Életlen késsel bálázni olyan, mint fakarddal háborúzni! (+videó)

Életlen késsel bálázni olyan, mint fakarddal háborúzni! (+videó)

Az AXIÁL Kft. sokféle szolgáltatással segíti partnerei lehető leggazdaságosabb gépüzemeltetését. A kardánfelújítás, a hidraulikatömlő-gyártás, vagy a nagynyomású mosók javítása mellett van olyan is, amely speciálisan a CLAAS bálázókhoz kapcsolódik.

A ROTO CUT rendszerű bálázók további gondoskodást igényelnek a normál karbantartáson túl. Elvárt anyagminőségű bálához elengedhetetlen, hogy borotvaélesek legyenek a bálázó kések.

Elsőre könnyű feladatnak tűnik a késélezés, pedig a kések kialakítása miatt komoly technikára van szükség a gyors és hatékony munkavégzéshez. Ez a piacon egyedülálló, szinte minden bálázó késeihez alkalmas CLAAS AQUA NON STOP COMFORT, amelynek működéséről és késélezési szolgáltatásunkról osztunk meg néhány hasznos információt.

 

 

A bálázókések éle ívelt és döntött, élezésükhöz speciális eszköz szükségeltetik. A köszörűkő forgácsolási síkja és a kések élfelülete között meghatározott szög van; a késeket élüknek megfelelően rádiuszba állítja a gép, majd rögzíti. Így a rádiusz és az él köszörülése is megfelelő. Ez azért fontos, mert az élnek az egyik oldala hullámos, a másik pedig egyenes. Csak ezt az egyenes részt szabad élezni. Az élezőben speciális hűtőközeg hűti a késeket, illetve távolítja el a forgácsolási szennyeződést. Az automatikus vezérlésű folyamat gyors és egyszerű, hiszen a kezelőnek a megfelelő program kiválasztásán túl csak annyi a dolga, hogy a kijelölt helyre bepakolja a késeket. Természetesen előzőleg ellenőrzi mindet, hogy törött vagy görbült kés ne kerülhessen a berendezésbe. Közben letisztítja a rájuk száradt szennyeződést, hogy a gépbe minél kevesebb jusson.

 

Amíg mi gyorsan, pontosan és megbízható minőségben megélezzük az Ön késeit, addig Ön más munkákkal foglalkozhat. Az akár 51 kés befogadására is alkalmas géppel akár egy teljes bálázó (például a CLAAS QUADRANT FC) összes kését, egyszerre tudjuk a gépben megélezni.

Sablonok több mint 25 gyártó késeihez: Több mint 90-féle sablon gondoskodik a pontos élezésről a kések vágóéle mentén, majdhogynem bármelyik gyártóról legyen is szó. Sőt, ezzel a készülékkel az egyenes kések élezése is lehetséges.

 

Leggyakrabban több fogással kell kimunkálni az élt, a köszörű több fogást vesz ugyanazon a késen. A CLAAS AQUA NON STOP COMFORT mindig az adott késtípusnak megfelelő sablonnal munkálja ki a megfelelő rádiuszt. Korábban lassú és körülményes volt a munka, mert mindegyik kést egyenként kellett pozícionálni, és a gép maximum 4-5 kést tudott egyszerre élezni. Sokan nem is éleztették késeiket, mert féltek, hogy nem lesz hadra fogható a bálázó, amikor szükség lenne rá. Jöttek a házi megoldások, melyek természetesen nem ugyanazt az eredményt adják, és adott esetben le is ronthatják a véleményt a gépről.

 

 

Az AQUA NON STOP COMFORT-tal élezett kések minősége gyakorlatilag megegyezik a gyári újakéval, de sokkal kevesebbet kell kiadni értük.

Egy idő után viszont már nem lehet élezni a késeket, mert elfogy a köszörülhető felület. Nagyobb igénybevétel esetén érdemes évente éleztetni, mivel a tompa kések nagyobb teljesítményt kívánnak az erőgéptől, így nő a fogyasztás, és nem lesz megfelelő a bálázandó termény aprítása. Az AXIÁL Kft-nél már két CLAAS AQUA NON STOP COMFORT üzemel egész évben, folyamatosan. Érdemes előre gondolkozni, és a téli hónapokra, a gépek átvizsgálásának időszakára ütemezni a kések élezését, mert szezon előtt csak hosszabb átfutással tudjuk teljesíteni az igényeket.

 

Ön hogyan profitálhat használatából?

  • gyors, rugalmas: csak behozza hozzánk késeit, s pengeélesen kapja vissza!
  • a speciális hűtőközeg a nedves élezés során az optimális hőátadásról és a korrózióvédelemről is gondoskodik,
  • a teljes késkészletet megélezzük Önnek rövid idő alatt.

Mi az Ön megtakarítása?

  • az egyenletesen éles kések miatt csökken az üzemanyag-igény;
  • a kések hosszabb üzemidővel dolgoznak, kevesebbszer kell cserélni azokat;
  • a teljes hajtótengely tehermentesítése az optimálisan élezett késeknek köszönhetően,
  • nagyobb áteresztés és nagyobb területteljesítmény.

 

További információért érdeklődjön az AXIÁL Kft. telephelyein!

 

Forrás és kép: Agritech 2019. július

 

 

ROLLANT 520: Megbízható minden körülmény között

 

Új fixkamrás körbálázó a CLAAS-tól. Az alapmodell az 1,25 méteres fixkamrás szegmensben új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel, modern dizájnnal kerül a piacra, melyhez különböző vágóasztal, rotor, rendfelszedő-változatok érhetők el. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek