Univerzális kompaktrakodó a mezőgazdaság és az építőipar számára

Univerzális kompaktrakodó a mezőgazdaság és az építőipar számára

Rózsás László, termékmenedzser a sokoldalú és közkedvelt Gehl R165 SXT csúszókormányzású rakodógép funkcióit ismertettea december 10-én megrendezett webkonferenciánkon, amelyen 9 márka típusáról informálódhattak a gépek szerelmesei.

 

A szakértő kollega elmondta, hogy a márkát az USA-ban gyártják teljes egészében, az 1850-es években alakult a gyár, kezdetben mezőgazdasági gépeket, szerszámokat gyártottak, az 1960-as évektől gyártanak kompakt rakodókat. A Gehl márkát a közelmúltban megvásárolta a Manitou Csoport és így, közösen alkották meg az R szériás rakodógépeket.

A Gehl csúszókormányzású palettáján az R165-ös tömegét tekintve egy középkategóriás modell. Az R jelölés jelenti a radiális emelést, a 165 pedig az 1650 fontot jelöli, kg-ra átszámolva ez 748 kg működési kapacitást jelent. Viszont az AXIÁL Kft. az összes megrendelt csúszókormányzású rakodógépét pótsúllyal szerelteti fel, ami azt jelenti, hogy kb. 10%-kal nagyobb lesz a gépek emelési kapacitása, így az R165-ös gép 816,5 kg-ot tud emelni teljes magasságon. A pótsúly egyúttal megvédi a hátsó tornyokat, illetve a motorteret is a különböző sérülésektől.

„Ebben a típusban egy 3300 köbcentis, 68 LE-s Yanmar szívódízel motor található. DPF szűrővel szerelt már a motor, így felel meg a Tier 4-es emissziós normáknak, azonban nem kell ettől megijedni, mert nagyon intelligensen kezeli ezt a DPF szűrőt a gép.” – hangsúlyozza a termékmenedzser. „Automata módban, lényegében észrevétlenül, munka közben elvégzi a gép a regenerálást. 100-150 üzemóránként kell egy dinamikus regenerálást elvégezni, ilyenkor meg kell emelni egy kicsit a gép fordulatszámát, de lehetősége van a gépkezelőnek arra, hogy ezt a regenerálást elhalassza néhány alkalommal.” – tette hozzá.

Lényegében egy mozdulattal kinyitható a hátsó hűtő, ezt a legtöbb vásárló értékeli, hiszen így nagyon könnyen hozzáférhetővé válnak a karbantartási- és szerelési pontok. Továbbá elhangzott, hogy a hűtő függőleges irányban áll, így könnyebben kitisztítható, jobb a hűtési teljesítménye a gépnek.

 

 

A hátsó tornyok az előző szériához képest sokkal lejjebb kerültek, így a gépkezelő jobban rálát a munkaterületre hátrafelé is. Apróság ugyan, de sok csúszókormányzású gépen nincs sárvédő vagy felár ellenében kapható, a Gehlnél ez alapfelszereltség. Ez védi az emelő munkahengert, illetve sokkal tisztább marad a gép.

„Alapból ezt a típust egy 10x16.5 Titan HD abronccsal szereljük, ez egy nagyon jó strapabíró, kopásállóságú abroncs és ráadásul felnik megfordíthatók.” – teszi hozzá Rózsás László.

A gép magassága 2 méter alatti, 1948 mm pontosan. Állattartásban ezt nagyon szeretik, mert ahol 2 méteres bejáratok vannak, ott könnyen be lehet menni ezzel a géppel. A szélessége pedig csak 1605 mm. Kompakt méretei ellenére nagyon nagy a teherbírása a gépnek.

Újdonság a korábbi szériákhoz képest a hidraulikacsatlakozó, ez már egy cseppmentes gyors csatlakozó, illetve látható egy visszafolyóág – gyári - kiépítés is. A sztenderd hidraulikateljesítménye a gépnek az 71 liter/perc, de már lehet kérni High Flow hidraulikával is. Ez egy tandem szivattyú, amelynek köszönhetően 114 liter/perc a rendszer hidraulika teljesítménye.

Az első ajtón megnövelték az üvegfelületet, aminek köszönhetően jobb rálátása van a kezelőnek a munkaeszközre és a munkaterületre.

Könnyű a belépés a gépbe, több fogantyú is elhelyezésre került, illetve felszerelésre került egy plusz fellépő is, amely jelentősen megkönnyíti a ki- és beszállíást. Kényelmes légrugós ülés, lehajtható kartámasz gondoskodik a kezelő kényelméről és biztonságáról. Ezek a gépek háromfajta vezérléssel rendelhetők: T-bar vezérlés (mechanikus karos), kéz-láb vezérlés, illetve a jól bevált Pilot Joystick vezérlés (a bal oldalival a menetelést, a jobb oldalival a gém emelést, süllyesztés és munkaeszköz billentését tudjuk kezelni).

„Sztenderd ezeken a gépeken a Hydraglide funkció, ami lényegében egy gémrugózás, ha egyenetlen talajon megyünk a géppel akkor nagyon jól meg tudja akadályozni, hogy a kanálból kihulljanak az anyagok. Van egy úszó üzemmód is, ha például egy mulcsozót teszünk a gépre és bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor leköveti a talajnak az egyenetlenségeit a munkaeszköz, illetve a gém.”

Szintén alapfelszereltség a kanálszintezés funkció. Ennek az a szerepe, amikor a kezelő emeli a gémet, akkor folyamatosan vízszintesen tartja a munkaeszközt, például raklapvilla használatánál ez egy nagyon hasznos funkció.

Két sebességes üzemmóddal is rendelhető a gép, így 12 km/h helyett 20 km/h-val is lehet menetelni.

Maga a belső rész is megújult, modernebb lett, már egy grafikus, színes kijelzőt kapott, ahol teljesen személyre lehet szabni az adatokat annak megfelelően, mit szeretne látni a gépkezelő. Pl. motorhőfok, hűtőolaj hőmérséklet, fordulatszám, üzemóra stb.

A fülke is kényelmesebb, tágasabb, csendesebb lett. Nagyon sokat lépett előre a Gehl a korábbi szériákhoz képest. Összegezve elsősorban a mezőgazdaság, állattartás területén dolgozóknak ajánlja a termékmenedzser ezt a gépet, de mivel rendelhető High Flow hidraulika szivattyúval, így az építőiparban dolgozóknak is érdemes szemügyre venniük. Ez egy igazi univerzális csúszókormányzású rakodógép a Gehl palettáján.

 

Az AXIÁL Webkonferencia 3.0 Gehl modelljéről szóló közvetítését IDE kattintva nézheti vissza!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

Lektorálta: Rózsás László, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Kép: Gehl

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek