Számos család ünnepét tették szebbé

Számos család ünnepét tették szebbé

Ebben az évben is eredményes adományútról számoltak be kollégáink, akik idén négy csángó településre vittek csomagokat: Lujzikalagor, Forrófalva, Nagypatak és Dumbravén. Több, mint 110 gyermeknek okoztak örömet a Mikulás látogatásával és ajándékaival.

Immáron hatodik alkalommal indultak útnak kollégáink ajándékokkal teli AXIÁL teherautóval az Erdélyben és Moldvában élő magyar gyerekek egy csoportjához, hogy meglepje őket a Mikulás. A Rákóczi Péter területi képviselő kezdeményezésére indult akcióhoz örömmel csatlakoztak a vállalat munkatársai, akik szorgosan gyűjtötték és juttatták el a Mikulásnak a gyerekeknek szánt ajándékokat, illetve a családok számára gyűjtött élelmiszer-, tisztítószer-, gyógyszer-, valamint használatitárgy-csomagokat.

A csomagokat Rákóczi Péter és Kocsmárik János területi képviselők vitték el Lujzikalagor, Forrófalva, Nagypatak és Dumbravén településekre, ahonnan Petres László tanár úr szívhez szóló szavait és köszönetét hozták haza.

 

 

Az unikornisoknak is hoz ajándékot a Mikulás, ugye?

A mi falunkban unikornisok is laknak. Járnak magyar órára. Van úgy, hogy meghűlnek, köhögnek, prüsszögnek, lázasan csillog unikornis szemük. Van úgy, hogy himlősek lesznek. Ilyenkor szép fehér szarvacskájuk piros pettyes lesz.

Van úgy, hogy meghal a kutyájuk, aki velük együtt nőtt fel, várta iskola után, aki játszótársuk volt a délutáni boldog nyargalásokban. Hangosan felzokognak, maszatos lesz az arcuk, amit ingembe fúrnak, hogy letöröljék. Ilyenkor unikornis szarvacskájuk kicsit bökdös, de hagyom, boldogan elviselem. Ki ne örvendene, ha nyomot hagyna bőrükön, lelkükben egy ilyen kedves lény.

Van úgy, hogy délelőtt, iskolaidőben kiszólítanak a házból, két mérettel nagyobb kabátjukból néz ki kérdőn bizonytalan tekintetük. Vajon megismerem az unikornisok magányát? Kicsit hintáznak, aztán sorba vesszük, hogy hol nincsenek otthon.

Az unikornisok nehezen tudnak várakozni. De annál szebben tudnak énekelni. Sokszor elmesélem nekik az adventi gyertyák lángját. Sokszor elmesélem nekik a várakozást. Az ajándékot, ami már vár rájuk. Mostanában kicsit bizalmatlanok az emberek világával szembe. Ha szólítanak csengő hangon teszik. Ilyenkor kicsit összerezzenek. Átható tekintetük történeteknek lesz háza, szép szempillájuk tetőként csukódik rájuk. Összerezzenek, mert messzi tájak, unikornisok hazájának boldog csendjét hallom ki ezekből a hangokból. A gyermekkor tájait, a házat, amiben felnőttem. Amikor énekelnek, egyszerű, tiszta, erős hangon teszik, és az maga az öröm. Ami nyomot hagy a bőrön, a lélekben, mint a kicsiny szarvacskák.

Az unikornisoknak is hoz ajándékot a Mikulás, ugye? Kérdik reménykedőn. Amikor már ott van a kezükben boldogan, és mégis hitetlenkedve szorítják magukhoz. Van, aki beteszi iskolatáskájába, és aztán azt szorítja magához. Mert az ajándékozást is tanulják még.

Az unikornisoknak sokszor kócos a hajuk, és szeretnek rajzolni. Újra, és újra nekifognak, hogy megrajzolják a házat, ahová majd megérkeznek a háromkirályok az ajándékokkal. Mikor elkészül, belakjuk történetekkel.

Petres László

Lujzikalagor, 2019 december 11.

 

IDE kattintva egy videót tekinthet meg a látogatásról!

 

Forrás: Rákóczi Péter, területi képviselő

Videó: Kocsmárik János, területi képviselő

 

 

Folytatódik a kihelyezett véradás hagyománya az AXIÁL-nál

 

Az AXIÁL Kft. bajai telephelyének orvosi szobájában 2019. december 10-én ismét kihelyezett véradást tartottak. A nemrégiben „Véradóbarát munkahellyé” vált vállalkozás továbbra is nagy figyelmet fordít az egészségre. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek