A munkaerőhiány állt a VII. Axiál Akadémia középpontjában

A munkaerőhiány állt a VII. Axiál Akadémia középpontjában

A munkaerőhiány, illetve a dolgozók megszerzésének és megtartásának kérdésköre uralta a VII. Axiál Akadémiát, amelyet szerdán rendeztek meg a Vas megyei Sárváron. A konferencia éppen ezért komoly érdeklődés mellett zajlott idén is.


A rendezvényen köszöntő beszédett mondott Harsányi Zsolt. Az Axiál Kft. ügyvezetője és tulajdonosa elmondta: a hetedik alkalommal megrendezett Axiál Akadémiát azért rendezik meg minden évben, mert céljuk, hogy tanuljanak egymástól az eseményen megjelent gazdálkodók. A termelés feltételei, az ehhez kapcsolódó technológiák folyamatosan változnak, ezzel lépést tartani csak akkor lehet, ha az ember nyitott az új ismeretek befogadására.

 

 

Pintér Zsolt, az Extra Tej Kft. ügyvezetője köszöntőjében kitért arra: nem gondolják, hogy ők lennének a legjobbak, és ezért taníthatnának másokat. A cél a rendezvénnyel inkább az, hogy kölcsönönösen megismerjék egymás gyakorlatait, és közösen találjanak megoldást a termelők az egyre komolyabb kihívásokra.

 

 

A jelek szerint a legfontosabb megoldandó feladatok egyike a munkaerőhiány megoldása. Az eseményen több előadó is kifejtette: A PROBLÉMA ABBAN ÁLL, HOGY SZINTE LEHETETLEN OLYAN EMBERT TALÁLNI, AKI SZÍVESEN FOGLALKOZNA ÁLLATOKKAL. Jelentkezők ugyan akadnak, ám hozzáállásuk, munkamoráljuk nem megfelelő, ezért hamar kikopnak, vagyis a kérdés tartósan megoldatlan marad.

 

 

A rendezvényen két előadó is kifejtette: tehenészeti telepeiken sikerrel foglalkoztatnak indiai munkavállalókat. Ezen kollégák hozzáállása sokkal jobb, mint várták, szívesen tanulnak és egymást is segítik. A poroszlói Multiton Kft. és a Hegykő Mzg. Zrt. esete egymástól független, de hasonló megoldásra jutottak: az indiai munkavállalók lelkiismeretesen és kooperatívan dolgoznak együtt.

Az Extra Tej Kft. tehenészeti telepén zajló munkáról a látogatásunk során készült fotógalériával kaphat mélyebb betekintést.

 

Szöveg: Braunmüller Lajos, szakújságíró
Fotó: Csatlós Norbert / Magyar Mezőgazdaság
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek