A nagykunsági ötös (bér)fogat

A nagykunsági ötös (bér)fogat

Szinte mindig új géppel dolgoznak és nulla a szervizköltségük. Ökrös Gábor, a MANAX Kft. üzletkötője Tóth Mihályt, a kunhegyesi Kunság Népe Zrt. műszaki ágazatvezetőjét kérdezte a két cég közti együttműködésről.

A Kunság népe Zrt. az 1975-ben Kunhegyesen létrejött Kunság Népe Szövetkezet jogutódjaként 2001-ben kezdte meg működését. A részvénytársaságként műkő cég jelenleg 1.800 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. Területein 365 hektár őszi árpát, 312 hektár búzát, 180 hektár kukoricát, 77 hektár silókukoricát, 60 hektár popcornt, 182 hektár hibrid kukoricát 398 hektár napraforgót, 29 hektár búzás bükkönyt, 59 hektár lucernát, 43 hektár gyepet, stb. művel. Ami az állattenyésztést illeti 250 fejős tehenészettel rendelkezik, de sertéságazatuk se csekély: 780 anyakocáról, illetve szaporulatáról gondoskodnak, továbbá 18.000 körüli vágósertés-állománnyal bírnak.

 

Régi gépek, új FENDT 930, vajon melyik a kakukktojás?

 

Milyen gépekkel dolgoztok?

A MANAX Kft-től éves konstrukcióban TOPCON GPS-sel ellátott 1 db 930-as és 2 db 722-es FENDT-et bérlünk immár ötödik éve. 2017-től bérlünk továbbá 2 db CLAAS ARION 430-as traktort, de emellett saját tulajdonunkban van 14 db MTZ, 3 db MANITOU rakodógép (2 db 735, 1 db 625), 1 db JCB 524 rakodó és 3 db JD kombájn. Munkagépparkunkban 5 db MONOSEM vetőgép, 1 db 7 méteres GRÉGOIRE-BESSON tárcsa és 2 db SULKY gabonavetőgép található, melyek mellett a piactársak munkagépei is alkalmazásban állnak.

 

Egy FENDT 930-as előtt Kiss Sándor gépkezelő reggeli eligazítást kap Tóth Mihálytól

 

Miért az éves bérlet konstrukcióját választottátok a vezérgépek üzemeltetésére?

A gépbérletet a gazdasági elemzés és saját tapasztalatok alapján azért választottuk, mert jobban megéri, mint a vásárlás az éves szinten sok üzemórát futó gépeknél. Mi évi 2.500-2.700 órát hajtunk a 300 LE-s traktorba, ezért a 10.000 óra már négy év alatt belekerül, csökken az üzembiztonság, nőnek a szervizköltségek, még nincs leírva az amortizáció, gépcserére lenne szükség, de a használt gép beszámítási értéke alacsony.

 

Manaxos CLAAS ARION-ok és saját MONOSEM-ekkel

 

Gépbérlet esetén szinte mindig új géppel dolgozunk (2 évente legkésőbb cserélik), nincs a termelésből kieső gép, nagy az üzembiztonság. A szervizköltség meg nulla a bérgépek esetében, illetve géphiba esetén a szerviz 24 órán belül kijön. A TOPCON rendszerrel a talajművelő gépek területteljesítménye növekedett, illetve az őszi gabonavetésnél gyakran előforduló köd sem jelent akadályt, mivel nyomjelző nélkül vetünk. Az elmúlt években a felszabaduló anyagi forrásoknak köszönhetően a munkagép park korszerűsítésére, illetve 3 db új magtár építésére több önrész állt rendelkezésre. Így mivel a megbízható erőgép háttér megvolt, bátran foghattunk ezekbe a beruházásokba.

 

Tóth Mihály, a kunhegyesi Kunság Népe Zrt. műszaki ágazatvezetője

 

A MANAX Kft-vel kapcsolatba milyen terveitek vannak? 

Az idei vetésben már a rugózott elsőhidas CLAAS ARION 420-asok kedvező tapasztalatai alapján további CLAAS gépbérletben gondolkodunk, esetleg az általunk használt CLAAS traktorok megvásárlása is szóba jöhet. A nagy gépeknél bevált TOPCON rendszert a 100 LE-s gépekbe is integrálnánk, illetve az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is igénybe vesszük a MANAX ANNABURGER trágyaszóróit.

 

Köszönöm az interjút, további jó gazdálkodást!

 

Szöveg és kép: Ökrös Gábor, üzletkötő / MANAX Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek