Trimble x-Fill – a nagypontosságú helymeghatározás biztonsága (+videó)

Trimble x-Fill – a nagypontosságú helymeghatározás biztonsága (+videó)

Bár ez az időjáráson sokáig nem látszott, itt a tavasz – indulnak, indulnának a szántóföldi munkák. A sok csapadék, a kitolódó tél miatt összesűrűsödnek a tennivalók, a szokásosnál is nagyobb jelentősége van a hatékony, gyors munkavégzésnek.

A kormányautomatikák ilyen vonatkozású haszna mára jól ismert, a pontosabb csatlakozásnak, kisebb átfedésnek köszönhetően kevesebb fogással, ergo kevesebb üzemanyag-felhasználással és gyorsabban tudunk dolgozni a talajmunkáknál. További nyereséget jelent, hogy a tábla végeken sem feltétlenül kell magunk mellé fordulnunk, az automatika biztosítja a pontos csatlakozást akkor is, ha minden második, vagy harmadik fogásra állunk rá. Ez az időmegtakarítás mellett a hajtáslánc kisebb terhelését is eredményezi, hiszen elmaradnak a táblavégi irányváltások.

 

A pontos kormányzásnak azonban – túl az erőgép megfelelő műszaki állapotán és a kormányautomatika helyes kalibrálásán – feltétele a pontos GPS-es helymeghatározás. Vetéshez, sorközműveléshez egyértelműen a 2,5 cm pontosságú RTK jel használata szükséges, de a fent felsorolt előnyök miatt, talajmunkákhoz is ez ajánlott.

 

A jel pontossága mellett – különösen ilyen hektikus időjárási viszonyok mellett – nagyon fontos a jel elérhetősége, vételi biztonsága.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Két centiméteres pontosság a földeken a Trimble robotpilótával!

 

Ha néhány éve azt mondjuk egy tapasztalt traktorvezetőnek, hogy bármely területen 2 cm-es pontossággal tud valaki műtrágyázni, vetni vagy éppen vegyszerezni, bizonyára óriási kétkedéssel reagált volna. >>

 

mAXI-NET RTK jelszolgáltatásunk kapcsán többször hangsúlyoztuk, hogy az ezt használó partnereink egy olyan rendszerből kapnak korrekciós jelet, melyben a bázisállomások valódi hálózatot alkotnak. De milyen előnyt jelent ez valójában a felhasználónak? Egyrészt, ha valamilyen oknál fogva (pl. villámcsapás) kiesik egy bázisállomás, a rendszer továbbra is el tudja látni a felhasználót korrekciós jellel valamely környező bázisállomásról. Mindezt automatikusan, a jelvétel megszakadása, ill. kezelői beavatkozás nélkül. Másrészt, a jelvétel minősége (pl. mobil hálózatok térereje, elérhetősége) távolról is ellenőrizhető, így a beállítások az adott felhasználó területére, vételi viszonyaihoz optimalizálhatók.

 

A jel vétel biztonságát a másik oldalról az erőgépen lévő GPS vevő, illetve GSM modem képességei határozzák meg. Ha a korrekciós jel nem jut el a GPS vevőig – pl. nem megfelelő mobil hálózat lefedettség miatt - az automatikus kormányzás nem fog működni.

 

A Trimble x-Fill technológia lényege, hogy az RTK jel rövid idejű kimaradását áthidalja. Míg működése felhasználói oldalról szinte észrevétlen, komoly infrastruktúra áll a hátterében. A Trimble RTK vételre képes GPS vevői, illetve sorvezetői képesek egy műholdról sugárzott korrekciós jel vételére, mindezt a mAXI-NET jel vétele mellett. Ha az RTK jel vétel megszakad, a vevő automatikusan átáll erre a műholdas jelre. Mindezt automatikusan, és külön díj nélkül, alkalmanként maximum 20 percig. A felhasználót egy ikon tájékoztatja az x-Fill aktiválódásáról, de beavatkozására nincs szükség. Ez idő alatt, ha újra elérhető, automatikusan visszaáll az RTK jelhasználat. A gyakorlatban a jel kimaradások jellemzően 1-2 percig tartanak, a 20 perces áthidalás tehát bőven elegendő. E nélkül azonban, a rövid idejű kimaradások is problémát okozhatnának, mert ilyenkor az automatikus kormányzás kikapcsolna, a gép pedig letérne a nyomvonaláról.

 

Még ha első ránézésre nem is feltétlenül látszik, a fentiek alapján könnyen belátható, hogy RTK jel és RTK jel között is jelentős különbség lehet. A Trimble® x-Fill® technológiája a mAXI-NET stabil háttér infrastruktúrájával maximális vételi biztonságot ad a felhasználóknak.

 

Szöveg: Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Kép, videó: Trimble

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek