Czibere Csaba: csapatként együttműködve minden könnyebb

Czibere Csaba: csapatként együttműködve minden könnyebb

Korábban már bemutattuk Önnek Csányi Károlyt, aki CLAAS szervizszerelőből ügyfélkapcsolati vezető lett. Most ismét olyasvalakit mutatunk be, aki kitartásával, hozzáértésével és elkötelezettségével kivívta vezetőink és

Ismerje meg Czibere Csaba kollégánkat!

 

Axiálos pályafutásod kísértetiesen hasonlít Csányi Karcsiéra!

Igen, hasonló karriert futottunk be. Én is CLAAS szervizszerelőként kezdtem az AXIÁL-nál, s 2016 januárjától mindketten ügyfélkapcsolati vezetőként tevékenykedünk, ő Szolnokon, én pedig a debreceni telephelyen.

A CLAAS-szal egyébként már a mezőgazdasági szakképző iskolában kapcsolatba kerültem. Akkoriban, aki egy kicsit is menő akart lenni, igyekezett CLAAS kombájnt választani a gyakorlatához.

Az AXIÁL-hoz 2004-ben kerültem, mint claasos, illetve speciális hidrosztata-szerelő, a hidrosztatika-javítás alapjait én fektettem le itt a cégnél. Mára ez külön munkakörré nőtte ki magát. A rendszer kialakítása az nevemhez fűződik, erre büszke is vagyok.

 

 

Hogyan lettél ügyfélkapcsolati vezető, s mi változott azóta?

Szűcs Zsoltot, a korábbi ÜKV-t kinevezték régióigazgatóvá, így megüresedett ez a munkakör. Amikor felkértek rá, örömmel vállaltam el a feladatot. Szerintem azért engem választottak, mert nagyjából átlátom mind a céges, mind a telephelyi folyamatokat. Ráadásul CLAAS vonalon volt két kollégám, akiknek egyfajta kisfőnöke, „csoportvezetője” voltam, így volt már némi tapasztalatom az emberek irányításában is.

S hogy mi változott? Inkább azzal kezdeném, hogy mi nem. A műhelyrend mindig is a vesszőparipám volt, ez így is maradt. S a lényeg mindig az volt, hogy mihamarabb menjen a meghibásodott gép, ez sem változott jottányit sem. Viszont míg korábban sokkal keményebb és harsányabb voltam, addig most már jobban meg kell gondolnom, mit mondok és hogyan. A mostani pozíciómból fakadóan lehet, hogy egyes kollégák érzékenyebben vennék, ha túl szigorúan kérném számon őket.

Nagyon meg kellett tanulnom, hogy az ügyfelek érdekei miatt jól kell időzítenem, sorrendet felállítanom.

Másrészt nagy CLAAS-rajongó vagyok, de most már mindenféle típust ugyanolyan elkötelezetten kell képviselnem. Nem szabad különbséget tennem, és elég nehéz percek alatt átállni.

Azért a szívem csücske még mindig a CLAAS. A mai napig beszélgetek Rittgasszer Péterrel (szervizüzletág-igazgatóhelyettes) műszaki dolgokról. Persze már nem olyan gyakran, mint korábban, és nem is teljes mélységében elemzünk ki egy-egy témát, néha rá is csodálkozom a változásokra.

Mindenképpen előnynek érzem, hogy szerelőként dolgoztam évtizedekig, mert így jobban meg tudom saccolni az egyes munkafolyamatokhoz szükséges időt, ez segít a kollégák munkaidejének beosztásában, hogy se túl keveset, se túl sokat ne várjak el tőlük.

Ráadásul indokolt esetben telefonon is tudok segíteni egy-egy probléma áthidalásában, hogy addig is menjen a gép, amíg kiér a kolléga. Ez nálam egy plusz szolgáltatás, amit nagyon megbecsülnek mind az ügyfelek, mind a kollégák.

 

 

Melyik munkakört szereted jobban csinálni?

Mind a kettő izgalmas, érdekes. Ügyfélkapcsolati vezetőként már nemcsak a műszaki dolgokkal kell foglalkozni, hanem a pénzügyi és a logisztikai ügyektől kezdve az ügyfélkezelésig nagyon sok minden mást is kell csinálni, sokrétű ez a poszt. Nagyon nehéz, hogy mindenkinek minden azonnal kell. Minden egyes telefonhívás külön kihívás lehet egy-egy mozgalmas napon. Persze lehet, hogy azért érzem ezt fárasztóbbnak, mert itt még újak a folyamatok. Hiába vagyok itt – mennyi is, kilenc hónapja, vagy tíz?

Hivatalosan január elsején vettem át a feladatkört, de az elején még bőven kaptam segítséget. Akkoriban sokat segített Szűcs Zsolt a folyamatok átvételében, az alkatrészes és gépes üzletkötő kollégák is támogattak. Még a mai napig is sok az újdonság, amiket meg kell tanulni, és sok az újdonság, amiket meg kell ismerni. Ez nemcsak arról szól, hogy arcról be tudok azonosítani valakit, hanem meg kell ismerni a kívánságait, igényeit, a cégét, a gépparkját. Nem lehet az ügyfelekre ráhúzni egy sémát, mindenkinél tudni kell, hogyan közelítsek hozzá, hogyan beszéljek vele. Ugyanez igaz a kollégákra is.

 

 

Mi a legnagyobb nehézséged ebben a munkában?

Azt hiszem az, hogy a géppopuláció növekedésével egyre több géppel kell foglalkozni. Ráadásul, ahogy egyre nagyobb értékűek lesznek ezek a gépek, úgy az ügyfelek elvárásai is nőnek velünk szemben. Még hamarabb oda kell érnünk, még hamarabb meg kell javítanunk, mert az ügyfél sok pénzt adott ki, ezért vannak elvárásai is. A mi mércénk végül is az elégedett ügyfél. S úgy látom, az ügyfél-elégedettséget megtartani egyre nehezebb lesz. Kihívás volt az összes többi géptípus részletesebb megismerése is. De végül is a tanulás folyamatosan az életem része volt. Itt, az AXIÁL-nál is rengeteg oktatáson vettem részt, mind belföldi, mind külföldi tanfolyamokon, például Harsewinkelben, Evreux-ben. Az AXIÁL-tól függetlenül, esti iskolában informatikai végzettséget is szereztem, mert akkoriban az is érdekelt, most meg már elengedhetetlen ennek ismerete a mai technikákhoz! Szóval nem ijedek meg az újtól és az új dolgok elsajátításától.

Biztos a gyakorlat teszi a mestert, és minden rutinból fog menni, de most még korábban bejövök és később megyek haza, hogy valamennyire utolérjem magam a munkában. Mindenki kollégája akarok lenni, nem a főnöke, meg akarok mindenkivel mindent beszélni. Sajnos az ügyfelekkel sem lehet mindig, minden helyzetben jót tenni, de erre törekszünk. Az elkötelezettség megvan próbálom a lelkem is belevinni a munkába. Szerencsére a kollégáim is ezt teszik. Csapatként együttműködve pedig minden könnyebb.

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Képek: Fejes Márton

Forrás: Agritech 2016. december

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek