A JAGUAR új csúcsmodellje

A JAGUAR új csúcsmodellje

A CLAAS bemutatta a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezettel is elérhető JAGUAR 990-et, a 900-as silózó sorozat legújabb csúcsmodelljét. Lássuk a „vetésizöld” gép újdonságait!

Akár 925 lóerő

A JAGUAR 990 típussal 925 LE/680 kW lett a 900-as sorozat maximális motorteljesítménye. Ezt 24 liter lökettérfogatú MAN V12 motor fejti ki, amely 850 LE/625 kW teljesítményű változatban is készül, a JAGUAR 980-hoz. Újdonság a JAGUAR 970 soros hathengeres, 16 literes MAN D4276 motorja, amely 790 LE/581 kW leadására képes. Hengerenként közel három liternyi effektív térfogat garantál stabil teljesítménygörbét. Ezzel a JAGUAR 970 fogyasztása teljesítményosztályának legcsekélyebbje, egy tonna lesilózott terményre vonatkoztatva.

A 960 és 940 modellek teljesítménye is nagyobb lett, illetve a 800-as sorozatból a JAGUAR 880 és 860 modelleké is növekedett. Valamennyi új motor teljesíti a mezőgazdasági szektorra jellemző károsanyag-kibocsátási normákat, egészen a Stage V-ig. A JAGUAR 960-840 modellek emisszióját dízel-részecskeszűrővel kombinált szelektív katalikus redukció (SCR) csökkenti.

 

 

Új értintőképernyős CEBIS mindegyik JAGUAR-hoz

Az új érintőképernyős CEBIS-szel a kezelő gyorsabban és kényelmesebben hozzáfér minden gépfunkcióhoz. A legfontosabb beállításokat a kartámaszba épített kapcsolókkal közvetlenül is lehet állítani. A JAGUAR kezelése gyorsan megérthető, nem szükségesek hozzá előismeretek. Kezdők is a legrövidebb idő alatt eljutnak arra a szintre, amikor a gépet biztosan tudják irányítani, és annak teljes potenciálját kihozzák. A JAGUAR és annak beállításai négyféle módon kezelhetők:

  • egyszerűen, az érintőképernyőre koppintva, az új CEBIS terminálon közvetlenül hozzáférhető minden gépfunkció;
  • hét beállítás elmenthető kedvencként, amelyek a CMOTION menetkar kapcsolóival behívhatók;
  • CEBIS-forgó-nyomó kapcsolóval,
  • közvetlen beállítás a kartámasz kapcsolóival.

Az optimális kilátásért tetszés szerint beállítható a CEBIS terminál. Normál pozíciójából a kezelő látómezőjéből teljesen jobbra, a kartámasz mellé fordítható, így például fekvő kukoricát aratva optimálisan rálátni a teljes adapterre.

Az új kormányoszloppal igényeinek megfelelően tudja beállítani a kezelő a kormánykereket. Az új dinamikus kormányzás még kényelmesebbé teszi a gép irányítását. 10 km/órás sebességig 2/3-os kormányforgatás elegendő a silózó megfordulásához, 10-20 km/órás tartományban egyre többet kell forgatni. 20 km/órától, a gyors és biztos vonuláshoz, ismét rendelkezésre áll a teljes kormánymozgás.

 

 

Új: CEMOS AUTO PERFORMANCE

A CEMOS AUTO PERFORMANCE funkcióval a JAGUAR állandóan tartja a beállított fordulatszámot, a betakarított termény mennyiségének megfelelően szabályozza a motorteljesítményt és a sebességet. Növekvő terménymennyiségnél először megnöveli a motorteljesítményt, majd csökkenti a menetsebességet. Kisebb terménytömegnél automatikusan csökken a motorteljesítmény. Így állandó marad a fordulatszám, nem lesznek kiugró teljesítménycsúcsok. Mindez egyenletes terményáramot eredményez, nagy üzembiztonság és csekély fogyasztás mellett. Nehéz betakarítási helyzetekben jelentősen tehermentesíti a gépkezelőt a rendszer.

 

Pontos adalékanyag-adagolás

A JAGUAR intelligens adalékkijuttató rendszerei megalapozzák a kitűnő takarmányminőséget: az adalékanyagot a 375 literes alaptartályból vagy koncentrált adalékanyagok esetében az új ACTILISER 37-ből lehet pontosan kijuttatni. Ez a duplafalú tartály magas külső hőmérsékleten is megőrzi az adalékanyag-koncentrátum minőségét. A szivattyú pontosan adagol a 0,2-20 l/óra, vagy áteresztéstől függően a 10-50 ml/tonna tartományokban.

A közeli infravörös-érzékelővel meghatározott szárazanyag-tartalom lesz a beállítási referenciaérték a szecskahossz és a kijuttatandó adalékanyag mennyiségének megállapításához. A szárazanyag-tartalom mellett a NIR-szenzor terményfajtánként meg tudja határozni azok különböző beltartalmi értékét is. A mért értékek a dokumentációhoz használhatók.

A mért szárazanyag-tartalom alapján a CEBIS áttekinthetően tájékoztatja a kezelőt a szecskahossz és szilázs-adalékanyag automatikus összjátékáról.

 

Új V-MAX dob és alapfelszereltségként hidraulikus előtömörítés a JAGUAR 900-ban

Negyvenként késsel és a percenként 25.200 vágásra növelt frekvenciával különösen nagy áteresztésre képes az új V-MAX 42 szekázódob. A motorteljesítményt teljesen kihasználva, rövid, 3,5-12,5 milliméter közötti szecskahosszal a legjobb szecskaminőséget nyújtja. Hosszabb szecskahoszhoz, például főben vagy SHREDLAGE esetén, a kések harmadával használható a dob. Az új V-MAX 42 opcionális felszereltségként érhető el a JAGUAR 990, 980 és 970 modellekhez.

A 900-as sorozat alapkivitelének intelligens vezérlésű hidraulikus előtömörítése állandóan egyenletes, jó vágásminőséget ad. A nyomástárolós hidraulikus munkahengerek különböző furnkciógörbék alapján automatikusan, a különböző terményfajtáknak és a változó rétegvastagságoknak megfelelően igazítják az előtömörítő erőt, nehéz betakarítási körülmények között is egyenletes szecskázási minőséget biztosítva.

A legnagyobb üzembiztonság érdekében átdolgozták a behúzóházat. A megerősített behúzóhengert a legmagasabb áteresztésre méretezték, az előtömörítő hengerek oldalán nagyobb zárólemezek csökkentik a szennyeződést és a zajt. A hengerek szorítós rögzítése megkönnyíti a karbantartást.

Jobban szigetelt köszörűház akadályozza a szennyeződés bejutását, és csökkenti a zajhatást. A szecskázódob csapágyainak élettartama megkétszereződött. Hidraulika-gyorscsatlakozók könnyítik a behúzó- és a szecskázóegység karbantartását.

 

 

TERRA TRAC

A CLAAS évtizedes tapasztalatainak köszönhetően tökéletesen integráltak a TERRA TRAC-ot a JAGUAR 960 és 990 silózókba. A lengő felfüggesztés a legnehezebb körülmények között is lehetővé teszi a munkát. A futómű, amelynek vertikális mozgását robusztus ütközők korlátozzák, felfelé 10, lefelé 13 fokkal lenghet ki.

A zöldtakarmány betakarításakor a TERRA TRAC járószerkezet a fordulókban egyedi megoldással kíméli a tarló: a támkerekek hidraulikusan lenyomódnak, az első hajtókerekek kiemelkednek, és körülbelül harmadával csökken a felfekvő felület, illetve a zöldtakarmány sérülése a nyíróerők miatt. A Kieli Szakfőiskola mérései szerint még a kiemelt hevederes járószerkezet talajnyomása is kisebb a kerekes gépekénél.

A JAGUAR 960 TERRA TRAC utakon is könnyen közlekedik. 635 milliméter széles gumihevederével a külső szélesség 3,0 méter alatt marad, így nagyon egyszerű engedélyeztetni a közúti közlekedéshez. A 890 mm széles gumihevederrel a gép szélessége nem éri el a 3,5 méter. A rugózott járószerkezet akár 40 km/órás sebességet tesz lehetővé, kiváló menetkényelemmel. A nagyobb tengelytávnak és a jobb oldali gumiheveder fölötti széles szerelőnyílásnak köszönhetően tágasabb hely áll rendelkezésre a szemroppantó ki- illetve beszereléséhez.

 

JAGUAR 800 erősebb adapterhajtással

A JAGUAR 800 megerősített, négypályás, ékszíjas adapterhajtásával a JAGUAR 870-en és 880-on is használható a DIRECT DISC 600 direktvágó adapter. (A JAGUAR 880 típus kizárólag angliai, írországi és olaszországi piacra készül.)

A JAGUAR 800 sorozat első hídját is átdolgozták. A rendszernyomás emelése 11 százalékkal növeli a hidrosztatikus járószerkezet húzóerejét, így nehéz körülmények között is van tartalék. Ezenfelül az új JAGUAR 800-as silózókhoz a 900-as gépek új érintőképernyős CEBIS-e és új kezelőegysége lesz elérhető.

 

Szöveg: Mihalovics Tamás, CLAAS termékmenedzser

Kép: CLAAS

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 05. szám

 

 

A legjobb helyen

 

Geresdlakon és környékén szorgalmas emberek élnek; látszik ez a szépen gondozott kerteken is. A település legnagyobb munkaadójához vezetett utunk: a Geresdlaki Mg. Zrt-hez került ugyanis az ezerötszázadik Magyarországon értékesített CLAAS traktor. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek