Beszállítói szemmel: SULKY

Beszállítói szemmel: SULKY

Idéntől tematikus magazinokkal jelentkezünk, az első ilyen egyik kiemelt témája a talajerő-visszapótlás. Választásunk közel 25 éve együttműködő partnerünkre, a SULKY-ra esett, melyet 1995-ben első gépmárkaként kezdtünk el forgalmazni.

Közel kétezer eladott műtrágyaszórója jelzi, hogy e témában milyen fontos a francia gyártó. Interjú Serge Suffissais-vel a SULKY-BUREL S.A. exportmenedzserével.

 

1995 óta vagyunk partnerkapcsolatban, azóta vannak jelen nálunk. Hogy látta akkor a magyar mezőgazdaságot a mostani helyzethez képest? Exportigazgatóként mennyire van közvetlen rálátása a magyarországi piacra?

Amikor 1995-ben kapcsolatba kerültem az itteni gazdálkodókkal, nagyon izgalmas közegben találtam magam. A magyarok nyitottak voltak mindenre és mindenkire, a nyugat-európai mezőgazdasági termelési módszerekre éppúgy, mint az onnan érkezők szakmai tapasztalatára. Nem vitás, hogy a kontinens nyugati fel már közel ötven évnyi tapasztalatot szerzett a modern mezőgazdasággal. Úgy teljes a kép, ha hozzáteszem, hogy az évtizedek alatt bizony vétettünk hibákat is. Így az akkori keleti blokk országainak jobb volt tanulni, átvenni a már bizonyított módszereket, mintsem járatlan úton esetleg ugyanúgy hibázni, mint mi. Nem volt idő kísérletezgetésre. Véleményem szerint ennek köszönhető, hogy még mindig nagy a magyar mezőgazdaság potenciálja.

 

 

 

Nagyon büszke vagyok, hogy a SULKY első vállalatként választotta kizárólagos importőrként az AXIÁL-t. Jó érzéssel gondolok vissza az 1990-es évek végére, akkoriban Zsolttal nagyon sok időt töltöttünk építő eszmecserével. Soka mások is fontosak nekem, akiket megemlítenék név szerint. Úgy gondolom, ha olvassák e sorokat magukra ismernek: Zoltán, Ede, Tibor, Francis, Balázs.” – mondta Serge Suffissais.

 

A közel 25 éves együttműködés alatt született-e olyan műszaki megoldás, amelyet magyar gazdálkodók javasoltak?

A magyarországi tapasztalatok nagyban hozzájárultak, hogy megbízható, tartós gépeket kínáljunk. Amikor 1995-ben a magyar piacra léptünk, az első „sokk” az volt, hogy minden a napi területteljesítmény körül forgott. Minél több hektárt megművelni egy nap alatt! Ennek köszönhetően a gépek akár hét-tízszer többet dolgoztak, mint Franciaországban, ahol ekkoriban elsősorban állami gazdaságok vásároltak tőlünk. Az itteni tapasztalatok alapján átterveztük a lapátokat, így lassult a kopás üteme, a gép tartósabb lett. Szintén a magyar piac elvárása volt a hároméves garancia a szórótányérok hajtóművére, amit végül szintén sikeresen megoldottunk.

 

Megalakulásuk óta (1936) a SULKY-nak kulcsfontosságúak az ügyfelek igényei és visszajelzései. Csak úgy, mint a bizalom és a kölcsönös együttműködés. Ez miként jelenik meg a gépekben?

Ahogy az AXIÁL-nál több kolléga érkezett a mezőgazdaságból, nálunk a SULKY-nál is – például családi gazdaságból. Ami a képzést illeti, sok kollégánknak van agrárvégzettsége (is). Miért fontos ez? Azért, mert minden fejlesztésnek, változtatásnak, típusfrissítésnek fontos célokat kell szolgálnia. Megoldásaink legyenek hasznosak, könnyen kezelhetőek, emellett fontos szempont a tartósság és az, hogy nyereséget hozzon a profitorientált gazdálkodónak. Ezt csak úgy tudjuk biztosítani, ha szoros kapcsolatban állunk velük, rendszeres az eszmecsere közöttünk, nyitottak vagyunk a javaslataikra, véleményükre a termékeinkről.

 

 

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy modern műtrágyaszórónak?

A mezőgazdaság jelenlegi fő iránya a precíziós gazdálkodás, minden ekörül forog. Új megoldásokra sarkallja a gyártókat, és eltérő szemléletmódot vár a gazdálkodóktól. A SULKY gépei tökéletesen passzolna a precíziós termelésbe és a hatékonyabb működésbe. A gazdálkodók már nem gépet akarnak vásárolni, hanem megoldást. 2006-ban a SULKY elsőként tette lehetővé a szakaszvezérlést, az Ecovision rendszerrel. 2007-ben azt a megoldást aranyéremmel díjazták a SIMA kiállításon. Tíz év után ez már a gépeink alapfelszerelése. Természetesen több ilyen példát is fel tudnék hozni.

 

Manapság sűrűn halljuk, hogy fontos a hatékonyság. A SULKY miben látja ennek kulcsát?

A SULKY-nál 250-en dolgozunk, még mindig független családi vállalkozásként. Az európai gépgyártás középvállalati kategóriájába sorolnám magunkat. A nagy gépvertikumot kínáló vállalatokkal szemben a legnagyobb előnyünk a rugalmasság. Specializált gyártóként könnyebben megértjük a gazdálkodókat, különleges igényeikre akár testreszabott megoldást tudunk nyújtani, viszonylag rövid időn belül. Ezért is igyekszünk minél közelebb kerülni a farmerekhez, hiszen ők adják a legjobb ötleteket.

 

 

Tapasztalataik szerint milyen tényezők fontosak a magyar gazdának? Melyik típus a legkedveltebb?

Alapvetően az egyszerű beállíthatóság, a megbízható üzemeltetés és a robusztus felépítés számít, valamint elvárás a minél erősebb háttértámogatás. A kedvelt típusok folyamatosan változtak, 15 év alatt eljutottunk odáig, hogy az évente eladott nyolcvan-száz műtrágyaszóróból 2018-ban már a gépek 70 százaléka valamilyen szabályzó elektronikájú, mérleges és/vagy szakaszolható. A közép-európai régióban tavaly kiemelkedő teljesítményt ért el az AXIÁL az ECONOV típusú szórókkal.

 

Nálunk egyre többen választják az „ECONOV”- rendszerű SULKY műtrágyaszórókat. Miért érdemes ezt választani?

Képesek a 24 méteres szórásszélességet 12 kétméteres szakaszra bontani, ami bőven elegendő, ugyanis a repülő műtrágyaszemek ballisztikája miatt is így hatékony a megoldás. A gazdálkodók visszajelzései alapján, akár 10-15 százalékkal is csökkenhet a műtrágya-felhasználásuk.

 

 

A precíziós gazdálkodásban a párhuzamvezetés és az automatikus kormányzás után a következő lépés a vetőgépek sorelzárása, a differenciált tápanyag-kijuttatás. Milyen megoldást kínál a SULKY erre?

Az említett ECONOV típus jól kombinálható a precíziós gazdálkodáshoz szükséges elemekkel, ezt elsősorban a szakaszvezérlésnek köszönheti. A mérleges gépek elektromos vezérlésű súbereivel megvalósul a precizitás is. A tápanyag-visszapótlási térkép alapján a műtrágyaszóró el tudja végezni a feladatot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ahol a betáplált térkép alapján nagyobb mennyiség kiadására van szükség, a szoftver információt küld az elektromotornak, hogy nyisson a súberen, mert 150 kilogramm helyett 180-at kell kiszórni. Mindez jobb és bal oldalon különböző mennyiséggel működik, ami még hatékonyabbá teszi a szórást.

 

Végezetül, mit osztana meg szívesen az olvasókkal, akár Magyarországgal, akár az AXIÁL-lal kapcsolatban?

Azt, hogy miért választottam annak idején az AXIÁL-t magyarországi partnerünknek, mert ez végső soron meghatározza az egész SULKY-AXIÁL kapcsolatot. Zsoltnak és a feleségének volt egy elképzelése, amely rendkívül szimpatikus volt már akkor is, éppúgy, mint kapcsolatuk az emberekkel. Az AXIÁL különleges kapocs a gazdálkodó és a gyártó között. Az utóbbi elvárja, hogy minél többet értékesítsen a kereskedő, valamint a legjobb háttértámogatást nyújtsa a gépekhez, hiszen csak ebben az esetben lesz jó a márka hírneve. A vásárló a lehető legjobb gépet akarja megvásárolni, olyan kereskedőtől, aki a legtöbb támogatást nyújtja neki, és probléma esetén szinte azonnal rendelkezésre áll. Az AXIÁL, illetve a Harsányi házaspár ezt már kezdetben kitűnően felismerte, és nap, mint nap igyekszik ennek a szerepnek tökéletesen megfelelni. Ez nagyon tetszett, hiszen én is vallom, hogy a vállalatot az emberek viszik előre, nem pedig fordítva.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek