CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC

CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC

A CLAAS a JAGUAR 960 TERRA TRAC gépével a gyártók között elsőként mutat be silózót gyárilag szerelt járószerkezetes megoldással. Az új koncepció minden körülmény között talajkímélő munkát tesz lehetővé.

 

Az intelligens fordulás közbeni talajvédelem megakadályozza a szálas zöldtakarmányok sérülését a táblavégi fordulókban, és lehetővé teszi a gép használatát egész éven át.

 

Talajkímélő – zöldterületeken is

Az új JAGUAR 960 TERRA TRAC a talajkímélés új szintjét jelenti. Mint ahogy a FH Kiel (Kieli Alkalmazott Tudományok Főiskolája) vizsgálatai bebizonyították, már a legkeskenyebb, 635 mm-es gumiheveder 1,3 négyzetméteres felfekvő felülete, több mint a duplája a 800-as abroncsozásénak. A szintén gyárilag elérhető hátsó abroncsnyomás-szabályozással a JAGUAR 960 TERRA TRAC silózó a legjobb talajkímélést nyújtja. Nehéz, nedves betakarítási körülmények között kevésbé süllyed a talajba. Ennek megfelelően a szállítójárműveknek is könnyebb a haladás. A gumihevederek két további variációban, 735 és 890 mm szélességben is elérhetők.

 

 

A TERRA TRAC járószerkezet fordulás közbeni talajvédelme a zöldterületeken kap szerepet. A tábla végén forduláskor a járószerkezet támkerekei hidraulikusan lejjebb nyomódnak, az első meghajtókerék felemelkedik, és a felfekvő felület körülbelül egyharmadával kisebb lesz. A „fűtakaróra” ható nyíróerők csökkennek, ezáltal növény károsodása is szemmel láthatóan csökken a fordulókban. Az FH Kiel mérései megmutatták, hogy a talajnyomás a kiemelt járószerkezet esetén is egy kerekes gép által kifejtett talajnyomás értékei alatt marad.

 

Tökéletesen integrált és keskeny a közutakon

A CLAAS több évtizedes tapasztalata a TERRA TRAC járószerkezettel kapcsolatban azt eredményezte, hogy ezt a műszaki megoldást az új JAGUAR silózóba tökéletesen be tudták integrálni. A gép alvázát ehhez körülbelül egy méterrel meghosszabbították. A lengő felfüggesztés még a legnehezebb körülmények esetén is lehetővé teszi a használatot. A járószerkezet felfelé 10, lefelé 13 fokot képes kitérni. A közutakon is új mércét állít a JAGUAR 960 TERRA TRAC. A 635 mm széles gumihevederrel 3 méter alatt marad a gép külső szélessége, és így a gép forgalomba helyezhető a közutakra is. A 890 mm széles gumihevederrel a gép szélessége 3,5 méter alatt marad. A csillapított járószerkezet akár 40 km/órás sebességet is lehetővé tesz, a legtökéletesebb kényelem mellett.

A meghosszabbított tengelytáv jóval nagyobb teret hagy a karbantartási munkálatokhoz, és a gumihevederek feletti nyitható burkolati elem eltávolításával könnyen hozzá lehet férni az egyes részegységekhez. A szemroppantó kiszerelése például könnyedén elvégezhető a jobboldali gumiheveder fölött.

 

 

Optimális anyagáram és innovatív automatikus funkciók

A JAGUAR 960 TERRA TRAC silózóban a 900-as sorozat elismert szecskázási technológiáját használja. A fokozatmentes adapterhajtás tisztán hidraulikusan dolgozik, és hatékony erőátvitelt tesz lehetővé különböző fordulatszámokon. Ahogy változik a beállított szecskahosszhossz, a rendszer az adapterhajtás fordulatszámát automatikusan ahhoz igazítja. Az eredmény nagyon egyenletes anyagáram és állandóan jó szecskaminőség.

Az állókést a rendszer a beállítási folyamat után hidraulikusan rögzíti, így azok biztosan a kívánt pozícióban maradnak. Ez biztosítja az állandóan kiváló vágásminőséget.

Ezen kívül a gépben automatikusan beálló dobfenék található. A dobfenék közvetlenül az üllőn és egy további forgásponton van rögzítve, és az állókés beállításánál azzal együtt mozog. Ezáltal a fenéklemez és a szecskázókések közötti távolság állandó marad, amely a kések állapotától függetlenül egyenletes anyagáramot eredményez. Mindez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a kopást is.

A CLAAS AUTO FILL automata szállítójármű-töltő rendszerrel a silózás közben minimalizálhatók a veszteségek, illetve használatával mind a silózó, mind a szállítójármű kezelője nagymértékben tehermentesített. A kifúvótornyon egy nagy felbontású kamera menet közben folyamatosan figyeli a szállítójármű körvonalait, és ehhez, illetve a töltöttségi szinthez igazítja a kifúvás irányát. Újdonság, hogy hátrafelé történő kifúváskor is használható a rendszer, amely fogáskezdéskor és fogásvágásnál tesz nagyon jó szolgálatot.

 

 

 

TERRA TRAC – 30 éve kíméljük a talajt

A talaj tömörödöttsége csökkenti a hozamot, és csak nagy ráfordítással lehet kezelni a problémát. A CLAAS már gépei tervezésekor nagy hangsúlyt helyez a talajvédelemre. A vállalkozás 30 éve mutatta be az első szériában gyártott, gumihevederes járószerkezettel szerelt kombájnját. A TERRA TRAC koncepció, amely nagyon hasonló volt már akkor is a mostani formájához, néhány évvel később került a piacra. Azóta a CLAAS a LEXION sorozat járószerkezetét folyamatosan fejlesztette. Kombájnoknál a koncepciónak a következő előnyei vannak:

  • 60 százalékkal alacsonyabb talajnyomás a kerekes gépekéhez képest
  • 40 km/órás sebesség olyan szállítási szélességgel, mely a közúti közlekedési előírásoknak is megfelel
  • nagy kényelem a hidropneumatikus csillapításnak köszönhetően
  • nyugodt adapter vezetés és stabil nyomtartás
  • nagy stabilitás lejtőkön
  • a talajszerkezet kímélésével költségeket lehet megtakarítani, és kevesebb utólagos talajelőkészítő munkálatra van szükség

 

Logikus lépésként a CLAAS a koncepciót most speciálisan a JAGUAR silózóra fejleszti tovább, természetesen a felhasználók igényei szerint.

 

További információért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

Forrás és kép: CLAAS

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek