A jó borhoz profi gép kell

A jó borhoz profi gép kell

A minőségi borkészítés egyik lényeges része a megfelelő szőlő előállítása, majd kíméletes betakarítása.

Természetesen a termelési folyamat minden szakaszát alaposan meg kell ismerni és érteni, ellenkező esetben a végtermékben, a borban érződik a negatív hatás. A szőlő, tőkéről szállítójárműbe jutásához kínál profi gépeket a francia Gregoire gyár.
 


 

A szőlő betakarításban, a világ minden tájáról, több, mint 50 év alatt összegyűjtött tapasztalat - ez segítette a Gregoire céget abban, hogy a világ egyik vezető szőlőkombájn gyártója legyen. Ma a márka a piac legszélesebb választékát képviseli modelljeivel, melyek bármely szőlőültetvény követelményeinek megfelelnek, de egyedi kihívásokra is specifikálhatók. A Gregoire kombájnok jól ismertek funkcionalitásuk, megbízhatóságuk, magas színvonalú műszaki- és vezetési kényelmük miatt.

A termékpaletta 21 féle betakarítógép változatot kínál a felhasználóknak, két vontatott és nyolc önjáró alaptípussal.
 


 

A vontatott gépek közül az új GT3 magas technikai szintet képvisel. A kétoldali rázóval ellátott ARC szüretelőfejnek köszönhetően hihetetlenül hatékony a betakarítás ezzel a géppel. A rázólécek távolsága a traktor fülkéjéből hidraulikusan állítható, ami kimagasló minőségű szüretelést biztosít és kíméletes a növénnyel szemben. A pneumatikus állítású, pikkelyes gyűjtő tálcának és az extra széles kétoldali felhordószalagnak köszönhetően a szőlő óvatosan kezelt, nincs veszteség és leesés során nem törnek a bogyók. A GT3 két alsó elszívó ventilátorral is felvan szerelve a levelek, szármaradványok eltávolításához, de felső ventilátorral vagy EASYCLEAN bogyózó-szétválasztó egységgel is rendelhetők. Extrém körülmények között OVERBOOST funkció biztosítja a hajtott kerekek extra nyomatékát, ami átlendíti a gépet a nehezebb terepen. A gép beállítása, vezérlése a traktor fülkéjében elhelyezett i-Monitor érintőképernyőn keresztül történik, mely az önjáró gépektől érkezett.

Mindezeket együttvéve hihetetlenül erős és hatékony gépről beszélünk, amely nem károsítja a szőlőtőkét, és tiszta termést takarít be.

A másik vontatott, a Gprima, egy megbízható társ a szőlőbetakarításban, ahol az egyszerűség párosul a funkcionalitással. Vontatása már egy kisebb teljesítményű traktorral is megoldható (akár 70 LE-től), és ha a körülmények szükségessé teszik a gép felszerelhető 630 cm3-es kerékmotorokkal. Ezek hidraulika nyomása közvetlenül a traktorfülkéből állítható, megfelelő segédhajtást biztosítva a szerelvénynek. A gépkezelő egy kompakt vezérlőpulton keresztül, könnyedén működtetheti a gép különböző funkcióit, köszönhetően az intuitív piktogramoknak.

A vontatott gépek 1,7 m sortávolságú ültetvényektől használhatók, a sorok magassága 1,95 m lehet.
 


 

A Gregoire önjáró szőlőkombájnok a különböző sortávolságú – keskeny vagy széles – ültetvényekhez, a könnyebbtől a nehezebb terepviszonyokig nyújtanak megoldásokat a betakarításban. A legszűkebb szőlőkbe (1,3 m sortávolságtól) a GM7.4-es típus a megfelelő választás, majd a szélesebb sorokhoz (1,5 – 1,6 – 1,7 m-től) a GL6.4, GL7.4, GL(X)8.4 és GL(X)8.6 gépek jönnek szóba. A leszüretelt szőlő vagy a kétoldalt elhelyezett tartályokba (GM/GL verziók) vagy egy középső tartályba (GX) kerül, típustól függően.

Az önjáró szőlőkombájnokat négy- vagy hathengeres Deutz motorok hajtják 136-190 LE teljesítménnyel. Az erőforrások megfelelnek a Stage V emissziós előírásoknak. A gépek meghajtásáról a legújabb generációs Poclain hidrosztatikus erőátvitel gondoskodik minden keréknél külön-külön, teljesen automatikus vezérléssel. Irányításuk fokozatmentesen történik háromféle működtetési móddal.

A kezelő a piac legkomfortosabb fülkéjében foglalhat helyet, ami a gép középvonalában lett elhelyezve. Az irányítás egy multifunkcionális joystick és érintőképernyős kijelző (8,4” vagy 12”), az úgynevezett i-Monitor segítségével történik.

A szőlőkombájnok szedőegysége leszerelhető és helyére permetező adapter tehető, de megfelelő konzolok telepítésével különféle szőlőművelő munkaeszközök is működtethetők az alapgéppel, akár ISOBUS irányítással. Ezzel a gépek éves kihasználtsága nagymértékben növelhető.

Számos opció mellett az önjáró gépekhez rendelhető EASYpilot automata kormányzás, NEOmass fedélzeti súlymérő rendszer, GPS segítségével működő NEOtrack sorkövetés, de NEOmap hozamtérképező is, ami hasznos információkat nyújt a jövőben alkalmazandó munkaműveletekhez és technológiákhoz az ültetvényekben.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek