A mAXI-NET 2.0 működése

A mAXI-NET 2.0 működése

Az erőgépeken lévő műholdvevő az általa vett műholdak jelei alapján meghatározza a pozícióját. Annak érdekében, hogy ennek pontosság elérje azt a szintet, amit a mezőgazdasági munkavégzés megkövetel, egy plusz kiegészítő, ún. korrekciós jelet is vesz. Ezt a korrekciós jelet a Trimble Pivot szoftvere állítja elő – VRS rendszerről lévén szó – a gépet körülvevő bázisállomások jelei alapján. Ez a korrekciós jel lényegében azt mondja meg az erőgép vevőjének, hogy annak helymeghatározási pontosságát adott időben, adott helyen milyen tényezők és milyen mértékben rontják. Az erőgép vevője ez alapján képes saját helymeghatározásában ezeket a tényezőket kompenzálni, ezáltal azt pontosabbá tenni.

VRS, azaz virtuális referenciaállomás hálózat – kevesebb bázisállomással, kevesebb energiafelhasználással, tehát környezetbarát módon üzemeltethető hálózat, mely a Trimble egyedülállóan fejlett háttér infrastruktúrájának köszönhetően minden eddiginél nagyobb flexibilitást (pl. támogatott jelformátumok) és stabilabb működést (pl. nincs jelkimaradás bázisállomás kiesésekor) biztosít.

Ebből jól látható, hogy milyen nagy szerepe van annak, hogy a kiküldött korrekciós jel mennyire pontos, illetve az abban lévő információ mennyiben igaz a gépen lévő műholdvevő vételi körülményeire. A mAXI-NET 2.0 mind a 4 műholdas helymeghatározó rendszer adatait felhasználja a korrekciós jel előállításához. Tovább nem egy bázisállomás jele alapján, hanem a gépet körülvevő több bázis jele alapján számolja azt a gép aktuális pozíciójára. Ezáltal a mAXI-NET 2.0 a gép munkavégzéséhez legjobban illeszkedő korrekciós jelet szolgáltatja.

  1. A bázisállomások folyamatosan követik a 4 műholdas helymeghatározó rendszer holdjait
  2. A bázisállomások által végzett helymeghatározást terhelő hibákat az ún. RTX Modul szűri, a Trimble globálisan elérhető, 2,5 cm pontosságú korrekciós jelszolgáltatásából (Centerpoint RTX) származó adatok alapján
  3. A pontatlanságtól megtisztított észlelési adatokat a bázisállomások internet kapcsolaton keresztül a bajai szerveren futó Trimble Pivot szoftvernek továbbítják.
  4. A GPS automata kormányzási rendszerrel felszerelt erőgép elküldi pozicióját a bajai központi szerverhez.
  5. A Trimble Pivot szoftver a gép pozíciója alapján egy virtuális bázisállomást generál a gép közelébe, attól optimális távolságra és a környező bázisállomások jele alapján egy ahhoz legjobban illeszkedő korrekciós jelet kezd el generálni.
  6. Az aktuális korrekciós jel nagyjából másodpercenkénti frissítéssel, mobilhálózaton keresztül jut el az erőgép műholdvevőjéhez.
  7. Ha az erőgép az optimálisnál nagyobb távolságra kerül a virtuális bázisállomás pozíciójától, a Pivot szoftver egy új, közelebbi pozícióra generálja azt, majd erre számolja a korrekciót.

 

Annak érdekében, hogy a mobilhálózatos korrekciós szolgáltatás a területek lehető legnagyobb részén kihasználható legyen, korábban 2 db SIM kártya kezelésére alkalmas eszközt használtunk. Ez az eszköz egyszerre két mobilszolgáltató kártyáját, hálózatát és adatait kezeli, ezzel növelve a korrekció lefedettségét, elérhetőségét.

Az új Trimble eszközök esetében erre már nincs szükség, 1 SIM kártyás modemmel is hibátlanul dolgoznak. Ehhez hozzájárul a Trimble X-Fill megoldása, mely lehetővé teszi, hogy az RTK jel esetleges megszakadásakor a műholdvevő automatikusan átálljon a korábban említett, műholdról sugárzott Trimble Centerpoint RTX jel használatára. A jel költség mentesen, minden megszakadáskor maximum 20 percig elérhető a felhasználó számára.

Az új technológia használata versenyelőnyt jelent a hagyományos módszerekkel szemben. Magyarországon működő, országos korrekciós szolgáltatásra hívjuk fel a mezőgazdasági gazdák figyelmét, amely a precíziós mezőgazdálkodásban is hatékonyan használható és alkalmazása nem csak költségkímélő, hanem egyszerűsíti és megbízhatóbbá teszi a precíz navigációs feladatok végrehajtását.