Ültetvényeink védelmében: új BERTHOUD RAPTOR (+videó)

Ültetvényeink védelmében: új BERTHOUD RAPTOR (+videó)

Permetezőgépeink feladata a növényvédő szakmérnök által meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. A növényvédelem precíz, felelősségteljes munkavégzést követel. Mondhatnánk azt is, hogy megisméte

 

A manapság jellemző szeszélyes időjárásban nehéz az optimálishoz legalább közelítő körülmények között végezni növényvédelmi tevékenységünket. Ezért is nagyon fontos, hogy permetezőgépünk a legpontosabb permetlé-szabályozással, kiváló keretstabilitással alkalmas legyen a nagy sebességű munkavégzésre. 60-70 cm-nél magasabb növényállományban végzendő növényvédelmi feladatok elvégzése traktorvontatású permetezőgéppel már jelentős károkozással végezhető el, ennek megvalósítására a legalkalmasabbak a nagy, szabad hasmagasságú a magajáró gépek.

A BERTHOUD márka RAPTOR néven gyártott gépei 105 cm és 180 cm közötti választhatók fix-, illetve 125 cm és 180 cm között hidraulikusan állítható hasmagassággal 2500; 3200; 4200 és 5200 literes tartálytérfogattal készülnek. A nagy ütésállóságú polietilén tartály olyan fontos feltételeknek felel meg, mint a minimális felületi érdesség, ennek hozadéka a könnyű tisztíthatóság. A tartályfenék kialakítása minimális műszaki maradék mennyiséget eredményez, aminek hígításához az előírásoknak megfelelő mennyiségű tisztavíz áll rendelkezésre.

 

 

Természetesen az elvárható nagy napi teljesítmény nem képzelhető el az önjáró alépítmény és a permetező felépítmény tökéletes összhangja nélkül. Kiváló terepjáró képességet biztosít a 3 fokozatban üzemeltethető Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtású járószerkezete. Országúton 40 km/h, szántóföldön 0-16 km/h és 0-22 km/h közötti tartományokban használható. A kétkerék-, négykerék-kormányzás, oldalazó mozgatás, valamint oldalra sodródást korrigáló kormányzás minden típusnál megtalálható. A Bosch-Rexroth hajtás jól integrált a keréktárcsával, így az együttes szélessége cca. 46 cm, ami megfelelő oldaltávolságot hagy a kapásnövények szokásos sortávolságában.

A permetezési-, keverési-, tisztítási funkciókat egy saját gyártású, nagy munkabírású kétlépcsős centrifugál szivattyú 550 liter/perc teljesítménnyel szolgálja ki. Előnye a visszakeverésnél, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így a permetlé nem habosodik. Permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, beállított nyomásértéken marad a permetlévezeték a szakaszolókig.

 

 

A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiség szabályozása egyszerűen kezelhető, szintén saját fejlesztésű eCTronic computerrel történik. Nem átfolyásmérőt használ, hanem nyomásadatok alapján számol, így nagyobb rugalmassággal követi le a munkasebesség ingadozásokat, valamint a táblavégi bekezdéseknél gyorsabb reakcióval számolhatunk. Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyásmérésen alapuló szabályzásoknál előforduló hibás méréseket, eltéréseket, melyek az átfolyó keresztmetszet változásból, kopásból erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha a fúvókán nincs folyadékáramlás, nem szükséges az évenkénti újrakalibrálás. Azért is remek megoldás, mert az eCTronic esetében nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb a műszaki maradék, amit szerváltás esetén könnyebben lehet kimosni a gépből. A monitor GPS alapú automata szakaszolás előkészítésével rendelkezik, tehát ez az opció utólagosan is egyszerűen pótolható. 

 

 

A szórókeret felfüggesztési megoldása közvetlen hatással bír a permetezés minőségére. A hidraulikus nyitású, paralelogramma emelésű, központi csapon nyugvó, térszerkezetű szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ami által a vegyszer eloszlása egyenletes lesz. A keret nem billeg, így sem a keresztirányú-, sem a hosszirányú szóráskép nem tér el a kívánatostól. Rétegvonal mentén végzett permetezés esetén sem igényel a gépkezelőtől különösebb beavatkozást, hiszen a keret mindig a futóművel párhuzamosan áll. A kereten levő lengéscsillapítók és rugók eredményeként a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan lehet változtatni. Az 50-255 cm közötti magasságban állítható, 24-42 méter közötti munkaszélességű kereten, jól védett helyen helyezkednek el az Inox permetlévezetékek és rajtuk a négy állású fúvókatartók. A Berthoud magajáró permetezőgép előnye, hogy nem tekinthető szezonális gépnek, hiszen a tavaszi növényvédelmi feladatok elvégzésén túl oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra is használható. Annál is inkább, hiszen minden BERTHOUD permetezőgépen, kiemelt figyelmet kap a korrózióvédelem. A hegesztett vázelemek hőkezelt poliészter lakkal fedettek, a kötőelemek, függesztőcsapok rozsdamentes anyagból készülnek. 

A BERTHOUD növényvédő gépek RAPTOR önjáró permetezője magas szintű, gyakorlatias megoldásokkal szolgálja a vevői és környezetvédelmi érdekeket.

 

További információért keresse területil képviselő kollégáinkat!

 

Szöveg: Berta János, termékmenedzser

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek