CEMOS AUTOMATIC és CEMOS AUTO THRESHING

CEMOS AUTOMATIC és CEMOS AUTO THRESHING

Egy kombájnt jól kezelni, maximális teljesítményét kihozni nem könnyű. Az ezt segítő CEMOS AUTOMATIC már ismert, most viszont alrendszerét, a 2018-as AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíját nyert újdonságot, az AUTO THRESHING-et mutatjuk be!

CEMOS AUTOMATIC

A LEXION fejlesztésekor több mint 80 évnyi kombájngyártási tapasztalatait használta fel a CLAAS. A szinte önálló betakarításról a CEMOS AUTOMATIC, a különböző kezelőtámogató rendszerek gyűjtőrendszere gondoskodik. Önállóan állítja be magát, optimálisan, folyamatosan, függetlenül és automatikusan.

A CEMOS AUTOMATIC teljesítménynövelésének jóvoltából csökkenhet a munkaerő- és anyagköltség, a rossz beállításokból vagy hibákból adódó állásidő, az üzemanyag-fogyasztás, és nem utolsósorban a szemveszteség, illetve ezáltal a követő talajmunkálás, tarlóhántás munkaigénye. Javul a betakarított termény minősége, nő a teljesítmény fogáskezdéskor és dőlt gabonában, ráadásul kisebb stressznek van kitéve a gépkezelő.

 

 

A CEMOS AUTOMATIC mesterséges intelligenciára épül. Benne az AUTO THRESHING, az AUTO SEPARATION és AUTO CLEANING optimalizálja a kombájn különböző beállításait, nem csupán matematikai képletekre alapozva, hiszen a betakarítást nem lehet csupán elméleti oldalról megközelíteni. Ezért időről-időre megvizsgálja, hogy teljesen más beállítások jobb eredményre vezetnének-e.

 

Nagyításért kattintson a képre az egér jobb gombjával és válassza a "Kép megnyitása új lapon" menüpontot!

 

A CEMOS AUTOMATIC mesterséges intelligenciája tehát lehetővé teszi, hogy a másodlagos leválasztás és a tisztítás paramétereit folyamatosan az aratási körülményekhez igazítva, munka közben folyamatosan alkalmazkodjon a kombájn, még akkor is, ha ezek a betakarítási körülmények ismeretlenek a rendszernek.

A fekvő gabona sem fog ki a CEMOS-on: a különböző funkciók csoportbeállításait éppen úgy az aratási körülményekhez állítja, mint egyéb körülmények között. A maximális betakarítási sebességet kézzel kell csökkenteni a CRUISE PILOT-ban, hogy veszteség nélkül tudja felvenni a terményt a vágóasztal, hiszen normál körülmények között, amikor kevesebb szalma érkezik a kombájnba, gyorsabban tudna haladni.

A CEMOS AUTOMATIC programjának alapja a CEMOS szoftver. A kezelő bármikor be tud avatkozni, és párbeszéddel megtalálni a megfelelő beállítást, miközben továbbra is aktív marad a CEMOS AUTOMATIC. Ezen túlmenően természetesen fennáll a lehetőség, hogy kézzel állítsa be a gépkezelő a másodlagos leválasztást és tisztítást a CEBIS-ben. Ilyenkor ideiglenesen kikapcsol a CEMOS AUTOMATIC. A CMOTION / többfunkciós kezelőkar AUTO PILOT gombjának megnyomásával a CEMOS AUTOMATIC ismételten aktiválható, bármikor be- és kikapcsolható az automatikus funkció. A CEMOS AUTOMATIC külön-külön is képes kezelni a másodlagos leválasztás, illetve a tisztítás paramétereit.

 

A kezelő négy különböző optimalizálási mód közül választhat:

  • maximális áteresztő képesség;
  • minimális üzemanyag igény/szalmaminőség;
  • kimagasló cséplési minőség;
  • kiegyenlített arányok.

 

A CEMOS AUTOMATIC aktiválása előtt pontosan meg tudja adni az elvárt eredmény szerint választott stratégiát a kezelő, így folyamatosan ellenőrizheti is. Az optimális teljesítmény érdekében a CEMOS AUTOMATIC ezen adatok függvényében szabályozza a másodlagos leválasztás és tisztítás beállításait.

 

CEMOS AUTO THRESHING

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszerek kosárhézagát és a cséplődob fordulatszámát.

 

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve.

 

Hogyan teszi ezt? A GRAIN QUALITY CAMERA szenzorja megméri a törtszem-arányt, a pelyva és a kalászdarabok mennyiségét, és ezeket az értékeket egy központi modulnak küldi el. További adatok alapján, például szemveszteség, szemnedvesség, anyagmennyiség a ferdefelhordóban és a kalászvisszahordóban, az automatika a kiválasztott optimalizálási stratégia függvényében kiszámítja a cséplődob fordulatszámának és a kosárhézag nagyságának legkedvezőbb beállítását. Ezek kiválasztásához további gyakorlati tapasztalati értékeket is felhasznál.

 

A szenzorok a különböző értékeket egy központi modulnak küldik el.

 

A gépkezelőnek csak a menüvezérlést kell ismernie, de az magától érthető. Alapismeretek kellenek arról, hogyan lehet beállítani az alap-szenzorok, például a GRAIN QUALITY CAMERA vagy a veszteségmérő érzékenységét, de minden nagyon könnyen megtanulható.

A gépkezelőnek ezenkívül természetesen ismernie kell az üzem minőségi elvárásait, például a mag- és szalmaminőséget, illetve a maximálisan elfogadható szemveszteséget. Ennek megfelelően tudja megadni a stratégiát, amely alapján a CEMOS működik.

A rendszer tanulási folyamata zseniálisan egyszerű: az aratás kezdetekor a terményfajtához eltárolt ismeretek alapján dolgozik. A gép a munka előrehaladtával „megtanulja” az aratási körülményeket, és ezekhez a konkrét körülményekhez igazítja a beállításokat. Ezekkel a tapasztalatokkal egyre okosabb lesz, és folyamatosan tovább optimalizálja magát, egészen a lehető legjobb cséplési teljesítmény eléréséig.

A CEMOS AUTOMATIC, az új AUTO THRESHING-gel együtt alapvetően megváltoztatja a gép kezelését, sok funkció egyidejű beállításától kezdve egészen az agrártechnológiai célszámok megadásáig. Ez azt jelenti, hogy a gépkezelő beírja az elérni kívánt eredményeket, és nem kell az egyes funkciókat külön állítgatni a célszám eléréséhez.

Ráadásul a megszokott beállításokat el kell felejteni, és hagyni kell, hogy az automata megmutassa, mit tud. Még a tapasztalt gépkezelők is gyakran meglepődnek, hogy milyen új beállításokkal lehet első osztályú minőséget és teljesítményt elérni!

 

 

A CEMOS AUTOMATIC-kal felszerelt kombájnokban a CEMOS AUTO TRESHING összeköttetésben áll az összes többi kezelőtámogató rendszerrel. A terményfajtától függő alapbeállításokból kiindulva az AUTO TRESHING így mindig megtalálja a cséplőrendszer optimális beállításait, és a lehető legkíméletesebben, de a szükséges mértékű agresszivitással csépel. Mindezt a másodlagos magleválasztás, a tisztítás és a betakarítási sebesség függvényében teszi, megkönnyítve az ezeken a pontokon működő automatikus rendszerek munkáját is.

Na jó, de hogyan vásárolhatom meg? – kérdezhetik. Az AUTO THRESHING a CEMOS AUTO csomagban, az AUTO CLEANING-gel, a CRUISE PILOT-tal és egyéb támogató rendszerekkel együtt vásárolható meg. Utólagos felszerelésére a LEXION 700 sorozatú gépeken van lehetőség, a CEBIS MOBILE-lal és az érintőfunkciós kezeléssel együtt. Szalmarázós gépeken, a 670 és 660 HRC kombájnokon tudják használni.

A CLAAS 2017-es hannoveri AGRITECHNICA kiállításon aranyérmet nyert a CEMOS AUTO THRESHING automatikus cséplés-ellenőrző rendszerrel.

 

Forrás és kép: Agritech 2018. július 12-15. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek