Az AXIÁL Kft. gépei idén is részt vesznek a 15. jubileumi Nemzeti Vágtán

Az AXIÁL Kft. gépei idén is részt vesznek a 15. jubileumi Nemzeti Vágtán

Az idei évben a budapesti Nemzeti Lovarda adott otthont a rangos eseménynek, mely során ünnepélyes keretek között sorsolták ki a Nemzeti Vágta 2022-es döntőjének előfutamsorrendjét a 60 település között.

A versenyt október 1-jén és 2-án a budapesti Hősök terén rendezik meg, amely idén ünnepli 15. évfordulóját. Az eseményt a Duna Televízió közvetíti. A megszokott módon az idei évben is az AXIÁL Kft. gépei jelen lesznek a rendezvényen és hajtják végre a tereprendezési feladatokat.

Szeptember 15-én, csütörtökön tartották meg az előfutamok ünnepélyes sorsolását, amely során ismert és elismert lovas szakemberek, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség tagegyesületeinek huszárjai, a Nemzeti Vágta támogatói, a Jótékonysági Sztárfutam művészei és idén – a különleges évforduló alkalmából – fiatal lovas tehetségek, gyerekek is segédkeztek.

A Nemzeti Vágta, Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozata és egyben kulturális rendezvénye 2022-ben ünnepli 15. születésnapját. Az ünnep alkalmából a programok idén a 15-ös szám köré szerveződnek: az esemény egyik leglátványosabb és fontosabb eleme lesz, hogy 150 lovas gyermek vonul majd fel póniháton a vasárnapi döntő napján. Az idei Vágta ugyanis a jövő lovas generációját helyezi a középpontba, az elmúlt 15 év emlékeinek felidézése mellett.

Nemzeti Vágta Európa legnagyobb amatőr versenysorozata, amelynek a hagyományőrzés mellett az is küldetése, hogy évről évre példaképeket, hősöket állítson a közönség elé, motiválja a fiatalokat és összekapcsolja az embereket a határon innen és túl mondta el nyitóbeszédében Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.

Ezután Kedves Gyula, a Vágta történész szakértője mesélt azokról a történelmi alakokról, akik előtt az idei verseny tiszteleg: ők a „15 éves hősök”, három rendkívül bátor gyermek, akik 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről. Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emlékét őrzi majd a 15. Vágta. 

A sorsolás megkezdése előtt Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató beszélt az idei Elővágták tapasztalatairól, a versenyt érintő változásokról, valamint kiemelte: idén is számos érdekes programra számíthatnak az érdeklődők, amelyeket a televízión keresztül is figyelemmel kísérhetnek a nézők. A versenyigazgató az eseményen jelentette be: idén 25 helyett 30 kishuszár indulhat a döntőben, ami először fordul elő a verseny történetében - az elmaradt Viharsarki futam indokolta, hogy többen kapjanak lehetőséget a Hősök terén. De a fiatalok versenye az egyik legnépszerűbb, legnagyobb lelkesedés övezte megmérettetés, ezért is öröm, hogy a szervezők még több településnek biztosíthatnak indulási jogot. A programok között lesz ismét a Kincsem+ Fogatvágta, mely során 8 hazai ménesünk látványos versenyére kerül sor a bigákkal. A közönség élvezheti majd a népszerű kocsitolóversenyt, történelmi felvonulást 150 lovassal, valamint a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok bemutatóját is. Idén is visszatér a Mercedes-Benz Hovány Jótékonysági Sztárfutam, melynek végén a győztes híresség a Bottyán Equus Lómenhely Alapítványnak ajánlja fel nyereményét. A Nemzetközi futam sem marad el, amelyben ismét 12 ország indul: a versenyző nemzetek között köszönthetjük például az Egyesült Államokat, Mongóliát, Mexikót és Angliát is.

A sorsolás eredményeként az előfutamok a következőképpen alakulnak majd:

Forrás: Nemzeti Vágta

Elérhető

Kapcsolódó cikkek