarnak optimumot kihozni a területekből. A Grupo Progresso 2015 óta ügyfele a HORSCH-nak, amellyel csakis a legjobb tapasztalatokat gyűjtötték a brazil gazdaságok.

 

Fazenda Progresso – ahol minden elkezdődött.

 

Látogatás a Sitzenhof utcában

„Akkor ismertem meg Michael Horscht, amikor egy brazíliai utazásán meglátogatta a Fazenda Progressót”, eleveníti fel Cornélio Sanders. „Meghívott minket a HORSCH központjába, Schwandorfba. Eleget tettünk a meghívásának, és azután döntöttünk egy Maestro megvásárlása mellett. Nem csalódtunk! A hozamok kimagaslók voltak. 2017-ben egy további Maestrót vásároltunk, és 2018-ban még kettőt. Ezeket a gépeket gond nélkül lehet az egyik gazdaságból a másikba szállítani, és a mi különleges kihívásainkhoz igazítani. A gép olyan, amilyent az ember csak kívánhat magának: hosszú élettartamú és innovatív. Ezenkívül a HORSCH-nak nagyon jó a híre. Nem is találhattunk volna jobb partnert.”

Gregory Sanders, aki figyelemmel kíséri a piac újdonságait és trendjeit, hangsúlyozza, milyen fontos a termelékenység növelése, amivel az ember megkönnyíti a szántóföldön a munkát, és egyre nagyobb rugalmasságot ér el, bármely termelési szintről legyen is szó – a vetőmag kijuttatástól a betakarításon keresztül az értékesítésig.

„Fejlődésünkben rendkívül sokat segítettek a HORSCH műszaki megoldásai – megkönnyítik munkánkat és javítják terméshozamunkat. A HORSCH mottója tökéletesen illik hozzánk: szenvedéllyel gazdálkodunk” – erősíti meg Gregory.

 

Osztozni a sikerben

A befektetés egyik módja a föld és az emberek jövőjébe az oktatás előmozdítása. Ez lett egy diákoknak indított projekt fő gondolata: finanszírozzák a Sao Paulo Egyetem Műszaki Karát (egészen pontosan a Faculdade de Tecnologia de Sao Paulo College karon). A fiataloknak le kell vizsgázniuk, és öszöntzőként a Grupo Progresso viseli költségeiket, amíg sikeresen befejezik tanulmányaikat. Ezután hazatérve kiváló képzettséggel jelennek meg a mezőgazdasági munkaerőpiacon.

„Tényleg nagyszerű ebben a projektben részt venni. Támogatjuk a diákokat a mindennapi életben, biztosítjuk nekik a lakást, a közlekedési eszközöket, az élelmezést, a ruházatot, az egészségügyi ellátást és farmjainkon a gyakorlati helyszíneket. Az a célunk, hogy fejlesszék szakmai ismereteiket”, meséli Ani Sanders. Sebastiao Leal önkormányzatával és más üzleti támogatókkal együttműködve a Grupo Progresso napelemrendszer építését kezdeményezte az önkormányzati óvodában. Ez az innovatív tevékenység a fenntarthatóságot és a technológiát ötvözi a fiatalok oktatásának előmozdításával a Fazenda Progresso körüli közösségben.

„Meggyőződésünk szerint az emberek képzése az értékek ápolását, szakképesítések megszerzését, pozitív energia szétsugárzását és a lehetőségek megragadását is jelenti”, hangsúlyozza Cornélio.

 

 

Szójavetés rekordidő alatt

A Fazenda Alvorada Luís Eduardo Magaelhaesban, Brazília északkeleti Bahia tartományában fekszik. Siegfried Epp üzemében októberben 5500 hektár szóját vetettek el rekordidő alatt. Mindössze nyolc és fél nap alatt két 36.50 SW napi 24 órát dolgozott átlagosan 10 km/óra sebességgel.

 

A képen: Giovani Pauls

Ez a lenyűgöző eredmény Giovani Pauls üzemvezető szerint több tényezőnek köszönhető: tökéletes volt az idő – nem túl száraz és nem túl nedves. A kitűnően képzett csapat nagyon jól ismerte a gépeket – így természetesen eredményes munkát végzett. Bár a két Maestrót már két, illetve három éve használják, még most is különösen megbízhatóan és problémamentesen dolgoznak. A Maestrók óriási előnye a munkateljesítményük. A központi, 9000 literes vetőmagtartálynak köszönhetően kevesebbszer kell megállni, hogy feltöltsék. A Maestrók átlagosan 6-12 órát dolgoztak – ez vetőmagtól függően hektáronként 200 és 440 ezer közötti növényt jelentett.

A Maestrók legjobb teljesítménye 24 óra alatt összesen 756 hektár, gépenként átlagosan 378. Giovani Pauls üzemvezető több, mint elégedett: „Még soha nem vetettünk ilyen gyorsan. Optimális! A szójánál rendkívül fontos a szezon és a vetésre alkalmas időablak. Mindig megpróbáljuk olyan gyorsan elvetni, amennyire csak lehet, és az eredmény – leginkább az októberi szójából – mindig jó volt.” Az egész csapat ünnepelte a vetés rekordidejét.

 

 

 

Előrelépni

A Sanders család megmozdított valamit Cerradóban. „Ha valaki előrébb akar jutni, tudnia kell, milyen erőforrások állnak rendelkezésére. És stratégiákat kell kifejlesztenie arra, hogyan tudja ezeket a lehető legjobban felhasználni. Az emberi értékek iránti egyértelmű elkötelezettség alapelvünk része. Hisszük, hogy még egy földműves is képes változtatni, javítani a valóságon”, erősíti meg Ani. „A Grupo Progresso emberei tudják, milyen fontos a leginkább rászorulóknak segíteni. Ezzel a gondolattal és dolgozóink, valamint a Fazenda Ouro Branco patrnereinek segítségével Paracantuban felújítottunk egy árvaházat, és ismét élettel töltöttük meg, méltóságteljesebb életet biztosítva a gyermekeknek”, fejezte ki örömét Greicy Sanders.

 

Szociális kötődés

Sebastiao Leal önkormányzatával együttműködve a csoport traktorokat és berendezéseket adományozva támogatott kisgazdálkodókat. Emellett a termés növelése érdekében hiteleket nyújtottak mész-műtrágya beszerzéséhez.

A csoport gyakran szervez sport- és szabadidős tevékenységeket, hogy támogassa a dolgozói tapasztalatcseréjét. Ezenkívül az üzemvezetők felelőssége a biztonság és jólét garantálása a vállalkozási egységekben. Munkabiztonsági előadásokat és képzéseket tartanak. Az egyiken tűzoltók szerveztek baleset-megelőzési hetet, gyakorlati példákkal. Az eredmény: A Fazenda Progresso-nak most saját tűzoltósága van, amely a tűz és más veszélyhelyzetek esetén azonnal elérhető.

 

Világszerte példakép

„A csoport értékeit egybevágnak a mi személyes értékeinkkel: integritás, erkölcs, őszinteség, tisztelet és szenvedély a munkában. Azért, hogy ezeket a mindennapi életünkben és a munkánkban is alkalmazzuk, sikerült egy olyan vállalkozást kiépítenünk, amely maga is erősödik a piacon, mert megbecsüli a környezetet, a társadalmat, az alkalmazottakat és a partnereinket is”, meséli büszkén Cornélio.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019/1. szám 10-11. oldal

 

 

HORSCH Leeb 4 AX – új innováció az orosz piacra

 

A HORSCH telephelyén Roscsinszkijben tartották az orosz piac első kereskedői és marketing tanfolyamát és HORSCH Leeb 4 AX-ről. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek