Ahogy partnereink látják 4. rész

Ahogy partnereink látják 4. rész

Hasznos információk, tapasztalatok, vélemények első kézből, egyenesen partnereinktől!

 

 

Név: Ifj. Pusztai Lajos, Nagyajtósi Kft. ügyvezető helyettese

Hely: Kunmadaras

Gép: Grégoire Besson RB6 négyvasú váltvaforgató eke

 

A Kunmadarason a nagymezei-nagyajtósi határban gazdálkodunk húsz éve. A valamikori Kossuth TSZ.-ből két jogutód jött létre, az egyik a mi tulajdonunk. 900 hektáron gazdálkodunk, ebből 500 a Kft.-é, és 400 hektár integrált terület tartozik hozzá. Klasszikus szántóföldi növényeket termesztünk, főképp búzát, napraforgót, kukoricát, repcét. Területeink egyharmada igen kötött talajú, itt minden eke „szétszakadt” eddig, volt, amelyik derékba tört, egy másikon három fordítócsapot kellett cserélnünk. Ezért valóban nehéz körülményekre tervezett ekét kerestünk. Hallottuk a Grégoire-Besson ekékről, hogy nagyon erős vasak. A szomszédságukban, Tiszaszentimrén és Tiszaigaron is dolgoznak és bizonyítottak ilyenek. Ősszel egy hét volt a szántás igazi dandárja, eddig jók a tapasztalatok. Az ekén kívül is vannak AXIÁL-os gépeink: CLAAS LEXION 550 betakarítógép, Oehler pótkocsik, valamint Framest eszközök, egy 6 méteres Framest Frakomb kompaktor, illetve egy hatméteres Fradisc tárcsa. Ki kell emelnem, mi úgy hisszük, hogy a repce alá is „böcsülettel” kell szántani, a Grégoire Besson RB6 négyvasú váltvaforgató ekénket 220 lóerős traktorral húzzuk, mert a mi talajainkon ekefejenként minimum 50 lóerővel kell számolni.

 

 

Név: Volenszki Gergely, őstermelő

Hely: Tiszaeszlár

Gép: Grégoire Besson RB6 négyvasú váltvaforgató eke

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, családi gazdálkodóként működünk. 1989-ben az első maszekok között voltunk, öt hektár szántóval kezdte édesapám. Jómagam 17 éves korom óta veszem ki a részem a munkából. 1998-ban végeztem Debrecenben, mezőgazdasági technikusként. Mostanra mintegy száz hektár szántót művelünk, és hetvenen gyepgazdálkodunk. Állatokat is tartunk, körülbelül kétszáz juh mellett kell elvégezni a mindennapi teendőket. Korábban persze volt itt sokkal több is, de visszacsökkentettem az állományt, mert nem értenek már ehhez az emberek, és nem csinálják úgy, mint a „régi öregek”.

A juhokat természetesen fejjük, a tejből készterméket értékesítünk, sajtot, gomolyát, joghurtot. A szántón kukoricát, napraforgót, tritikálét, tavaszi zabot, lucernát termesztünk. Az első axiálos gépünk az a Grégoire-Besson RB6-os eke, igazán a fő szempont az volt, hogy gyorsan kellett az AXIÁL pedig tudott gyorsan szállítani. Bevallom kicsit féltem tőle, mert nem ismertem, de tulajdonképpen bizonyított, csak ajánlani tudom mindenkinek a márkát és a típust is. Nagyon szembetűnő volt a tavaszi szántáskor, hogy sokkal jobban megőrizte a talaj nedvességet a GB eke után, mint korábban, amikor ágyekével dolgoztunk.

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. július 34-35. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek