Berthoud Tracker szántóföldi permetező

Berthoud Tracker szántóföldi permetező

A Berthoud Tracker permetezőgép-család tervezésénél a legfőbb szempont a végletekig leegyszerűsített kezelhetőség, a lehető legalacsonyabb karbantartási igény és a maximális megbízhatóság volt, mely szempontoknak sikerült is eleget tenni.

 

3360 liter tartálytérfogatával, 18-33 méter közötti szórókeret választékkal, széles körű választható felszereltségeinek köszönhetően mind a közepes, mind pedig a nagy gazdaságok számára ideális választás. Többféle típusú szivattyú és ahhoz adaptált permetlé szabályozás színesíti a választékot.

A végletekig leegyszerűsített kezelhetőség záloga a gép bal oldalán lévő, Berlogic panelen elhelyezett szeleprendszer, amely hihetetlenül egyszerű módon, csupán 3 kar segítségével másodpercek alatt képes lehetővé tenni a permetezőgép mintegy 17 funkciójának vezérlését. A szivattyú közvetlenül a szeleprendszer mögött nyert elhelyezést, ezáltal egyrészről a csövek száma és hossza lecsökkent, másrészről pedig minimalizálódott a visszamaradó permetlé mennyisége, valamint a lerakódás. A vegyszerbekeverő tartály elhelyezése a műszaki, ergonómiai és egészségügyi szempontok alapul vételével történt. A közvetlenül a Berlogic panel mellett található vegyszerbekeverő tartály segítségével a permetlé könnyen és gyorsan juttatható a rendszerbe, mialatt a kezelő személy arca és testfelülete a lehető legmesszebb helyezkedik el a vegyszertől.

 

 

A stabilitás és egyben a nagy menetsebesség lelke azonban a Berthoud Trackeren található – a Berthoud szabadalmak közé tartozó - ACTIFLEX II hídrugózás, ami igazi lengéscsillapítást jelent a más gépeken található, valós lengéscsillapítást nem biztosító gumibakos vagy függőlegesen pozícionált rugós megoldásokkal szemben. Működésének lényege, hogy a tartály telítettségi állapotától függetlenül képes a talajfelszínről a kerekeken át a gépre ható erőhatások csökkentésére. A vízszintes beépítésű Actiflex rugó mellett a keréktengely lengőkarja és a rugó támasztó karja úgy van kialakítva, hogy a terhelés függvényében változik a rugónál az erőkar hossza, így függetlenül a töltési mennyiségtől, ugyanazzal a csillapítással tudunk a géppel mozogni a földeken. Az Actiflex-szel szerelt egybeépített permetezőgépek vontatása kisebb vonóerőt igényel, a traktor vonószerkezetén kisebb terhelés jelentkezik. A rugó megléte esetén az amúgy is masszív szórókeret stabilitása tovább javul, a gépkezelő komfortérzete fokozódik.

 

Actiflex hídrugózás

 

A permetlé menetsebesség-arányos kijuttatása 2 különböző rendszer segítségével lehetséges. Ezek közül egyik a kizárólag Berthoud gépeken fellelhető, nyomás adatokon alapuló elektronikus DPTronic szabályozás. A DPTronic rendszer nem használ átfolyásmérőt, így kiküszöböli a lerakódásokból adódó, keresztmetszet változásból, kopásból eredő hibás méréseket, eltéréseket. A DPTronic esetében nincs szükség visszafolyó ágra, így egyrészt nem kell foglalkozni ezen ágak kalibrálásával, mosásával, másodsorban pedig a kevesebb alkatrész kevesebb hibaforrást és kisebb karbantartási igényt is jelent.

A menetsebesség-arányos permetlé kijuttatást biztosító másik lehetőség a DPA rendszer, ahol a tudás a gépben van. Az ismét kizárólag Berthoud gépeken alkalmazott DPA rendszerű permetezés egy olyan megoldás, amelynél nem adjuk meg a lehetőséget a legkisebb emberi tévedésre sem. Ezeken a gépeken egy változtatható lökethosszú dugattyús szivattyút találunk, ahol a lökethossz változtatásával tudjuk beállítani a kijuttatandó permetlé mennyiséget. A szivattyú hajtása talajkerékről történik, így a haladási sebességtől függetlenül a hektáronkénti mennyiség változatlan marad. A DPA rendszerű szabályozás tisztán mechanikus, amennyiben a gépkezelő nem felejti el bekapcsolni a permetezést, biztosak lehetünk abban, hogy a kívánt dózissal történik a munkavégzés.

 

Volux szivattyú és DPA szabályzás

 

A szórókeret felfüggesztési megoldásai közvetlen hatással bírnak a permetezés minőségére. A központi csapon nyugvó térhálós 18 / 20 / 21 / 24 / 27 / 28 / 30 / 32 és 33 méter munkaszélességű AXIALE szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ezáltal a vegyszer eloszlása egyenletes lesz, a keret nem billeg, így se a keresztirányú, se pedig a hosszirányú eloszlási kép nem tér el a kívánatostól. Az AXIALE kereten lévő lengéscsillapítók és rugók eredményeként a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan lehet változtatni. Fontos az is, hogy ha a térszerkezetű keret nyitva van, akkor a működtető munkahengerek zárva, így azok védve lesznek a kemikáliáktól. A végtelenül stabil és mégis légiesnek tűnő keret egy tömegközépponthoz közeli, központi forgócsapra van felfüggesztve és annak a traktorhídhoz viszonyított egyensúlyáról és a párhuzamosságról a fix és a mozgó váz közé szerelt 4 db rugó gondoskodik, a lengéseket pedig 2 lengéscsillapító nyeli el. A csuklópontok nagyfokú tartóssága a hidraulikus munkahengerek hosszú élettartamával párosul, amelyek szára nyitott szórókeret esetében van behúzott helyzetben. A háromszög tartószerkezet szilárdságának köszönhetően nincs csapkodás és kilengés, a beépített dőlésszög-szabályozás és változtatható geometria opciók megléte esetén a legszélsőségesebb körülmények között is alkalmazható a Berthoud Tracker.

 

További információt a Tracker típusú szántóföldi permetezőkről IDE kattintva kaphat!

 

Forrás és kép: Agrarszektor.hu

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek