Új LEXION 8000-5000 - A valódi forradalmak a szívekben kezdődnek

Új LEXION 8000-5000 - A valódi forradalmak a szívekben kezdődnek

Tavaly augusztusban mutatkozott be a LEXION új generációja, ami igazi „nagy durranásnak” tekinthető a CLAAS kombájnok történetében.

 

A műszaki paraméáterek áttekintése

 

Bár az új hibrid és szalmarázóládás modellek külsőleg csak kismértékben különböznek az elődjeiktől, a külső panelek alatt semmi sem maradt ugyanaz. Az új generációs LEXION modellek a megváltozott színekről és a nagyobb oldalsó szellőzőnyílásokról ismerhetők fel. A fejlesztések középpontjában a két új cséplőszerkezet, az APS SYNFLOW HYBRID és az APS SYNFLOW WALKER áll, amelyek jelentősen nagyobb cséplő- és leválasztó teljesítményűek, mint korábban. Bár már több anyag is elérhető az új LEXION-okról, most a legfontosabb újításokat igyekeztünk összefoglalni.

 

APS SYNFLOW WALKER

A korábbi szériákhoz képest a hat és öt szalmarázóládás modellek (LEXION 6000, 5000) egy új kiegészítő leválasztódobbal a cséplődob és az utóverődob között, 25 százalékkal nagyobb teljesítményt érnek el, egyben javítva a szalma minőségén is.

 

Az új APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszer a 6- és 5 szalmarázóládás modellekben

 

APS SYNFLOW HYBRID

A LEXION 8000 és 7000 hibrid gépekkel a CLAAS újraírta az APS SYNFLOW HYBRID tangenciális cséplőszerkezet és az axiális másodlagos leválasztórendszer kombinációjának sikertörténetét.
Az oszlatódob átmérője 600 milliméterre nőtt; optimális anyagáram biztosítja a leválasztórotorok hatékony működését.

 

CSÉPLŐDOB ÁTMÉRŐ

Jelentősen, minden típuson egységesen 755 milliméterre növekedett az új LEXION modellek cséplődob átmérője. A korábbi nyolc verőléc helyet tíz került a zárt cséplődobokra. Általánosságban a nagyobb dobátmérővel a korábbinál kisebb az átfogási szög, ami a szinkronizált dobsebességgel együtt kíméletesebb a szalmának, és kedvezően hat a fogyasztásra is.

 

DOBFORDULATSZÁM

A cséplődob fordulatszáma 320 és 920, illetve 160 és 460 fordulat/perc közötti (dobfordulatszám-csökkentővel), így mindkét cséplőszerkezet alkalmas valamennyi terményfajta betakarítására. A gyors alkalmazkodás érdekében a terménytípusokhoz és a betakarítási körülményekhez, a cséplőkosár-szegmensek párhuzamosan és hidraulikusan működtethetők a CEBIS-ben. Az összes cséplőszerkezet védett túlterhelés ellen. Mindezeken felül az anyagáramba hidraulikusan behajtható egy dörzselem, az elő- és a főkosár között, így növelhető a cséplési- és a leválasztási teljesítmény.

 

JET STREAM tisztítórendszer

Ez a korábbi modellekben bevált megoldás továbbfejlesztett változata, megnövelt rostafelülettel hat-, illetve nyolcrekeszes turbinaventilátorral. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív az előtisztítás. A 4D-funkcióval a tisztítórendszer akár 20 százalékos oldallejtés kiegyenlítésére képes.

 

Új 12”-os érintőképernyős CEBIS terminál

 

QUANTIMETER

A CLAAS QUANTIMETER hozammérő rendszert szintén továbbfejlesztették. Az elevátorfej kimeneti pontjánál ütközőlapos megoldással, és az ezermagtömegtől függetlenül méri a hozamot. Terményfajtánként évente csak egyszer szükséges kalibrálni.

 

HÉT KÜLÖNBÖZŐ ŰRÍTŐCSIGAHOSSZ

Mindegyik modell gabonatartály-térfogata jelentősen nőtt: a LEXION 6000 és 5000-é 9000 és 13.500 liter közötti, a LEXION 7000 és 8000-é 10.000-18.000 liter. Hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces teljesítménnyel. 13.500 literes tartálykapacitásól elérhető egy 180 liter/perc ürülési sebességű (opcióként a felére, 90liter/percre csökkenthető) változat is.

 

Hét különböző űrítőcsigahossz, akár 180 liter/másodperces kiürülési sebességgel

 

DYNAMIC POWER

A JAGUAR modellből ismert DYNAMIC POWER teljesítmény szabályozás már az összes LEXION modellhez elérhető. A vezérlőrendszer a teljesítménygörbe rugalmas változtatásával, akár tízféleképpen, az üzemi körülményekhez igazítja a motorteljesítményt, csökkenve a fogyasztást, akárcsak a DYNAMIC COOLING hűtés változtatható ventilátorhajtása. Ez most már alapfelszerelés.

 

A kezelői élmény új dimenziója

 

Képek: CLAAS

Forrás: Agritech 2020 január

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek