A Fendt izgalmas újításokra készül

A Fendt izgalmas újításokra készül

Számtalan fejlesztés a Fendt gépekben, új és megújult traktorszériák. Az Agroinform.hu újságírója Németországban járt, ahol nagyszabású nemzetközi sajtótájékoztató és showműsorok keretében ismertették a Fendt jövőbeni terveit.

Világszerte tovább növelte eladási darabszámait és piaci részesedését a Fendt. A 2018-as év a Fendt közel 90 éves történetének legsikeresebb éve volt. Globális növekedési stratégiája részeként az AGCO/Fendt menedzsment célul tűzte ki, hogy a Fendt high-tech márkával megjelenjen minden modern mezőgazdasággal és a megfelelő működési struktúrákkal rendelkező régióban.

 

 

Nagyszabású nemzetközi sajtótájékoztató és showműsorok keretében ismertette a Fendt elmúlt évének eseményeit és jövőbeni terveit a márka vezetősége marktoberdorfi gyárában. A világ számos országából érkező mintegy 150 újságírónak a Fendt EME márka elnöke, vezetője és az AGCO/Fendt vezérigazgatója elmondta, a Fendt tovább növelte eladási darabszámait és piaci részesedését Európában és világszerte.

Peter-Josef Paffen elégedett a márka stabil növekedésével. – Az európai mezőgazdasági gépipar gazdasági környezete még mindig rendben van – jelentette ki a CEMA (Európai Mezőgazdasági Gyártók Szövetsége) által meghatározott havi üzleti klímaindexre hivatkozva. A felmérésben résztvevő 140 tulajdonos, ügyvezető igazgató és ügyvezető testület havi átlagai még mindig stabilak a növekedési fázisban, de valamivel alacsonyabbak az előző évi adatoknál.

Egyes területeken már megkezdődött a gabona aratása. Más régiókban a betakarítás hamarosan elindul. A piaci szakértők átlagos termést várnak Európában az aszályos év után. A következő időszakban megtapasztaljuk, hogy hogyan alakul a gazdaságok hozama, minősége, piaci ára és végső soron a jövedelme. Izgalmas marad ez az időszak – ismertette Peter-Josef Paffen.

 

 

Kitért arra is, hogy a szövetségi gépjármű-forgalmi hatóság hivatalos adatai Németországban 2019-ben végzett traktorregisztrációról első pillantásra kiválónak tűnnek. Januártól májusig összesen 12.038 traktort vettek nyilvántartásba. Ez 21,7% -kal volt magasabb, mint az előző évben. A korai jóváhagyások speciális hatásai 2017 végén és később, a 2018 elején bekövetkező alacsonyabb regisztrációk még mindig hatással vannak erre. Ennek ellenére a német traktorpiac jelenleg viszonylag megbízható szinten fut. A Fendt az első öt hónapban a teljes traktorpiacon nulla LE-től 23,9%-kal, 51 LE-től 29,4%-kal és 201 LE-től 42,6%-kal első helyen áll a piaci részesedést tekintve.

Célunk, hogy az év végéig tovább javítsuk a Fendt nagyon jó piaci pozícióját Németországban. Örülünk az ügyfelek bizalmának és a független Fendt kereskedő partnerekkel való jó együttműködésnek – tette hozzá. Nyugat- és Közép-Európa – Törökország nélkül – a következő években is a régió legnagyobb forgalmú és potenciálú területe marad a Fendt számára. Az európai gazdasági feltételek megbízhatóak és stabilok mind ügyfeleink, mind pedig számunkra – mint egy erős exportcég számára. Ez nagyban összefügg az euróval és az Európai Unióval – jelentette ki a vezérigazgató.

Hozzátette, a Fendt folytatni tudta az európai mezőgazdasági géppiacon volumenének és piaci részesedésének növelését. A 2018-as 8,7% piaci részesedéssel új szintet értek el a nulla lóerőtől az európai traktorpiacon, és jó úton járnak a piaci részesedésük további növelésével ebben az évben.

Globális növekedési stratégiájukkal kapcsolatban elmondta, szép számban adták el a Fendt termékeket mind Brazíliában, mind Észak-Amerikában, és Peter-Josef Paffen az ázsiai, csendes-óceáni és afrikai (APA) régióban is növekedési lehetőségeket lát.

A 2018-as év a közel 90 éves történetének legsikeresebb éve volt. Képesek voltunk a traktoreladásainkat a tervezettnek megfelelően 12%-kal növelve 16.806 darabot értékesíteni. Az exportrész 66 százalékos maradt, az előző évi szinten. A növekedés folytatódik. Jelenleg 18.000 db + „x” Fendt traktort tervezünk 2019-ben eladni, ami nagy lépéssel közelebb hozza a 20.000-es traktor célunkat 2020-ban – jelentette ki a vezérigazgató.

 

 

A Fendt az AGCO konszern csúcstechnológiát képviselő márkája, és világszerte elismert mint élenjáró innovátor a mezőgazdasági gépek területén. A marktoberdorfi Fendt Kutatási és Fejlesztési Központjából folyamatosan új termékek és megoldások kerülnek ki. 500 mérnök dolgozik Marktoberdorf fejlesztési projektjein, 2019-ben 73 millió eurós költségkerttel. Emellett Feucht, Wolfenbüttel, Waldstetten és Hohenmölsen fejlesztőcsapatai fejlesztéséken dolgoznak.

A Fendt vezetősége számos termékét elhozta a megjelent újságíróknak, melyek egy részét lélegzetelállító fényshow keretében, másik részét kamionos felvonulással mutatta be. Ezek között volt az új Fendt 900 Vario nagytraktor-széria, amely új mérföldkövet jelent a felső teljesítménykategóriában. Az új modellek a nagyvállalatok és a bérvállalkozók egyedi igényeihez igazodnak. Számos technikai highlights, egy kiterjedt „kapcsolati-csomag”, a viszonylag alacsony önsúly és a dinamikus erőt és teljesítményt sugárzó dizájn világviszonylatban is e traktor sokoldalú felhasználatát teszi lehetővé.

 

 

A 900-as széria mint ismert univerzális nagytraktor számos módon használható a mindennapokban. A tervezés során nehéz vontató- illetve nagy teljesítményigényű TLT-munkavégzésre tervezték (pl. faaprítás). Mindemellett a 900-as éppen úgy megfelel szállítási feladatokra 60 km/h-s végsebessége révén. A kis önsúlya (11,7 t) és az integrált abroncsnyomásszabályozó rendszer (Vario Grip) predesztinálja e szériát arra, hogy kis talajtaposás mellett nagy vontatási teljesítményt nyújtson.

Köszönhetően a moduláris felépítésének (hátsó emelőművel vagy a nélkül, hátsó/mellső TLT-vel ill. a nélkül, tolt üzemmóddal, ill. a nélkül, nagyszámú hidraulika vezérlőszelepek, ill. függesztő- és vonóegységek) számos munkagép kiszolgálására alkalmas.

A széria esetében rendelkezésre áll a Smart Connect szolgáltatás: a gépkezelő összekapcsolja az iPad-ját a Fendt 900 Vario belső wifin keresztül a traktorral. Gépparaméterek, mint például a traktor pozíciója, megművelt terület, sebesség, üzemanyag-fogyasztás, motorterhelés a munka folyamán átkerül a tabletre. Az adatok egy térképen vagy grafikusan megjeleníthetők. A Smart Connect támogatja a vezetőt az információk megjelenítésében, amelyek tisztán az ellenőrzés céljára szolgálnak. A Smart Connect valamennyi Profi+ felszereltség traktor esetén az alapfelszereltség része.

Először kerül a kínálatba opcionálisan egy infotainment rendszer, amely a traktorterminálon keresztül kezelhető. A High-End kihangosító-rendszer számára nyolc egymással kommunikáló mikrofon került a tetőbe, amelyek a háttérzörejeket kiszűrik, és az emberi hangot felerősítik.

Mindemellett számos újdonságot rejt magában ez a gépcsalád: ilyen a kihúzható multifunkcionális szerszámtartó, a haladási sebességet szabályozó TIM (Traktor Implement Management), az intelligens táblavégi fordulóautomatika vagy az elektro-teleszkópos visszapillantó tükör.

 

 

A Fendt 900 Vario MT immár rendelkezik a 10.4 "-es terminállal és joystickkel. Az új joystick kiterjeszti a Fendt 900 Vario MT kezelési lehetőségeit, így az egyes munkafolyamatok tárolhatók a fordulóautomatikában. A hidraulikus szelepeknek két új működtetési lehetősége van, amelyek további hidraulikus funkciók vezérlésére szolgálnak. Az új joystick lehetővé teszi a tempomat- és a motorfordulat-beállításainak közvetlen vezérlését, ami megkönnyíti a gép kezelését.

Az új Fendt 900 Vario 2019 júniusától elérhető, és az év második felében szállítható! Az ügyfél kérésére akár 8 évig vagy 8000 üzemóra időtartamig meghosszabbíthatják a jótállást.

 

 

A Fendt 1000 Vario már világszerte elragadtatta az ügyfeleket. Ezt a szériát is jellemzi a növekvő biztonság (tükrök és lámpák, figyelmeztető jelzések). A Fendt 1000 Vario a világ számos régiójában lesz elérhető különböző károsanyag-kibocsátási előírásoknak megfelelve.

A Fendt 700 Vario széria évek óta a Fendt termékcsalád legnépszerűbb terméke Európában és világszerte egyaránt. A 700 Vario vevők értékelik az általános koncepciót az elismert Fendt high-tech felszereltséggel és a sokoldalú felhasználási lehetőséget a szántóföldön, a mezőn és a közúton. Az új, intuitív FendtONE kezelési rendszer először jelenik meg az új Fendt 700 Vario-ban.

A FendtONE az új, integrált Fendt platform neve, amely mind a traktorban, mind az irodában vagy bárhol mobil eszközökön működik. Segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikusan irodai munkákkal, mint a feladattervezés és ellenőrzés. A traktorterminálon és az online kijelzőn megjelenő nézet egységes, következetes megjelenésű, így a felhasználó könnyen kiismerheti magát.

A FendtONE segítségével a felhasználók számítógépen vagy intelligens eszközökön bárhol megtervezhetik a munkájukat, és az adatokat vezeték nélküli adatkapcsolaton továbbíthatják a traktorjukhoz.

 

 

Az új Fendt 314 Vario, a Fendt 300 Vario széria topmodelljével még több teljesítményt érhetünk el az innovatív, DynamicPerformance (DP) teljesítmény-koncepciónak köszönhetően. Először kerül a 300-as szériába 12 "-os terminál, amelyben minden asszisztenciarendszer, mint a Fendt Guide Contour Assistant, a SectionControl és a VariableRateControl rendelkezésre áll. Az új Fendt 314 Varioban elsőként válik elérhetővé a FendtONE kezelőrendszer, és jelentősen nő a megjelenítő információs felület mérete.

A cég egy kiváló gépkapcsolatot is kínál a szőlőtermesztésben, ez a Fendt 200 Vario VFP Braun munkagép-kombinációval. A herbicidek használatának érdekes alternatívájaként a szőlőtermesztésben, azon belül a tőkék közötti területen a mechanikus gyomirtás ismét egyre fontosabbá válik. A Braun Maschinenbau GmbH-val együtt a Fendt egy egyedülálló komplex rendszert vezet be, amely majdnem teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését.

A kombináció teljes funkcionalitása kizárólag a Fendt 200 Vario-val lehetséges, mivel csak ez a rendszer automatikusan kormányozható. A komplex eszközkombinációk használata ezáltal rendkívül leegyszerűsödik, így a mechanikus gyomirtás sokkal vonzóbbá válhat mint technológiai megoldás.

 

A Fendt felhívta a figyelmet az adatgyűjtés és -elemzés fontosságára is. A Fendt Connect a gépi műveletek elemzésére és kezelésére szolgáló központi telemetria rendszer, ami a gépekkel kapcsolatos járműadatok és paraméterek felhasználását kínálja az ügyfeleknek számítógépen, okostelefonon vagy tableten. Ebből a célból mobil rádiócsatlakozáson keresztül továbbítják az adatokat a gép működési és műszaki állapotáról, valamint a jármű GPS-pozíciójáról. Az ügyfél így képes nyomon követni gépeinek földrajzi, alkalmazásspecifikus alkalmazását, és közvetlenül a művelet során fellépni. A gép használatáról szóló jelentés lehetővé teszi, hogy korrekciókat végezhessen a gép működésében, és javítsa a jövőbeli műveletek beállításait.

 

Forrás, kép, teljes cikk: agroinform.hu

 

 

Új kiállítási csarnok a Fendtnél

 

A Fendt Felügyelő Bizottság négy darabra vágta a szalagot a Fendt Forum új kiállítási csarnokának átadásakor, június 24-én, hétfőn. A Fendt Forum bővítményének hossza 61 méter, szélessége 39 méter, belső magassága pedig 9 méter. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek