Az új Manitou MLT 961 az AgrárgépShown!

Az új Manitou MLT 961 az AgrárgépShown!

Az akár hat tonna teher mozgatására és kilenc méteres emelési magasságra képes Manitou MLT 960-at 2014-ben mutatták be. Sikeresen ötvözték az építőipari teleszkópos rakodógép nagy kapacitását a mezőgazdasági MLT-széria extrém strapabírásával.

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány mostanra szinte minden szektorra kiterjedt. A mezőgazdaságban is egyre feszítőbb a helyzet, tízből kilenc gazdaság szakemberhiánnyal küzd. A nagy tejtermelő gazdaságok közül egyre többen próbálnak robottechnológia bevezetésével reagálni, mások a hatékonyság növelésével keresnek megoldást. Például nagy teljesítményű gépekkel kevesebb gépkezelő végezhet el ugyanannyi munkát.

A legtöbb mezőgazdasági gépgyártó már jó ideje egyre növeli gépei teljesítményét. Kezdetben főleg a keleti piacok gigantikus méretű üzemei mutattak igényt ilyenekre, de ma már sok átlagos gazdaság is alkalmazza őket, növelve a hatékonyságot. Ugyanez a tendencia érvényesül a Manitounál is.

 

 

MLT 960 az előd – gyors és erős, ugyanakkor finom és precíz

A Manitou, a teleszkópos rakodógépek specialistája, 2014-ben mutatta be legnagyobb teljesítményű mezőgazdasági rakodóját, az akár hat tonna teher mozgatására és kilenc méteres emelési magasságra képes MLT 960-at. Sikeresen ötvözte az építőipari teleszkópos rakodógép nagy kapacitását a mezőgazdasági MLT-széria extrém strapabírásával. A gép tömege 11.700 kilogramm, hatalmas ellensúlyok tartják hat tonna mozgatásakor mind a négy kerekét a talajon. Négy köbméteres terménykanalával villámgyorsan rakodható meg egy teherautó, emelési magassága pedig a síktárolókban jön nagyon jól, gabona feltolásakor.

Nemcsak extrém teherbírásával tűnt ki anno az MLT 960, hanem ezen alkalmazott először fokozatmentes hajtást a Manitou. A DANA gyártmányú hajtómű hidrosztatikus hajtásának és fokozatmentes váltójának együttese a teljes 0-40 km/órás sebességtartományban precízen és finoman működik.

 

MLT 961 az utód – A csendes erő

A 2017. évi hannoveri Agritechnica kiállításon mutatták be először az MLT 960 utódját, az MLT 961 145 V+ típust, azonban csak 2019-ben lesz kapható.

Bár a típusjelölés a NewAg szériára utal, az MLT 961 nem egy újabb NewAg modell, csak néhány elemet vettek át belőle. A vezetőfülke és a műszerfal maradt az előd MLT 960-ból, viszont a kabin belső zajszintjét a NewAg szériára jellemző 73 decibelre csökkentették. Miért fontos ez? Egy gépkezelő teljesítményét nagyban befolyásolhatja a munkakörnyezeti zaj – és az új MLT 961-ben csaknem a felére csökkent! A be- és kiszállást a NewAg szériából ismert Easy Step ívelt padlólemez könnyíti meg.

 

 

Fokozott dinamika és teherbírás

Az új MLT 961 ugyanazt a 145 lóerős motort és DANA CVT váltót kapta, mint az előd MLT 960. A váltóvezérlő szoftver módosításával viszont még dinamikusabbá vált a hajtás, ezzel párhuzamosan a hidraulikaszivattyú teljesítménye 200 liter/percre nőtt. Ezekkel a paraméterekkel még gyorsabb a munkavégzés.

A maximális teherbírás változatlanul hat tonna, de ezt majdnem nyolc méter magasságig tudja emelni a gép, és kilenc méternél is öt tonnára képes! Stabilitását új alvázszintező rendszer javítja.

 

Intelligens tulajdonságok

Az új MLT 961 145 V+ rakodógépez is elérhető opcióként az intelligens hidraulika-csomag, valamint a komfort kormányzási mód.

 

 

Az „intelligens hidraulikacsomag” három funkciója:

Függőleges emelés (Quicklift): a gém emelésének (süllyesztésének), és kitolásának (visszahúzásának) automatikus összehangolása, hogy a munkaeszköz mindig függőleges vonal mentén mozogjon.

Kanálrázás (Bucket Shaker): a rakodókanál gyors kiürítése a kanál automatikusan ismétlődő fel-lebillentésével.

Automatikus visszasüllyesztés (Return To Load): a munkaeszköz egy bizonyos pozícióját (gémszög, kanálszög) gombnyomásra memorizálja a rendszer, utána elegendő egyetlen mozdulat, hogy a munkaeszköz automatikusan ebbe a pozícióba térjen vissza.

 

Komfort kormányzási mód opció (CSS)

Normál esetben négy teljes kormányfordulat kell rakodógép kerekeinek egyik végállásból a másikba fordításához. A funkciónak köszönhetően – kis sebességnél – elég egyszer körbe tekerni a kormánykereket. Ez a funkció a biztonságos és stabilitás megőrzése érdekében progresszív, azaz a gép haladási sebességének és a gém szögállásának növelésével egyenes arányban megnő a szükséges kormányelfordítás, 18 km/óra vagy 30 fokos gémszög felett pedig kikapcsolódik a rendszer.

 

Tekintse meg a gépet 2019. január 23. és 26. között az AgrárgépShown, a Hungexpo D pavilonjában, az AXIÁL standon! Szeretettel várjuk!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek