A CLAAS bemutatja a TRION-t, az új középkategóriás betakarítógépét

A CLAAS bemutatja a TRION-t, az új középkategóriás betakarítógépét

Harsewinkel, 2021. augusztus 5. - A TRION sorozat 20 új kombájnjával a CLAAS folytatja - a betakarító gépek piacán - 2019-ben elkezdett modellfrissítését.

A vállalat alig két éven belül megújítja teljes kombájn palettáját. A legkorszerűbb TRION széria 5 és 6 szalmarázóládával büszkélkedhet, míg a hibrid kombájnok szimpla és duplarotoros kivitelben is elérhetőek. Számos gép TERRA TRAC, illetve MONTANA változatban is elérhető. A „Fits your farm“ mottónak megfelelően az említett gépek – köszönhetően a számos változatnak és felszereltségi szinteknek - minden gazdasághoz illeszkednek, amely páratlan a betakarítógépek között.

Számos alapos, szerteágazó, ügyfelekkel történt beszélgetés és egyeztetés után, kéz a kézben a világ legfontosabb, leggyorsabban fejlődő régióiban dolgozó mezőgazdasági termelők, bérvállalkozók, értékesítési partnerek tapasztalataival, illetve a CLAAS K+F mérnökeinek szakértelmével együtt fejlesztett tökéletesített gépek. Az új TRION újabb mérföldkövet jelent a CLAAS kombájnok közt, és így új mércét állít fel a középkategóriás kombájn kategóriában. Az egyedi típusoknak és felszereltségeknek köszönhetően szinte egyetlen ügyfél kívánsága sem marad kielégítetlen. A TRION minden piacra illeszkedik, legyen az Európában, Észak-Amerikában vagy Dél Afrikában. A hagyománytisztelő családi vállalkozásoktól a teljesítményorientált nagyvállalatokig, a csúcstechnológiás bérvállalkozókig minden vevői réteg számára megoldást kínál. Legyen az 200 hektáros vagy 1000 hektáros gazdaság, legyen akár búza, repce, kukorica, szója vagy rizs, legyen dombos vagy sík termőterület. Maximális cséplési teljesítmény és könnyű kezelhetőség ügyfélközpontú módon kombinálva minden gazdaság igényeinek és minden körülmények között. TRION „Fits your farm – A gazdaságodra szabva!“

 

 

A TRION négy kiemelkedő tulajdonságával felel meg a szakemberek rendkívül széles követelményeinek világszerte:

 • Az új TRION a magas szintű üzem- és növényspecifikus alkalmazkodóképességet tanúsít a betakarítás során – egyszerű, szerszámmentes, gyors a kultúrák közti átállás, számos vágóasztal típussal, 12 soron vagy akár 12 méter munkaszélességig. Emellett a vezetőfülke kényelme, valamint a járószerkezet és a hajtásrendszer egyedi kialakításai páratlanok.
 • A TRION minden betakarítási körülmény között nyújtott teljesítményének köszönhetően a hatékonyság és a termelékenység közötti kompromisszum már a múlté. A korábban bevált APS cséplőrendszer a JETSTREAM tisztító rendszerrel, a nagyméretű magtartállyal a nagy ürítési sebességgel párosulva extrém nagy teljesítményt eredményez. Egyszerű, hatékony és kevés karbantartást igénylő hajtáslánc az intelligens motortechnikával és a DYNAMIC POWER kombinációjával biztosítja az alacsony üzemanyag-fogyasztást.
 • A TRION precízsége a legújabb technológiák és kezelő támogató rendszerek, mint például a CEMOS AUTOMATIC automatikus betakarításhoz történő felhasználásának köszönhetően - függetlenül a gazdaság méretétől - hozzájárul a teljesítményoptimalizáláshoz és a kezelői kényelem magas szintű biztosításához.
 • A TRION megbízhatóságát világméretű teszttevékenységekkel biztosítottuk. Egyszerű és időtakarékos karbantartás az ügyfél számára - a megbízható hajtáslánccal, hosszabb karbantartási intervallumokkal és az áttekinthető hajtásokkal - időt takarít meg és kiszámíthatóbbá teszi a felmerülő költségeket.

A kerekes gépek, a TERRA TRAC és a MONTANA modellek széles választéka, számos vágóasztal variációval kiegészítve minden üzemnek és minden üzemeltetési irányzatnak megfelelő kompromisszumok nélküli megoldást kínálnak.

 

Két leválasztási koncepció, három modellsorozat

A három új TRION modellsorozattal a CLAAS példátlan módon bővíti a termékkínálatot a 258 lóerős 5 ládás géptől a 435 lóerős duplarotoros hibrid kombájnig. A 20 új modell a legkorszerűbb kezelőtámogató rendszerekkel felszerelt, a legmagasabb vezetési és kezelői kényelemmel, valamint kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik.

 

A TRION termékcsalád alapvetően három modell sorozatból áll, rázóládás és hibrid kombájnokkal, illetve két cséplési szélességgel:

 • TRION 500 öt rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1,420 mm cséplőszélesség
 • TRION 600 hat rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1,700 mm cséplőszélesség
 • TRION 700 APS HYBRID cséplőrendszerrel (TRION 710 – 730 ROTO PLUS rotorral, TRION 750 ROTO PLUS duplarotorral); 1,420 mm cséplőszélesség

 

A széles teljesítménytartomány számos újfajta leválasztó rendszere mellett minden sorozat felszerelhető a legkorszerűbb opciókkal. Mostantól nemcsak hat TERRA TRAC gumihevederes változat van az árlistában, hanem hat járószerkezet szintező MONTANA gép is elérhető. Ezenkívül az összes TRION-t új prémium vezetőfülkével látták el. Azzal, hogy az opciók széles választékával egy egyedi vagy akár egy csúcstechnológiájú kombájn érhető el, a felhasználhatóság széles skálája mellett a TRION reklámszlogenje valóban jól illeszkedik a géphez: „Fits your farm - A gazdaságodra szabva!“

 

 

Következetes átalakítások a legmagasabb teljesítmény érdekében

Minden TRION modellben az elsődleges leválasztást az APS cséplőrendszer - gyorsítódob (450mm átmérő) és nagy cséplődob (600mm átmérő) - végzi, amely egyenletes és nagy terményáramot biztosít, és hosszú munkanapokat tesz lehetővé. A szemek 90 százalékának kíméletes cséplése már itt megtörténik. A vezetőfülkében található CEBIS monitor segítségével mindhárom dob sebessége szinkronizálva állítható. A gyorsító- és cséplőkosár a CEBIS-en keresztül párhuzamosan és szinkronban változtatható. A hidraulikus túlterhelés elleni védelem lehetővé teszi a teljesítményhatáron történő munkavégzést, elkerülve az eltömődéseket és megakadályozza az idegen tárgyak okozta sérüléseket. A különféle cséplésű növényekhez és cséplési körülményekhez tervezett MULTICROP előkosár három kosárszegmense szükség esetén kőgyűjtő vályún keresztül könnyen kicserélhető. A fő kosár igényektől függően különböző kosaras szegmensekkel szerelhető fel, ugyanis az egyik kosár szegmens opcionálisan cserélhető szegmensként lett kialakítva.

A másodlagos leválasztást a TRION 500 és TRION 600 gépekben öt vagy hat rázóláda végzi, 7,48 vagy 6,25 m2 leválasztó felülettel. A MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS) alapfelszereltség, hogy egyenletesen fellazítsa a szalmaszőnyeget és ezáltal jelentősen növelje az leválasztási teljesítményt, különösen nagy szalmanedvesség vagy összenőtt növények esetén. A TRION 720 és a TRION 730 egy rotorral hajtja végre a másodlagos leválasztást. A zászlóshajó, a TRION 750 viszont dupla rotort használ a másodlagos leválasztáshoz. Az összes APS HYBRID és ROTO PLUS típusú TRION gépen a rotorok sebessége folyamatosan változtatható, függetlenül az APS cséplőrendszer sebességétől. A hidraulikus rotortakaró lemez állítás (TRION 720/730 esetében opcióként manuális) lehetővé teszi akár négy rotorszegmens lezárását, ezáltal csökkentve száraz szalma esetében a rostarendszer terhelését.

 

JET STREAM tisztítás 3D/4D dőléskiegyenlítéssel

A magas áteresztőképesség elérése érdekében minden TRION-tegy rendkívül hatékony JET STREAM tisztítórendszerrel - hidraulikus variátorral működtetett turbina ventilátorral és az előtisztításhoz kettős tisztítószéllel szerelt ejtőlépcsővel - szerelték fel.

A felső és alsórosta teljes rázófelülete a TRION 500-ban és a TRION 700-ban 5,1 m2, a TRION 600-ban pedig 5,8 m2. Az aktívan vezérelt 3D tisztításnak köszönhetően a maximális tisztítási teljesítmény akár 20 százalékos oldalirányú dőlés esetében is biztosított. Emelkedőn vagy lejtőn történő cséplés esetén az AUTO SLOPE rendszer a ventilátor sebességét automatikusan beállítja. A TRION 700 esetében az opcionális 4D tisztítás biztosítja a folyamatos betakarítási teljesítményt lejtőn is.

 

 

CEMOS kezelőtámogató rendszerek

Az igényektől függően minden TRION felszerelhető a CEMOS AUTOMATIC és a CEMOS DIALOG különféle automatikus és a kezelést segítő rendszereivel, amelyek nemcsak a teljesítményt növelik, hanem optimalizálják a hatékonyságot és a cséplési minőséget, tehermentesítve ezáltal a kezelő munkáját.

 • Az AUTO CROP FLOW érzékeli az elsődleges és másodlagos leválasztás, valamint a motor terhelési csúcsait és szükség esetén megállítja az anyagáramlást a cséplőszerkezetben.
 • A CRUISE PILOT három előre választható üzemmódban automatikusan szabályozza az haladási sebességet: 1. sebességtartó automatika: az állandó menetsebességhez 2. állandó áteresztőképesség: a részegységek állandó kihasználásához, még az erősen változó betakarítási körülmények mellett is 3. maximális áteresztőképesség: veszteségszabályozással a gép teljesítményhatárának küszöbén.
 • AUTO SLOPE beállítja a turbina ventilátor fordulatszámát, ha a TRION emelkedőn felfelé vagy lejtőn lefelé halad, így a tisztítási teljesítmény állandó marad.
 • CEMOS AUTO CLEANING: A ventilátor sebessége, a felső és alsó rosta nyílásai automatikusan a változó cséplési körülményekhez alkalmazkodnak.
 • CEMOS AUTO THRESHING: Az APS cséplőrendszer kosárhézaga és sebessége automatikusan a cséplési körülményekhez igazodik.
 • CEMOS AUTO SEPARATION: a TRION APS HYBRID funkciója automatikusan beállítja a rotor sebességét és a rotortakaró lemezek helyzetét a változó betakarítási körülményekhez.

 

12000 literes magtartály 130 l/s ürítési sebességgel

A nagy áteresztőképességhez nagy ürítési teljesítmény és ennek megfelelően nagy méretű magtartály is szükséges. Típustól és kiviteltől függően a magtartály méretek 8000, 9000, 10500, 11000 vagy 12000 l. Az ürítési sebesség 90 és 130 l/s között van. Az ürítőcsiga nagy, 105 fokos elforgatási szögének köszönhetően a kezelőnek kitűnő rálátás nyílik a terményre, amikor az a pótkocsira kerül. Opcióként a PROFI CAM kamerarendszer közvetlen, széles látószögű rálátást biztosít a szállítójármű pótkocsijára vagy felépítményére, ezáltal még pontosabb ürítést tesz lehetővé. Opcióban a CMOTION többfunkciós karral állítható az ürítőcsiga surrantója, így menet közben is rendkívül precíz ürítés lehetséges.

 

 

Szalmaszecskázó

Abban az esetben, ha a szalma a szántóföldön marad, a rendelkezésre álló szalmaszecskázó és törekterítő kiváló munkát végez. A STANDARD CUT alapfelszereltségként, 52 késsel a TRION 400 és 700-as keskenyebb kivitelű gépekhez, illetve 64 késsel a TRION 600 szélesebb cséplőrendszerrel szerelt gépekhez rendelhető. A SPECIAL CUT szalmaszecskázók 72 illetve 88 késes kivitelben léteznek a TRION-okhoz. A terítési szélesség és irány manuálisan, vagy opcionálisan elektromosan a CEBIS -ből állítható. A nagy munkaszélességhez kapható radiális oszlató megbízhatóan és egyenletesen teríti szét a szecskázott szalmát és a pelyvát a teljes munkaszélességen. Automatikus terítés irány szabályzás áll rendelkezésre mind a normál törekoszlató, mind a radiális törekoszlató esetében, amely a beállított érzékenységtől függően – oldalszélben és lejtőn - automatikusan beállítja a dobás irányát az egyenletes eloszlás érdekében.

 

Új motorok - megszokott hatékonyság

Mind a négy TRION sorozat a legújabb generációs Cummins hathengeres motorral dolgozik. A TRION 500-as és TRION 640-es sorozatban a STAGE V Cummins B6.7 motor található 6,7 literes lökettérfogattal, a TRION 650, TRION 660 és a TRION 700 modellekben Stage V Cummins L9 motor található 8,9 literes lökettérfogattal. A Common-Rail befecskendezésű motorok névleges teljesítményüket már alacsony 1900 fordulat / perc fordulatszámnál adják le, közúton haladva a zajszintjük rendkívül alacsony és 1650 fordulat/perc mindenképpen üzemanyagtakarékosnak mondható. Ezenkívül a DYNAMIC POWER automatikus teljesítménybeállítás minden motoron alapfelszereltség. Ha nincs szükség teljes motorteljesítményre - például rendrerakás során - a motorvezérlőegység csökkenti a teljesítményt és ezáltal szükséges befecskendezett gázolaj mennyiségét is. Ez az intelligens vezérlésnek köszönhetően akár 10 százalékot is megtakaríthat az üzemanyagköltségeken. Az alacsony fordulatszám mellett a TRION-ok a hatékonyság szempontjából megfelelnek a CLAAS kombájnnal szemben támasztott összes elvárásnak.

A TRION 500 és a TRION 600 üzemanyagtartálya 600 vagy 800 literes, a TRION 700 esetében 800 vagy 1000 literes kérhető. A kipufogógáz emissziós normáinak biztosításához 80 vagy 100 literes AdBlue tartály áll rendelkezésre.

 

 

6 x MONTANA és 6 x TERRA TRAC

A TRION megjelenésével nőtt a MONTANA járószerkezet kiegyenlítéssel és a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezettel rendelhető modellek száma. A TRION MONTANA járószerkezet akár 18%-os oldalirányú és akár 6% hosszanti dőléseket is kiegyenlíti. A TRION MONTANA modellek POWER TRAC összkerékhajtással vannak felszerelve, az AUTO SLOPE szabályzás és az első hídban elektromosan kapcsolható differenciálzár opciós tételként rendelhető. Az összes járószerkezet típushoz 2 sebességes váltó áll rendelkezésre.

A TERRA TRAC járószerkezettel - három különböző hevederszélességgel 635–890 mm között - hat modell áll rendelkezésre az új TRION sorozatban, köztük az 5 szalmarázóládás TRION 530 TERRA TRAC. A gép külső szélessége - a keskeny gumihevederrel - hasonlóan a TRION 700 TERRA TRAC modellekhez 3,29m, a 735mm-es hevederrel pedig 3,49m. A TRION 600 TERRA TRAC modelleknél a gép külső szélessége 635mm-es hevederrel 3,49m. Az összes TERRA TRAC modellnél, vagy kerekes gépnél, akár 30 km / h haladási sebesség is lehetséges.

 

Adapterek széles választéka

A TRION-ok számos CLAAS adapterrel kombinálhatók. A CERIO vágóasztalok mellett VARIO vágóasztalok, CONVIO szalagos vágóasztalok és összecsukható vágóasztalok is rendelhetők. A talaj közelében lévő növények, például borsó vagy szója betakarításához választhat a MAXLEX és a CONVIO FLEX szalagos adapter között, mindkettő flexibilis kaszával készül. Az adapterek választékát a szemes kukorica betakarítására szolgáló CORIO és CORIO CONSPEED adapterek, valamint a napraforgó betakarításhoz szükséges SUNSPEED adapterek egészítik ki. Az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a TRION mindig tudja, milyen adapter van rácsatlakozva, így automatikusan hozzárendeli a szükséges beállításokat.

A ferdefelhordó fix kivitelben vagy opcionálisan mechanikus, illetve a vezetőülésből működtethető hidraulikus vágási szög állítással is rendelhető. A ferdefelhordóban a behordóláncok opciós tételként gumiszalagos kivitelben is rendelhetőek. Az alacsonyabb működési zajszint mellett ez hosszabb élettartamot és kevesebb karbantartást eredményez. A ferdefelhordó behúzó hengerei nyitott vagy zárt kivitelben is kérhetőek. Az alapfelszereltséget gazdagító hidraulikus visszaforgatás egy új „lassú behúzás“ funkcióval egészült ki.

 

 

A korszerű vezetőfülke legújabb generációja

A TRION sorozat másik kiemelkedő eleme az új vezetőfülke. Több helyet kínál, különösen a fej és a láb zónában, és opcionálisan bőrüléssel is rendelhető, amelyet mindkét irányban 30 fokkal el lehet forgatni a megfelelő ülési helyzet kialakítása érdekében. A lábtartók szintén rendelhetők, hogy a vezető kényelmes ülőhelyzetben ülhessen. A nagyobb első és oldalsó szélvédőknek, valamint a vékonyabb A-oszlopoknak köszönhetően a rálátás az adapterekre és a környezetre első osztályú. A 12 hüvelykes, nagy felbontású, nagy kontrasztú HD kijelzővel rendelkező CEBIS terminál kiváló képminőséget biztosít minden fényviszony mellett, és három, egyénileg állítható fő képernyő menüt kínál. A CEMOS DIALOG és a CEMOS AUTOMATIC mostantól a CEBIS-be lett integrálva. A működtetés érintéssel és egy forgató / nyomógombbal lehetséges. Ezenkívül minden cséplési és tisztítási beállítás elérhető a kartámasz jobb oldalán található közvetlen hozzáférési gombokkal.

A CEBIS terminál és a kartámasz egymástól függetlenül a vezető ergonómiai igényeihez igazítható. A CMOTION menetkar segítségével, amely a hagyományos kezelőkar alternatívájaként kapható, a kezelő mindig kézben tudja tartani a legfontosabb funkciókat a gyors reagáláshoz, és a „kedvencek“ között akár hét egyedi beállítást is elmenthet.

Ezen felül számos opció kérhető a gépbe, pl. egy 30 literes hűtőrekesz, egy 360 fokos LED munkalámpa csomag vagy egy 360 fokban forgó ablaktörlő.

 

Négy kormányzási rendszer és új CEMIS 1200

Az automatikus kormányzásnál az ügyfelek négy rendszer közül választhatnak. A LASER PILOT kormányzás az állomány bal szélén vezeti a gépet. A FIELD SCANNER a vezetőfülke tetejére van szerelve, és a meglévő (lehetséges bal és jobb) állomány szélek és művelőutak optikai szkennelésével irányítja a TRION-t. A szemeskukorica betakarítása során a TRION-t a CORIO és a CORIO CONSPEED adapterekre szerelt AUTO PILOT sorkövető kormányozza.

A negyedik lehetőség a GPS PILOT, műhold alapú navigációval és az új CEMIS 1200 terminállal, amely 12“-os képátlóval rendelkezik. Ez a megoldás 2D és 3D megjelenítést, online feladatkezelést és dokumentációt kínál, TELEMATICS rendszeren, vagy USB pendrive-on keresztül történő adatok exportálásával, hozamtérképezéssel és a valós idejű hozamméréssel és -megjelenítéssel.

 

 

A 2022-es szezonra már rendelhető

Az összes TRION modell az európai piacokon már megrendelhető a 2022-es betakarítási szezonra. Észak -Amerikában és Oroszországban a bevezetés a 2023. évi szezonra várható.

A bevált TUCANO 300, 400 és 500 sorozatok teljes gyártása és értékesítése Oroszországban folytatódik a TRION bevezetéséig.

 

A TRION modellek áttekintése:

TRION

Elsődleges leválasztás

Másodlagos leválasztás

Max. motorteljesítmény (ECE R120)

Magtartály

520

APS

 • 1420 mm cséplőszélesség
 • 450 mm gyorsítódob
 • 600 mm cséplődob

5 szalmarázó láda

190 kW/258 LE

8000 l

530

225 kW/306 LE

9000 l

(10500 l)*

530

MONTANA

530

TERRA TRAC

640

APS

 • 1700 mm cséplőszélesség
 • 450 mm gyorsítódob
 • 600 mm cséplődob

6 szalmarázó láda

225 kW/306 LE

9000 l

650

260 kW/354 LE

10500 l

650

MONTANA

650

TERRA TRAC

660

300 kW/408 LE

660

MONTANA

11000 l

660

TERRA TRAC

10500 l

710

APS

 • 1420 mm cséplőszélesség
 • 450 mm gyorsítódob
 • 600 mm cséplődob

ROTO PLUS szimpla rotor

270 kW/367 LE

10500 l

720

MONTANA

10500 l

720

TERRA TRAC

10500 l

(12000 l)*

730

300 kW/408 LE

11000 l

(12000 l)*

730

MONTANA

11000 l

730

TERRA TRAC

11000 l

(12000 l)*

750

ROTO PLUS dupla rotor

320 kW/435 LE

12000 l

750

MONTANA

11000 l

750

TERRA TRAC

12000 l

*opció

 

Forrás, kép: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek