Új generációs Fendt 200 Vario - A világ legszebb hivatását végzők számára

Új generációs Fendt 200 Vario - A világ legszebb hivatását végzők számára

A Fendt 200 Vario a nagy fordulékonyságáról és nagy teljesítményéről ismert, miközben kompakt méretű és kis önsúlyú traktor. Több mint tíz évvel az első bemutatás után a Fendt 200 Vario szériát teljesen áttervezték.

 

A nagy traktorok dizájnja a legkisebb szériára is adaptálásra került. Az új fülkével együtt az intuitív FendtONE kezelési filozófia az egyszerű és kényelmes kezelés érdekében szintén része lett a Fendt 200 Vario szériának. Az innovatív Fendt DynamicPerformance többletteljesítményt biztosító motorvezérlése a Fendt 211 Vario topmodell teljesítményét is megnöveli.

 

A Fendt 200 Vario széria öt típust tartalmaz (Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario, Fendt 211 Vario), 79 és 124 LE közötti teljesítménytartományban (maximális teljesítmény az ECE R120 szerint). A többlet-teljesítményt biztosító DynamicPerformance (DP) rendszerrel, a Fendt 211 Vario maximálisan 124 LE teljesítményt ér el. Minden modell a Power, Profi és a Profi + (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban elérhető.

 

A 3 hengeres 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg az V. fokozatú kibocsátási normának, mindezt kipufogógáz-visszavezetés nélkül. E traktor karbantartást nem igénylő hidraulikus szelepemelőkkel rendelkezik. Az elektronikus vezérlésű Visctronic ventilátor a hűtési igényekhez igazodva, szabályozottan működik. Ennek köszönhetően csendesen és üzemanyag takarékosan működik.

 

 

Több hely az új Fendt komfortfülkében

A Fendt 200 Vario tágas és tiszta fülkéje magasabb, mint elődje, és több fejtérrel rendelkezik. Az új vezérlőpult a multifunkciós joystickkal kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

 

A FendtONE működési filozófiája tartalmaz egy új oldalsó kezelőpultot multifunkciós joystickkel, keresztkapcsolókart és az opcionális 12 “-os terminált. A 10 hüvelykes digitális műszerfal a kormánytornyon található. Ezen megtekinthető többek között a menetsebesség, a motor fordulatszáma és a folyadékok szintje. A digitális műszerfal menüjében a kormánytornyon található navigációs joystickkel lehet kiválasztani a kívánt információt ill. beállítani a traktort. A gépbeállítások így könnyebben és áttekinthetően elvégezhetők.

A kényelmes munkavégzés érdekében a Fendt 200 Vario alapfelszereltségben elektromos vezérlő szelepekkel rendelkezik. Ily módon a körönkénti térfogatáram pontosan szabályozható és az időzítő funkciók könnyen kiválaszthatók. A funkciók egyértelmű beállítása a 10"-os digitális műszerfalon vagy a 12"-os terminálon keresztül történik.

 

Optimalizált rálátás a homlokrakodóra

A Fendt 200 Vario tetőablakának új kialakítása következtében jobb a kilátás. A Fendt 200 új generációjában a szélvédő és a tetőablak közötti kereszttartó keskenyebb, és az ablak megnagyobbodott. Ez különösen hasznos a homlokrakodóval magasban végzett munkák- vagy pl. bálák betárolása esetén.

 

 

Hosszú munkanapok kényelme

Egy hosszú munkanap szélsőséges időjárási körülmények között magas követelményeket támaszthat a gépkezelővel szemben. A gépkezelő mostantól hűtőszekrényben tárolhat italokat és az ételeket. Téli munkák során a kifinomult fűtési rendszer – pl. az új lábtérfűtés - tíz légbefúvó nyílás a lábtérben, a kormánytornyon és a fülke tetején növeli a munkavégzés kényelmét. A kárpitozott utasülés szintén növeli kényelmet.

 

A Fendt 200 Vario traktornál opcionálisan elérhető a terhelésszabályzott mellső emelőmű. Ez azt jelenti, hogy a talajnyomás a terminálon keresztül fokozatmentesen állítható, ami biztosítja az optimális talajkövetést, és pl. csökkenti a takarmány elszennyeződését, ha egyenetlen terepen kaszál.

 

Alpesi használatban tesztelt - Fendt 200 Vario Power

Alacsony súlypontja, fordulékonysága, fokozatmentes Vario sebességváltója, valamint az automatikus összkerék- és differenciálzár teszi a Fendt 200 Vario Power-t alpesi használatra igazán alkalmassá.

 

Első alkalommal használhatják a Fendt 200 Vario Power traktort 10 hüvelykes digitális műszerfallal. Rendfelszedő pótkocsi használatakor a sofőr két menetsebességet tárolhat el a tempomatban a terminálon keresztül, az egyiket például a szántóföldi munkához, a másodikat pedig közúti szállításhoz. Ezenkívül a motor adott fordulatszámát is eltárolhatja az állandó TLT-fordulatszám tetszőleges időben való előhívása érdekében: A traktor és munkagép gépkapcsolat ezt követően az optimális módon dolgozhat. A multifunkciós joystick új kezelési lehetőségeket nyit meg a Fendt 200 Vario Powerben. A vezetők első alkalommal végezhetik el a motor és a sebességváltó beállításait a menetkar gombjaival. Két vezérlőszelep működtetése, valamint a sebességtartó automatika (tempomat) aktiválása is a joysticken keresztül történik. A joysticken szabadon programozható nyomógombok is vannak, amelyek hozzárendelhetők például a munkalámpák be-/kikapcsolásához vagy a motor és a sebességváltó vezérléséhez.

 

Áttekinthető és kompakt - Fendt 200 Vario Profi

A Fendt 200 Vario Profi alapfelszereltségként 10”-os digitális műszerfallal rendelkezik. A vezérlőpulton opcionálisan egy 12 hüvelykes terminál is elérhető, így a gépkezelőnek több megjelenítő felület áll rendelkezésére.

A szokásos terhelésvezérelt szivattyúval (LS) és az opcionális 3L joystickkel a Fendt 200 Vario Profi tökéletesen felszerelt homlokrakodóval való használatra. A 3L joystick használható többek között a homlokrakodó működtetésére vagy éppen menetirányváltásra. Nincs szükség arra, hogy a gépkezelő kezével fogást váltson. A tetőablakkal ellátott új kabin megkönnyíti a munkát, például a bálák betárolását, mivel kiváló rálátás nyílik a homlokrakodóra. Az istállóban vagy a telephelyen dolgozva a kommunikáció megkönnyítése érdekében a mellső szélvédő nyitható. Jobb és bal oldali ajtók is rendelkezésre állnak, így mindkét oldalról megközelíthető ill. elhagyható a vezetőülés.

 

 

Fendt 200 Vario Profi + - koncentrált intelligencia

A Fendt 200 Vario Profi + a Smart Farming szinte összes szolgáltatását kínálja maximális vezetési kényelemmel együtt. A 10"-es digitális műszerfal és az oldalt található 12"-es terminál megkönnyíti az ISOBUS-kompatibilis munkagépek-, és egyidejűleg az aktív nyomvonalvezető rendszer használatát pl. zöldségtermesztésben. A terminál megjelenítheti a gép különféle funkcióit, az ISOBUS-os munkagép-maszkokat és a nyomvonalvezetés funkcióit. A sofőr a kijelzőt rugalmasan igazíthatja igényeihez. Ha ültetőgépet vagy kapálógépet használ a Fendt Guide (korábban VarioGuide) segítségével, centiméteres pontossággal tud dolgozni és közben folyamatosan képes megőrizni az áttekintést a technika felett. Faiskolában a Fendt Guide facsemeték ültetésére is használható így a rendelkezésre álló terület optimálisan kihasználhatóvá válik.

 

A Fendt Guide mellett a Fendt Task Doc (korábban VarioDoc Pro) feladatalapú dokumentációs rendszer is rendelkezésre áll a Fendt 200 Vario Profi + traktorban az agronómiai modulon keresztül.

 

A Fendt Task Doc egy egyszerű utat kínál a gazdának az automatikus dokumentációhoz. A feladatalapú dokumentációs rendszer egyrészt a tervezési és az adminisztrációs funkciókból áll. Az üzemvezető (gazda) használhatja a FendtONE offboard alkalmazást az irodában vagy útközben munkafeladatok készítéséhez, és néhány kattintással közvetlenül elküldheti azokat a gépnek. Ezt kiegészítve a gép fedélzeti Fendt Task Doc funkciója lehetővé teszi a munkafeladatok feldolgozását és dokumentálását, amelyeket aztán közvetlenül az irodába küldhet vissza a feladathoz kapcsolódó jelentésként. Ott részletesebb adatok jeleníthetők meg, például a ledolgozott terület vagy a felhasznált inputanyag mennyisége. Ezenkívül az üzemvezető (gazda) áttekintést kaphat a kiválasztott paraméterekről térképnézetben. A Fendt Task Doc lehetővé teszi a tevékenységek egyszerű dokumentálását, értékes időt spórolva a gazdaság vezetőjének.

 

Könnyű és erőteljes - a Fendt 211 Vario Fendt DynamicPerformance

A Fendt 211 VFP Vario innovatív, többlet-teljesítményt biztosító motorvezérlő rendszer a DynamicPerformance (DP) 10 LE többlet teljesítményt biztosít a felmerülő igény pillanatában, pontosan akkor, amikor arra szükség van. Mindez nem függ a traktor haladási sebességétől vagy az éppen végzett munkától - tisztán dinamikusan működik. A rendszer felismeri, ha bizonyos alrendszerek (fogyasztók) nagyobb energiát igényelnek, majd az intelligens vezérlőrendszer révén több energiát biztosít.

A DP többlet teljesítményt biztosító rendszer a traktor álló helyzetében végzett munka közben (például tehenészetek takarmánykeverő-kocsijánál) ugyanúgy képes többletteljesítményt biztosítani, mint szállítási vagy szántóföldön végzett munkák során.

A Fendt 211 VFP Vario 10 LE többlet-teljesítménye azoknak a vállalkozásoknak lehet érdekes, akiknek nagy teljesítményű keskeny nyomtávú traktorra van szükségük teljesítmény-tartalékokkal.

 

A Fendt 200 Vario 2020 októberétől rendelhető, és 2021 január végén gördül le a gyártósorról.

 

Forrás és kép: AGCO / Fendt

Elérhető

Kapcsolódó cikkek