12 millió adag sült krumpli

12 millió adag sült krumpli

Szó szerint a Sziklás-hegység lábánál a Camps család évente több, mint 27.000 tonna burgonyát termel farmjaikon. A kanadai Alberta tartomány szívében gazdálkodik Michel és Hanneke Camps házaspár, 1.400 hektár földterületen.

„Egy hektáron igazán sok burgonyát tudunk kitermelni. Hektáronként átlagosan 52 tonna burgonyát tudunk betakarítani, amely nagyjából 27.500 adag sült krumplit jelent. Az 1.400 hektárból 530 ha-on burgonyát termesztünk. Tehát évente több, mint 12 millió adag sült krumplit termelünk.” - magyarázza Michel Camps gazda. A Camps család legfeljebb 24.000 tonna burgonyát tud tárolni szellőztetett burgonya raktáraiban. A raktár elengedhetetlen, mivel a feldolgozóknak szükségük van a burgonyára egész évben, de ők nem tudják elraktározni. Tehát a Camps Farm elvállalja a raktározást és a rendszeres szállítást.

 

 

Golflabda vagy burgonya?

A tárolás előtt Michel, Hanneke és alkalmazottaik kézzel válogatják a burgonyát. Naponta hat rakomány megy át a futószalagon. Egy rakomány 30 tonna burgonyát jelent, azaz naponta összesen 180 tonna megy át a futószalagon. A burgonyaválogatás időigényes, de szükség van rá, mivel a válogató gépek nem ismernek fel minden idegen tárgyat a rakományokban. Különösen gyakori, hogy golflabdák landolnak a mezőkön, és a gépek ezeket nem ismerik fel. Mivel a golflabdák és a burgonyák sűrűsége megegyezik. „Sok rossz golfozó van itt dél Alberta területén.” - tréfálódzik Michel Camps.

 

Michel Camps a burgonyaraktárban, ami akár 24.000 tonnát képes tárolni.

 

„Hirtelen kerültünk a burgonya üzletbe, és ez teljes sikernek bizonyult”

Michel és Hanneke Camps egy baromfitenyésztő telepen találkoztak szülőföldjükön, Hollandiában. „Ott az embert kergetik és karmolják a csibék majd elfárad és bűzlik. Nem túl romantikus.” - viccelődik Michel Camps a körülményekről. „Különben is Hanneke jobb volt nálam. Ez nem hagyott nyugodni, de úgy gondoltam, hogy meg kell őt ragadnom.” Hazájukban az előfeltételek a fiatal gazdák számára nem voltak optimálisak, mivel nagyon ritkák az eladó földterületek és igen drágák. 2002-ben mindketten külföldön kezdtek vállalkozni. „Hirtelen a burgonyaüzletben voltunk, és ez teljes sikernek bizonyult.” - mesélte Michel. A Camps Farm területén a talaj agyagból és homokból áll, ami ideális a burgonya termesztéshez. Ráadásul dél Albertában ideálisak a feltételek a burgonyatermesztéshez, mivel az 1990-es években három nagy burgonyafeldolgozó vállalat telepedett le, 160 km-es körzetben. Ők dolgozzák fel a burgonyát sült krumplinak, hogy a Sziklás-hegységből a világ minden tájára szállítsák.

 

 


 

POUTINE- sült krumpli kanadai nyelven

A kanadaiak nemzeti étele természetesen tartalmaz burgonyát, sült krumpli formájában. Azonban nem hagyományosan eszik ketchuppel vagy majonézzel, hanem mártással és sajttal.

Hozzávalók a nemzeti ételhez: 500g burgonya, 300 g sajt (Cheddar), és mártás

Elkészítése: Vágjuk fel a burgonyát kb. 1cm vékony csíkokra, és a sütőben 200 fokon, vagy olajsütőben süssük ropogósra. Azután emelje fel a sajtot a burgonya alól, hogy megolvadjon. Végül öntsük a mártást a burgonyára. Jó étvágyat!

 


 

Miden kezdet nehéz

„Kezdetben nem volt sok pénzünk, de volt két kezünk és akaraterőnk.” - mesélte Hanneke Camps. Az elmúlt 20 évben a házaspár tízszeresére növelte a földterületet gazdaságukban, 140 hektárról 1.400 hektárra. Ez idő alatt pedig nem csak a vállalkozás mérete változott, hanem az üzleti modell is. A növekvő működési költségek és a csökkenő fogyasztói árak miatt kellett a Camps családnak újra gondolnia az üzleti modellt. A működési költségek lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében Michel és Hanneke a technológiára és az innovációra támaszkodott. Véleményt cseréltek más mezőgazdasági termelőkkel is, ezáltal új utakat találtak az inputköltségek innovatív módszerekkel történő kiegyenlítésére. Ez arra ösztönözte Michel Camps-t, hogy saját maga fejlessze tovább a meglévő eszközöket. A saját maga által készített szerelvénnyel pénzt és mindenekelőtt időt spórol meg a burgonyavetésnél.

 

Épp ilyen intelligens megoldás például a Fendt VariableRateControl (VRC), amely segít a vállalkozásnak input költséget megtakarítani.

 

Lazítás, ültetés, trágyázás egy lépésben

A 2018 tavaszán vásárolt Fendt 1050 Vario húzza az innovatív szerelvényt a szántóföldeken. Némi barkácsolás után Michelnek sikerült két munkagépet összekötnie, azért hogy a földművelést és a burgonya vetést egy munkafolyamatban tudja elvégezni. Ehhez a traktor mögé egy bakhátkészítővel kombinált fogazott tömörítőhengert szerelt, amely lazítja a talajt és közvetlenül kialakítja az ágyást.

 

Michel és Hanneke vállalkozásuk raktárcsarnokában, amely nagysága az évek alatt megtízszereződött.

 

E gépkapcsolat segítségével a burgonyaültető gép a tömörítőhenger után került felszerelésre.

Saját konstrukciójuknak a védőcsövén keresztül futnak a hidraulika tömlők, a kamerák- és az elektronika vezetékei, valamint a műtrágya kijuttató cső. Két 1.700 literes folyékony műtrágyatartályt szereltek fel a traktor elejére. A műtrágyát közvetlenül a vetőgép csoroszlyáihoz vezetik. Így a gépkapcsolat egy menetben elő tudja készíteni a talajt és elveti a burgonyát majd megtrágyázza.

 

Nagy segítség emellett a Fendt 1050 Vario magas teljesítménye.

 

Mivel a bakhátkészítő önmagában 350 lóerőt igényel. Különösen tetszik Michelnek, hogy a gép támogatja a gyártófüggetlenül az ISOBUS funkciókat, és hogy a Fendt 1050 Varioval az összes gépfunkció a terminálról programozható.

„Miután megmunkáltuk a földet, valóban kész vagyunk mindennel.” - mondta. „Mielőtt összevontuk a munkafolyamatokat, a talaj előkészítése és a vetés két külön munkafolyamat volt. A gépkombinációval temérdek időt és pénzt spóroltunk meg.” - mondta Michel Camps, aki hektáronként 17,50 dollárt spórol az 530 hektáros területen.

 


 

Talajművelés Albertában

Alberta régióban jellemzően nagy csuklós kormányt vagy hernyótalpas traktorokat használnak a talajműveléshez. Ezek a gépek nagyon alkalmasak a nehéz húzómunkákhoz, de nem optimálisak a sorműveléshez vagy szállításhoz.

 


 

365 nap bevetési készenlét

 

A Fendt 1050 Vario a Camps család legerősebb traktora, amely sokoldalúságával tűnik ki. Az év 365 napján használható, mivel elegendő teljesítménnyel rendelkezik a nehéz munkákhoz, másrészről fordulékony tehát könnyű munkához is lehet használni.

 

„A szállítás egy jó példa erre.” - meséli Michel. „A Fendt 1050 Vario pótkocsi fékezésére alkalmas légfékrendszerrel van felszerelve és problémamentesen képes 35 tonnás szerelvénnyel, 50km/h végsebességgel haladni. Előny, ha olyan földjeik vannak, mint nekünk, amelyek messze helyezkednek el egymástól.” Különösképp tetszik Michelnek a TMS (Traktor Management System) rendszer. „A traktort meghatározza a motor fordulatszámát és a sebességváltó áttételét. Ezért a traktor mindig a leghatékonyabban üzemel és üzemanyagot takarít meg.”

 

 

Minél korábbi az ültetés, annál jobb a termés

A betakarításnál muszáj mindennek zökkenőmentesen történnie, ezért meghatározó a vetés időpontja.

„Mi mindig azt mondjuk: Egy nap késés tavasszal, egy nappal kevesebb növekedés az őszi burgonya számára. Emiatt próbálunk a lehető legkorábban elvetni, amikor a talaj elég meleg és száraz az ültetéshez, hogy a burgonyabetakarítást be tudjuk fejezni október 10-ig. Normális esetben ez elég korán van ahhoz, hogy elkerüljük a fagykárokat.” - mesélte a gazda. A régióban azonban eshet hó késő tavasszal, ami miatt lehet el kell halasztani a vetést. „Az időjárás az egyetlen, ami nem kiszámítható és ez aggaszt leginkább.” - mesélte Michel Camps.

 

 

A burgonya mellett a gazdaságban termesztenek cukorrépát, kukoricát, búzát és lucernát is. Azért, hogy a vetéstől az aratásig minden zökkenőmentesen menjen öt Fendt traktort használnak. Minden traktornak meghatározott feladatai vannak. Így a Fendt 828 Vario szintén burgonyavetőgépet húz, közben a Fendt 936 Vario egy rövid tárcsával készíti elő a földet. Az ültetés után a Fendt 720 Vario végzi a burgonya bakhátképzést. A 700-ast búzavetésre és cukorrépa betakarításra is használják. A Fendt 512 Vario a legkisebb a traktorok között a Camps családnál. Ezzel végzik a búza-, cukorrépa- és a kukorica vetés kiszolgálását. Ősszel a cukorrépa betakarító gépet húzza.

 

Fordította: Friedrich Barbara, marketingkommunikációs gyakornok

Lektorálta: Kresz Gábor, Fendt-referens

Forrás és kép: Fendt Focus 2021. január

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek