Újdonságok a Trimble-től

Újdonságok a Trimble-től

A Trimble már megszokottan jelentkezik időről-időre valamilyen precíziós növénytermesztési újdonsággal – most a legújabb GPS monitorjukat, a GFX-350-et és az automatikus munkagép-azonosító eszközt, a Bluetooth Taget ajánljuk figyelmükbe!

Trimble GFX-350 – a Trimble legújabb GPS monitorja

Az GFX-350 monitor a GFX-750 „kistestvéreként” mutatkozik be, így teljesen jogos az elvárás, hogy kategóriája kiválóságává váljon. Beszéljenek a számok, nézzük meg alaposan, mit is tud!

Az ipari kivitelű, hétcolos (17,78 cm) érintőképernyő gyakorlatilag egy táblagép, most már a hagyományoknak megfelelően, Android operációs rendszerrel. Kezelőfelülete a Trimble többi androidos monitorján már bevált Precision-IQ (PIQ) alkalmazás. Figyelemre méltó a képernyő 1024x600 pixeles felbontása, különös tekintettel a méretére. Csatlakozási lehetőségei sokfélék: USB csatlakozó mellett elérhető Bluetooth- és WiFi kapcsolat, és illesztőkábellel soros port (RS-232) csatlakozás és videóbemenet is. A gyors működés egyik garanciája a monitor négymagos, 1 GHz órajelű processzora, 16 GB belső memóriája, továbbá, hogy a kormányzásvezérlő modullal, illetve GPS vevővel Ethernet kapcsolaton keresztül kommunikál, amely akár 100 Mb/s adatsebességet is lehetővé tesz.

 

 

A GFX-350-hez érkezett a vadonatúj NAV-500 kormányzás-vezérlés, amely magába foglalja a dőléskompenzálót és a GPS-vevőt is. Előbbi háromtengelyű giroszkópja és gyorsulásmérője 50 Hz-es sebességgel működik. Ezzel akár sorvezetés közben is lehet kompenzálni a dőlést (amely jellemzően csak kormányautomatikák használatakor elérhető). Így egyedülálló a Trimble GFX-350 sorvezetési pontossága. A NAV-500 GPS-vevője képes valamennyi műholdas rendszer jeleinek vételére (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QzSS) – így mindig garantáltan kellő számú műholdat követ. Műholdas korrekciós jelekből az EGNOS vételére alkalmas, amellyel 15-20 centiméteres csatlakozási pontosságra képes. Illetve elérhető a Trimble saját ViewPoint RTX nevű korrekciós jele is.

 

 

Az átgondolt tervezést mutatja, hogy az új monitor kábelezése alapvetően megegyezik a nagyobb testvérével. Ennek (is) köszönhetően, a GFX-750-nél bevezetett NAV-900 kormányzásvezérlővel is összekapcsolható, még komolyabb tudással ruházható fel az új GFX-350 monitor:

  • akár RTK pontosság (+/- 2,5 cm)
  • EZ-Pilot Pro és AutoPilot Motordrive kormányzások vezérlése.

Nem kérdés, hogy a GFX-350-nel rendkívül korszerű új eszköz áll a felhasználók rendelkezésére, amelynek tudása széles határok között illeszthető az aktuális felhasználói igényekhez.

 

A NAV-500-zal kombinált GFX-350 fő alkalmazási területei:

  • sorvezetés – akár dőléskompenzálással,
  • elektromos kormányautomatika – EGNOS pontossággal.
  • ISOBUS és nem ISOBUS munkagép-vezérlések: egyszerre két anyag, akár kijuttatási terv alapján is, maximum 24 szakasz.
  • Felhőalapú adatszinkronizálás (AutoSync).
  • Bluetooth alapú automatikus munkagép-azonosítás.

 

 

Egyedülálló automatikus munkagépazonosító eszköz – Trimble Bluetooth Tag

A Bluetooth Tag a Trimble GFX és TMX monitorokkal együttműködve, a Precision IQ szoftveren belül, alkalmas a traktorhoz kapcsolt munkagépek automatikus azonosítására. A monitor automatikusan kiválasztja a megfelelő munkagépet a menüből, annak minden beállításával együtt, beleértve a munkaszélességet illetve a munkagépvezérlés megoldást (például ISOBUS, vagy Field IQ). Csekély energiaigényű Bluetooth (BLE) kapcsolata külső áramforrás nélkül akár öt év gondozásmentes működési időt biztosít. Ebben szerepe van annak is, hogy nem folyamatos működésű – rázkódás hatására automatikusan aktiválódik, használaton kívül készenléti állapotra kapcsol.

Az új eszköz nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a munka megkezdését GPS-eszközökkel, hiszen teljesen automatikus a munkagép beállítása. Nem utolsósorban, megakadályozza a helytelen munkagép-beállításokat (például munkaszélesség) és ezáltal hibás adatok gyűjtését. Az új eszköz a Trimble GFX-750, és TMX-2050 monitorokkal használható, de természetesen kompatibilis a vadonatúj GFX-350 kijelzővel is.

 

Beszállítói ajánlás

Sergii Demydenko, a Trimble mezőgazdasági divíziójának kelet-európai regionális értékesítési menedzsere így vélekedik az újdonságokról:

„Traktorokon és munkagépeken át, a szántóföld és az iroda összekapcsolásával a Trimble lehetővé teszi, hogy a legújabb innovációkra épülő, márkáktól független komplex megoldásaival mindenki precíziósan gazdálkodhasson.

A Trimble Bluetooth Beacons automatikus munkagépazonosítót azoknak ajánlom, akik szeretik apró, de okos technikai megoldásokkal könnyebbé tenni a mindennapi munkát. Garantálja a helyes munkagép-beállításokat (munkaszélesség, külpontosság, vezérlési mód, stb.), nem utolsósorban időt spórol, hiszen automatikus a munkagép kiválasztása és beállítása. Könnyen kezelhető és energiatakarékos is, akár öt évig problémamentesen dolgozik, mert automatikusan érzékeli, mikor kell működésben lennie.”

Ha csak tőszavakban kellene megfogalmazni: Kicsi, könnyű, ergonomikus, praktikus, precíz, Trimble!

 

A most bemutatott Trimble GFX-350 monitor a jelenleg elérhető legmagasabb szintű fejlesztés eredménye, melynél a hangsúly a felhasználóbarát kezelhetőségen van:

  • Android operációs rendszer
  • kis méret – nagy teljesítmény, tűéles kép,
  • kompatibilitás a NAV-500 és NAV-900 kormányzásvezérlőkkel,
  • könnyű kezelhetőség,
  • letisztult kezelőfelület,
  • kiváló ár-érték arány,
  • a gazdálkodási folyamat teljes spektrumán alkalmazható.

 

Szöveg: Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Fotó: Trimble

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

Trimble vásári akció az AgrárgépShow ideje alatt

 

Precíziós gazdálkodási csoportunk is nagy erőkkel készült az év legnagyobb mezőgazdasági kiállítására – többek között bemutatjuk az új Trimble GFX monitorunkat, és vásári akciókkal is készültünk! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek