HORSCH Leeb 4 AX – új innováció az orosz piacra

HORSCH Leeb 4 AX – új innováció az orosz piacra

A HORSCH telephelyén Roscsinszkijben tartották az orosz piac első kereskedői és marketing tanfolyamát és HORSCH Leeb 4 AX-ről.

A Leeb szántóföldi permetezőcsaládot új taggal bővíti a HORSCH Leeb 4 AX. Értékesítő és marketinges munkatársainak a HORSCH Rusz már meg is rendezte első tanfolyamát, amelyen részletesen bemutatták az új permetezőt. A résztvevők meg is nézhették a Leeb 4 AX munkáját, sok fontos érvet gyűjtve össze a permetező mellett. A Leeb 4 AX leginkább egyszerű technikájával és könnyű kezelésével tűnik ki a piactársak közül. A résztvevőknek különösen az ismert BoomControl szórókeret-vezérlés tetszett. Lipeck megyében termékeny feketeföld veszi körül a HORSCH roscsinszkiji telephelyét. A permetezőt egy teszt-területen, Belorusz traktorral mutatták be, intenzív munkában.

Már régóta van piaci igény egy olyan szántóföldi permetezőre, amely a Leeb GS és LT típusoknál jobban illik az orosz és a kelet-európai földekhez. A HORSCH tökéletes válasza a Leeb 4 AX. Oroszországban hagyományosan a belföldi traktormárkák terjedtek el. E traktorok gyakran nem haladják meg a 120 lóerőt, és nem felelnek meg a nagyobb hidraulikus teljesítmény-igények, illetve az ISOBUS-csatlakozásokhoz. Ezért a Leeb 4 AX bemutatására a régióban tipikusnak mondható MTZ traktort választottak, standard kardáncsonkkal. A Leeb 4 AX éppen ilyen traktorokkal párosítva tud dolgozni, új dimenziókat érve el területteljesítményben és a munka minőségében.

 

A HORSCH az orosz telephelyén, Roscsinszkijben saját kutatási területet használnak gépbemutatókra.

 

A BoomControl rendszer nem csupán 15 km/órás sebességet tesz lehetővé, hanem biztos kijuttatást is, maximum 50 centiméteres távolsággal a célfelülettől. Ilyen egyszerű, könnyen kezelhető, mégis biztos szórókeret-vezetésű szántóföldi permetező eddig nem volt elérhető az orosz piacon.

A növényvédelem komoly költségtényezővé vált a gazdaságokban. A helyes adagolás mellett leginkább a kijuttatás időpontja és pontossága döntő, hogy teljes hatásukat ki tudják fejteni a használt szerek és készítmények. A Leeb 4 AX technikája fontos szerepet tölt be ebben. A nagy menetsebesség és területteljesítmény kombinációja az optimalizált vízfelhasználással lehetővé teszi az időablak jobb kihasználását. Különösen az időjárási tényezők – a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma és a szélsebesség – befolyásolják a kezelés eredményét.

Nagyon fontos a gazdaság megfelelő gépesítése, hogy kedvező időpillanatban, jó környezeti feltételek között lehessen végrehajtani a kezeléseket. A mennyiség azonban csak a teljes kép fele – a permetezés minősége a másik. Ezen a ponton kerül képbe a HORSCH BoomControl rendszer rendkívül pontos szórókeret-vezérlése. Mindegy, hogy talajfelszín vagy növényállomány a célfelület, a BoomControl folyamatosan tartja az 50 centimétert.

Ez a távolság egyrészt a tökéletes keresztirányú elosztást biztosít a teljes munkaszélességben, de még fontosabb, hogy a kijuttatott permet mindig eléri a célzott helyet. A HORSCH szórókeret-vezérlése teljesen automatikusan dolgozik – mind munka közben, mind a fordulókban. Így nagymértékben csökken a kezelési hibák lehetősége. A Leeb 4 AX sok üzemben lehet a következő lépés a növényvédelem pontossága és hatékonysága felé vezető úton.

A HORSCH teljesen új ügyfélkörnek fejlesztette ki a Leeb 4 AX-et. Magas műszaki színvonalat kínál, viszonylag csekély elvárásokkal a traktorral szemben. Ezért többek között olyan ügyfelek is érdeklődhetnek iránta, akiknél egy Leeb GS vagy LT eddig nem került szóba.

 

A HORSCH Rusz értékesítő és marketinges munkatársai tetőtől talpig megvizsgálják a Leeb 4 AX-et. A tanfolyam bemutatóján vízzel töltötték meg a tartályt.

 

Alapgép

A 4000 literes nagypermetezők piacán a HORSCH eddig nem volt jelen egyszerű technikájú gépekkel. A Leeb 4 AX műanyag tartálya 3800 liter keverék és 400 liter tiszta víz befogadására alkalmas. Belső, illetve külső oldalának igen jó minőségű felülete könnyen tisztítható. A dugattyús membránszivattyú igény szerint 270 vagy 400 liter/perc teljesítményű. A hajtás mindig kardántengelyes.

 

Kezelés és vízkeringés

A Leeb 4 AX kezelőközpontjának két mechanikus többutas csapja közül az egyik a szívó-, a másik a nyomóoldalt vezérli. A rendszer egyszerűen kezelhető és robusztus felépítésű. A 35 literes, nagy teljesítményű vegyszerbekeverő tartály többek között porokat és granulátumokat is fel tud oldani.

A belső tisztítás a hígitási elvet követi. A BoomControl rendszer biztosan tartja az 50 centi távolságot a célfelülettől. A fúvókák standard távolsága 50 centiméter. Egyelőre 18 és 30 méteres, 5-13 szekcióra osztott szórókerettel hozzák forgalomba az új permetezőt.

 

Szakaszkapcsolás elektromotorokkal, vagy opcióként pneumatikus szakaszszelepekkel.

 

Felfüggesztés és nyomszélesség

A vonórúd igény szerint felső- vagy alsó függesztésű lehet. Opcióban kérhető kormányzott vonórúd, hogy a vontatott permetező automatikusan kövesse az erőgép nyomvonalát.

A nyomtáv 1,5 és 2,25 méter között állítható, és bármikor megváltoztatható. A Leeb 4 AX teljes mértékben ISOBUS-kompatibilis, és például az ismert HORSCH terminálokkal használható.

 

Viktor Lorenz (Kereskedelmi vezető HORSCH Rusz) a HORSCH Leeb 4 AX-ről:

 

„A HORSCH Leeb 4 AX az orosz piacon és Kelet-Európában kitárja előttünk a növényvédelem kapuit. Egyszerű technikával nyújt maximális teljesítményt, előnyeit gyorsan felismerik majd az ügyfelek.

A HORSCH Leeb növényvédelmi permetezők, de még inkább a BoomControl rendszer Oroszországban még nem túl ismertek. Nehéz a Leeb 4 AX-et összehasonlítani a piactársak gépeivel, mivel az orosz piacon hasonló felszereltségű permetezőt nem kínál senki.

Az orosz piacot áthatja a tradíció, de jelenleg áttörés előtt áll. Az a cél, hogy a Leeb 4 AX új impulzusokat adjon! A sorozat széles választékot kínál, különböző méretű gazdaságoknak. A műszaki lehetőségek, illetve a könnyű kezelés a közepes magángazdaságoknál előnyösek. A nagy gazdaságoknak és a mezőgazdasági holdingoknak attraktív ár-érték arány mellett gazdasági előnyöket is kínál a Leeb 4 AX.”

 

Európa és kiegészítő felszereltség

Közép- és Nyugat-Európában a Leeb 4 AX-et többek között olyan gazdaságokba ajánljuk, ahol nagyobb beruházások nélkül szeretnék magasabb szintre emelni a növényvédelmet. Már díjat is nyert: a traction, az Agrartechnik és az agrarheute magazinok olvasói a „Mezőgép Innováció 2018” növényvédelmigépkategória nyertesének választották.

A Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép a 2019-es AgrárgépShow kiállítás Nemzetközi Termékfejlesztési Díjában részesült Gépesítés kategóriában.

Igény szerint kiegészítő felszereltségként, folyamatos belső tisztításért, már CCS-rendszer is kérhető. Ez a rendszer már ismert a Leeb GS és LT szériákból.

A Leeb 4 AX már elérhető, és 2019 tavaszától szállítják. További műszaki részletekről a terraHORSCH kiadvány korábbi (2018/16) számából tájékozódhatnak.

 

A terraHORSCH exkluzív kiadvány évente két alkalommal jelenik meg. A következő számot várhatóan az év második felében készítik el. Amennyiben szeretné nyomtatott formában is megkapni a magazin következő számait kérjük a terrahorsch@axial.hu email címen jelezze számunkra!

 

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: terraHORSCH 2019. I. szám 6-7. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek