Ünnepélyes kombájnátadás Belvárdgyulán

Ünnepélyes kombájnátadás Belvárdgyulán

Az AXIÁL Kft. a kétezer-ötszázadik, Magyarországon értékesített kombájnt adta át a Belvárdgyulai Zrt-nek. A Baranya megyei településen működő vállalkozás ezzel a 25. CLAAS kombájnját vehette birtokba.

A Belvárdgyulai Szövetkezet első két CLAAS betakarítógépét – két hegyi kombájnt – 1982 júniusában vásárolta, amik nem csak Belvárdgyulán, de Magyarországon is az első ilyen gépek voltak. Ez volt az első lépés az akkor divatos kelet-európai géppark cseréjében. A vetésizöld kombájnokkal olyan elégedett volt a belvárdgyulai vállalkozás, hogy most, 36 évvel később a jogutód továbbra is márkahű, s a gazdaságban csak és kizárólag CLAAS kombájn dolgozik.

Az AXIÁL Kft. értékesítésében 2500. Magyarországon eladott, s a Belvárdgyulai Zrt.-nél huszonötödikként munkába álló CLAAS kombájnt, egy LEXION 660-ast, Belvárdgyulán, ünnepélyes keretek között adták át.

 

Trunk Mihály az AXIÁL Kft. CLAAS Gépüzletágának igazgatója (kép bal oldalán) ünnepélyesen átadja a 2500. Magyarországon értékesített kombájn kulcsát Reich Attila belvárdgyulai gépkezelőnek (balról a második), illetve Wilhelm Józsefnek, a Belvárdgyulai Zrt. vezérigazgatójának (jobbról a második) és Szűcs Imrének, a Belvárdgyulai Zrt. igazgatóság elnökének (kép jobb oldalán).

 

Az átadást megelőző beszédek sorát Szűcs Imre, a Belvárdgyulai Zrt. igazgatóság elnöke nyitotta, aki a vendégek köszöntése után röviden bemutatta a Baranya megyei céget. Tőle a szót Wilhelm József vezérigazgató vette át, aki a Belvárdgyulai Zrt. és a CLAAS közös, 36 évet felölelő történetét, közös munkáját ismertette. Ahogy szavaiból megtudtuk, az üzemben már a rendszerváltás előtt is több vetésizöld kombájnt használtak, de kapcsolatukban a CLAAS-szal minőségi változás akkor következett be, amikor 1992-ben egy pécsváradi vevőtalálkozón összeismerkedtek Bernd Hoffmann-nal, a rendezvényen szintén részt vevő, most már nyugdíjas egykori CLAAS országfelelőssel. Akkor a belvárdgyulai cég képviselői konstruktív kritikákkal tűzdelt eszmecsere során bizonyították elkötelezettségüket a nyugati technika iránt. A beszélgetés folyamodványaként a rákövetkező évben tesztelésre kaptak egy prototípust, egy kívülről DOMINATOR 118 SL MAXI-nak kinéző, de belül, technikáját tekintve már MEGA 218 kombájnt, természetesen a legnagyobb titokban.

 

 

Azóta is töretlen lelkesedéssel dolgozik együtt a két cég, sőt, a CLAAS rendkívül igényes prospektusaihoz 2003 óta minden második évben Belvárdgyulán is készülnek képek.

Következő előadóként Bernd Hoffmann kapott szót, aki először 1971-ben érkezett hazánkba, egy 40 DOMINATOR-ból álló szállítmány ügyeit intézni. Hoffmann úr 22 évig volt a márka országfelelőse Magyarországon, ebből 2000-től 2006-ig az AXIÁL-lal dolgozott. Ahogy elmondta, a magyarországi CLAAS-forgalmazást magának Helmut Claasnak köszönhetjük, aki tudta, hogy annak idején, a szocialista időben nagyon professzionális nagyüzemek jöttek létre hazánkban, amik tökéletes helyszínei lehettek a CLAAS gépek bevetésének. Helmut Claas meggyőződése szerint a CLAAS-nak otthon kellett lenni Európa fontosabb agrárországaiban, így természetesen Magyarországon is, ahol akkoriban SZK4-esek, SZK5-ösök (Самоходный Комбайн) álltak csak rendelkezésre. Ekkor alapozta meg a CLAAS a DOMINATOR hírnevét Magyarországon, hiszen a gép nagy teljesítménye, megbízhatósága és hosszú élettartama azt eredményezte, hogy húsz éven keresztül ez volt az egyetlen olyan nyugati kombájn, amit nagy mennyiségben importáltak, közel négyezer darabot a rendszerváltásig.

 

 

Dirk Bergmann, a CLAAS Csoport Termékmarketing vezetője csapatával a prospektusokhoz, internetre, közösségi média felületeire állítanak elő tartalmakat. 2003 óta dolgoznak együtt a belvárdgyulai csapattal. Itt találták meg ugyanis azt a területet, ahol már június végén, július elején elkészíthetik a képeket az új, gabonában arató gépekről. Augusztusban kezdődik ugyanis a CLAAS előrendelési időszaka, és az ezt hirdető prospektusok képeit, s a kampányhoz használt filmeket itt tudják időben elkészíteni. Bergmann úr szívből jövő köszönetnyilvánítással fejezte ki örömét, amiért az együttműködés idővel kitűnő barátsággá fejlődött a belvárdgyulai és a harsewinkeli csapatok között.

 

 

Jörg Sudhoff, a Közép-Európai értékesítésért felelős régióigazgató – hivatkozva arra, hogy nem régóta felelős országunkért, csak rövidke beszéddel készült. „Időt kell szakítani a jubileumok ünneplésére, hiszen nagyon gyorsan elszalad az idő. És késznek kell lennünk arra is, hogy büszkék legyünk. Mi a CLAAS részéről büszkék vagyunk a sok éves együttműködésre az itteni üzemmel, és ezt szeretnénk egyrészt az ügyvezetésnek, másrészt a kollégáknak is megköszönni.” A köszönet a Claas család legmagasabb szintjéről jött, ennek jegyében Sudhoff úr, Dirk Bergmann és Arved von Bieberstein egy olyan kombájnmakettet adtak át a Belvárdgyulai Zrt. dolgozóinak, melyet maga Helmut Claas írta alá, legkedvesebb üdvözletét küldve Harsewinkelből.

Sudhoff úr az AXIÁL és a CLAAS együttműködését is méltatta. „Miután aláírtuk 2000. november 7-én az együttműködést az AXIÁL-lal, az első kombájnt december 18-án már szállítottuk is. Ez egy MEGA 204-es volt 5,10 méteres vágóasztallal, és ebből lett mára a 2500. értékesített aratógép. 2000-ig 5400 kombájnt szállítottunk Magyarországra, és Harsányi Zsolt a claasos kizárólagos magyarországi forgalmazói szerződés aláírása előtt pontosan tudta, hogy ez a géppopuláció egy sikeres üzlet alapja. Az AXIÁL erőssége az innovatív szervizkoncepció, ez is segít elérni azt az ügyfélkötődést, ami a további termékek értékesítését támogatja.”

 

 

A beszédek sorát Trunk Mihály, az AXIÁL Kft. CLAAS Gépüzletágának igazgatója zárta. Szavaiból megtudhatták a résztvevők, hogy a 2500 kombájn 41%-os piaci részesedést, s ezzel piacvezető pozíciót jelent hazánkban. Bár az AXIÁL-CLAAS szerződést a cégek képviselői 2000. végén írták alá, még abban az évben leszállíthatták az első AXIÁL értékesítette kombájnt, s a 100. kombájn átadására is már az első szezonban sor került. A cég az 1000. kombájnt 7 év után, 2007-ben adhatta át, és újabb 7 évet kellett várni a 2000-es darabszám elérésére. Bár kezdetben Magyarország a MEGA-k hazája volt, mostanra már a LEXION kombájnok túlsúlya a meghatározó piacunkon. Ez nem véletlen, hiszen az olyan professzionális mezőgazdasággal foglalkozó cégeknek, mint például a Belvárdgyulai Zrt. is, már ilyen csúcstechnikára van szüksége, a betakarítás során a lehető legnagyobb teljesítményt, hatékonyságot kell elérni.

 

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser

Szöveg: Vas Magdolna, marketingmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek