CLAAS LEXION: A betakarítás mércéje

CLAAS LEXION: A betakarítás mércéje

A CLAAS idén ünnepli megalapításának 100. évfordulóját, amely jó alkalmat kínál arra, hogy visszatekintsünk a családi vállalkozás történelmének egyes meghatározó szakaszaira. További információért kattintson a bővebben gombra!

 

1995-ben gördült le a gyártósorról az első LEXION, amely mindössze 18 év alatt hódította meg a világ termőföldjeit és vált a betakarítás mércéjévé.

Amikor az első LEXION típusú kombájnok piacra kerültek, a szaksajtó a kombájntörténelem legújabb fejezetéről cikkezett. Olyan főcímekkel találkozhattunk, mint „A CLAAS újradefiniálja a teljesítményt!”, vagy éppen „A CLAAS új fejezetet ír a kombájntörténelemben”.

 

 

Helmut Claas a LEXION fejlesztőmérnökeinek két fontos irányt szabott: a kombájn „multi-crop-gép” legyen és a legmagasabb sebesség mellett is veszteségek nélkül üzemeljen.

A CLAAS LEXION kombájnok lelkét az APS HYBRID cséplőszerkezet adja, amelyet a CLAAS ezekhez a kombájnokhoz fejlesztett ki. A megnagyobbított cséplődob elé gyorsítót helyeztek, amely garantálja a gabona „turbó” áramlását. A termény tiszta leválasztásáért két rotor felel, amelyek „centrifugaként” csépelik ki a magok maradék 10 százalékát. A rendszer így szinte veszteség nélkül képes dolgozni. Mindemellett pedig olyan nagy a teljesítménye, hogy a pótkocsit vontató traktorok nem győzik a szállítást!

 

 

De vajon minek köszönhető, hogy a LEXION teljesítménye a legutolsó lóerőig kihasználható? A varázsszó az elektronika! Három kulcsszót emelnénk ki: GPS PILOT, CEMOS és CRUISE PILOT! Hála ezeknek a rendszereknek, a LEXION vezetője a betakarítás teljes folyamatát egyszerűen és gyorsan ellenőrizheti.

Az első LEXION-ok megjelenésekor Hermann Garbers fejlesztési vezető azt mondta: „ A LEXION egy olyan kombájn, amely a betakarítást az előrelátó gazdák számára biztonságosabbá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi”.

 

(Forrás: Horst Biere: NW-SERIE „DAS CLAAS JAHRHUNDERT 1913 BIS 2013”/ Teil 16: LEXION- der Superstar)

 

A CLAAS LEXION kombájnokról érdeklődjön a területileg illetékes CLAAS gépértékesítő kollégáinknál!

 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek