SULKY, a műtrágya szórástechnika specialistája

SULKY, a műtrágya szórástechnika specialistája

A SULKY technológiát több kiállításon is díjazták, illetve a gyártó számos megoldást szabadalmaztatott már a hatékony és gazdaságos műtrágyaszórás érdekében.

 

A SULKY számos szabadalommal rendelkezik

SULKY műtrágyaszórók esetében alapvetően a szórásszélesség állítása a kiömlőgarat mozgatásával történik. A lehető legegyszerűbb módon a garat helyzetének megváltoztatásával állítható a műtrágya ráfolyási pontja a szórótányérra. Ha a tányérközepére, azaz a lapát elejére kerül a műtrágya, akkor a leghosszabb a gyorsulási útja a műtrágyaszemeknek, tehát a legszélesebb a szórásszélesség és ahogy a garatot mozdítom a tányér külső széle felé úgy szűkül a szórásszélesség.

Az új kialakítású továbbfejlesztett szórószerkezet a FERTIWAY. Megőrizte elődjének sajátosságait, de kialakítottak a garaton, egy ún. surrantót, ami meggyorsítja a műtrágya feladását a szórótányérra, így még kíméletesebben kerülnek a műtrágyaszemek a lapátokra.

A függesztett szórók 900 litertől 4200 literig rendelhető térfogattal rendelkeznek, a vontatott típusoknál, 7200 és 9500 liter lehet. Minimális kiszórható mennyiség 3 kg (akár zöldtrágya vetésre is alkalmas), maximálisan 820 kg/ha műtrágya képes átfolyni a súbernyíláson 28 méter szórásszélességnek és 12 km/h sebesség mellett. A bemetszett epsilon típusú szórólapátoknak köszönhetően tányéronként 4 réteg műtrágya kerül kijuttatásra, így oda-vissza menetben már 8-szoros átfedésről beszélhetünk.

 

Mobilalkalmazás az ISOBUS-beállításhoz

A FERTITEST alkalmazás a beállítások memorizálásához és egyszerűsítéséhez lett kifejlesztve. A FERTITEST alkalmazás lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy felhasználói fiókot hozzon létre személyre szabja a beállításait és felügyelje gépet. Ilyen módon a mezőgazdasági termelő egy egyedi adatbázist épít fel, amely munka műveleteiből fakad, és amelyet a következő trágyázási időszakokban ismét referenciaként használhat. Minden egyes műtrágyához és beállításhoz egy jegyzettömb lehetővé teszi jegyzetek hozzáadását és annak biztosítását, hogy a valós körülmények között végzett szórási műveletek nyomon követhetők legyenek. Ezért a FERTITEST alkalmazásban a felhasználó csatlakozik a fiókjához, hogy megtalálja az adott műtrágyával már elvégzett beállításokat, anélkül, hogy átmenne a műtrágya kiválasztásának és a gép konfigurálásának menüjébe. Állandó hozzáférés a FERTITEST alkalmazáshoz offline módban mobiltelefonról az alkalmazás a gazda számára állandó hozzáférést biztosít a FERTITEST súgószolgáltatáshoz, függetlenül attól, hogy hol van, anélkül, hogy internetkapcsolathoz kellene csatlakoznia.

Ma a FERTITEST szolgáltatás több mint 1500 granulált vagy nem granulált műtrágyát javasol, irányadó beállításokkal az egyes SULKY műtrágyaszórók számára. A keresés megkönnyítése érdekében - és mivel a műtrágyák országonként eltérnek - az alkalmazás javasolja a műtrágyák osztályozását az egyes országok szerint. A közelítő keresési funkció lehetővé teszi a listában nem található műtrágya beállítását a FERTITEST alkalmazásban. A gazdálkodónak csak annyit kell tennie, hogy kitölti a műtrágya fizikai jellemzőit (sűrűség, küllem és szemcseméret). Az adatbázisban végzett keresés aztán megtalálja a terméket a legközelebbi jellemzőkkel, hogy megkapja a megfelelő beállítást. Lehetőség van a bezáródott keresés funkció használatára leválasztott módban is. A FERTITEST alkalmazás letölthető (ios vagy Androïd), vagy PC-n is elérhető, ha bejelentkezik fiókjába.

 

SULKY X40+ ECONOV

Alaptrágyázáskor és fejtrágyázáskor különös figyelmet kell szentelnünk a szegélyterületek és forgók túl – illetve alul dozírozására. A szórásszélesség növekedéséből adódóan ez a hiba faktor is egyre inkább nő, mivel a kezelő szemmértékre egyre nehezebben tudja megítélni, hogy mikor kell zárni illetve nyitni a tolózárakat.

A SULKY által kifejlesztett STOP and GO rendszer hivatott ezeket a hibákat minimalizálni. A dolog lényege nagyon egyszerű a GPS-koordináták alapján tudja a rendszer hol szórtunk már a géppel, így az elektromotorok segítségével akkor és ott nyitja a tolózárakat a rendszer ahol arra szüksége van.

Ennek a továbbfejlesztése az az ECONOV elektronika, ami mára a műtrágyaszórás csúcsa, a fent említett CEMIB teszteredmények rávilágítottak arra, hogy nemcsak a tolózárak automatikus szabályzására van szükség, hanem a mozgatható kiömlő garatra szerelt elektromotorok segítségével elvégezhető az automatikus szórásszélesség szabályzás a ráfolyási pont változtatásával. Természetesen a szakaszvezérléssel együtt az oldalankénti mennyiség-szabályzást is meg kell oldani, mert a szakaszok számának csökkentésével a területre kiszórt mennyiséget is csökkenteni kell.

 

A képek illusztrációk a SULKY X40+ és X50+ termékcsaládról. A pontos típusról, felszereltségekről és opciókról érdeklődjön területileg illetékes munkatársainknál!

 


 

SULKY akció 2021.01.31-ig, illetve a készlet erejéig:

 

SULKY X40+ECONOV műtrágyaszóró szórásszélesség szakaszolással

- mérleges változat

- VALÓS! szórásszélesség és mennyiség változtatású szakaszolás (SZABADALOM!)

- 3200 literes tartály, ponyva, létra

- szórásszélesség (24-36 méter)

ÁR: 15000 EUR

 

SULKY DX30+WPB ISOBUS műtrágyaszóró mennyiség szakaszolással

- mérleges változat

- CSAK! mennyiség változtatású „szakaszolás”

- 3000 literes tartály, ponyva

- szórásszélesség (18-28 méter)

ÁR: 12900 EUR

 

A tájékoztatás nem teljeskörű. Részletekért keresse területileg illetékes munkatársainkat!

 

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

Kép: SULKY

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek