Chile, Mexikó, Ecuador? Oda is CLAAS-t!

Chile, Mexikó, Ecuador? Oda is CLAAS-t!

Ha egy dél-amerikai importőr Németországból akar használt CLAAS traktorokat vásárolni, akkor Helmut Heppe-t hívja. A 72 éves volt CLAAS munkatársat tapasztalatai és tökéletes spanyol nyelvtudása nagyon keresetté tették Dél-Amerikában.

Helmut Heppe szakemberként repül Chilébe, Bolíviába, Ecuadorba vagy Hondurasra, hogy az ottani eladókat a CLAAS gépek gyakorlati használatára tanítsa. Ezek a gépek Németországból származó használt traktorok és kombájnok. A használt gépeken kívül új gépeket is keresnek, például az ARION 600 C vagy a TALOS erőgépeket. Ezek kevés elektronikával vannak felszerelve, a legtöbb funkciót mechanikusan vezérlik.

 

Helmut Heppe (bal oldalt hátul) Bolíviában CLAAS TALOS oktatást tart.

 

A traktorokat a latin-amerikai országok technikai színvonalának megfelelően tervezték. A robusztus, egyszerű gépek nem igényelnek annyi javítást. Heppe tapasztalatai szerint a dél-amerikai üzemekben dolgozó munkások egyelőre kevés tudással és gyakorlattal rendelkeztek a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban. A kisebb üzemekben a mai napig öszvérekkel és lovakkal, egyes régiókban a földeken még mindig ökörfogatokkal dolgoznak. „Meg kell nekik mutatnom, hogyan kell a traktorokat és különböző munkagépeket kezelni. Gyakran előfordul, hogy a munkások még soha nem ültek korábban traktoron”, meséli Heppe.

Maga Helmut Heppe úgy fest, mintha egyenesen a szántóföldről jött volna: magas és napbarna, sokkal fiatalabbnak tűnik a megélt 72 esztendejénél. Ugyan Heppe a németországi Hessen tartományból, Meissnerből származik, második otthona mégis Chile. Édesanyja unokatestvére ugyanis a háború után Chilébe emigrált, ahová Heppe édesapja is vele tartott, és gondnokként dolgozott egy mezőgazdasági üzemben. 1952-ben édesanyja is kiköltözött hozzá a 3 fiával együtt. Heppe a mai napig emlékszik a hajóútra Amsterdamból Buenos Airesbe és arra, hogy hogyan repült helikopterrel az édesanyjával és a két testvérével Santiago de Chilébe.

 

Átadják a CLAAS TALOS-t az ügyfélnek.

 

1963-ig Heppe Temucoban egy német bentlakásos iskolába járt. Végül Németországban végzett mezőgazdasági gépszerelőként és a Massey Fergusonnál dolgozott. Ezután munkahelyet váltott, átment a CLAAS-hoz értékesítőnek, ahol a bajorországi CLAAS traktorok piacra viteléről gondoskodott. Ezután egészen 2010-ig, a nyugdíjazásáig Harsewinkelben, a traktorértékesítés területén dolgozott. Harsewinkel több, mint 12 000 kilométerre fekszik Santiago de Chilétől. Azonban nem csak távolságban, de gazdasági értelemben is világok választják el a két helyet: „A gazdaság ott teljesen más struktúrán alapszik, mint nálunk”, mondja Heppe: A kis családi gazdaságok mellett megtalálhatók a nagyon nagy gazdaságok is. Olyan helyen is akadt már dolga, ahol 30 000 hektáron termesztettek cukornádat, amit saját maguk takarítottak be és dolgoztak fel, ami egész éven át tartó elfoglaltságot jelentett. Nemrégiben pedig olyan gazdaságban járt, ahol 28 000 hektáron termesztettek gyümölcsöt és zöldséget, amiből 10 000 hektáron csak spárga termett. Ehhez 3000 alkalmazott munkája volt szükséges. „Ez a gazdaság sok kisebb méretű traktorral dolgozik. A traktorokat elsősorban a ládákba pakolt betakarított gyümölcsök és zöldségek szállítására használják.”

 

Manapság is látható, hogy így dolgoznak a dél-amerikai rizsföldeken.

 

A gazdaság, különösen a mezőgazdaság, számos dél-amerikai országban virágzik. Eddig a regionális importőrök olyan gyártmányokat értékesítettek, amelyeket Brazíliában és Mexikóban gyártottak, kifejezetten ezekre a piacokra. A CLAAS Dél-Amerikában lassan, de folyamatosan terjeszkedik. Ott a CLAAS kombájn a csúcskategória. „Sokaknak tetszik, hogy nem egy nagyvállalat vagyunk, hanem egy családi vállalkozás”, mondta Heppe. Emellett a CLAAS pótalkatrész ellátása is megfelelő: Nemrégiben a chilei ügyfélnek szélvédőre volt szüksége a szecskázójához. A santiagoi importőr napok múltán sem rendelte meg, emiatt 8 napon keresztül állt a gép. Ezután felhívták Helmut Heppét, aki azonnal leintézte, hogy elküldjék a szélvédőt. Három nap múlva meg is érkezett a világ másik feléről.

 

Helmut Heppe (balra) bevezet egy gépkezelőt Chilében a mezőgazdasági technika rejtelmeibe.

 

Heppe 7 éve dolgozik a CLAAS tanácsadójaként, mint szabadúszó, Peruban, Ecuadorban, Chilében és Hondurason. Mind a nyelv, mind az emberismeret elengedhetetlen ehhez a munkához, már csak azért is, mert ott más üzletek köttetnek, mint Németországban. Számos találkozás megmaradt Heppe emlékezetében, beleértve egy látogatást egy hondurasi cukorrépa-üzembe. Ott cukornád aratógépeket használnak, azonban olyan embereket is látni, akik még machete-t használnak. Ha még több cukornád betakarítógépet vettek volna, az növelte volna a termelékenységüket. De az üzem nem akart több gépet használni, mivel azzal körülbelül 200 ember vált volna munkanélkülivé. „Ott az üzemeknek nem csak a jövedelmezőség, hanem az emberek jóléte is fontos.”

 

Forrás: TRENDS 2018/3

Fordította: Sendula Viktória, Vas Magdolna

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek