Prof. dr. Szendrő Péter 80. születésnapja alkalmából

Prof. dr. Szendrő Péter 80. születésnapja alkalmából

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara, valamint a Mechanikai és Géptani Intézete 2018. szeptember 12-én az egyetem földszinti Rektori Dísztermében rendezett ünnepséget Szendrő Péter, professzor, rector emeritus 80. születésnapja alkalmából.

Egy tevékeny pályafutás

Szendrő Péter professzor úr 1938-ban született, 1963-ban szerezte meg kitüntetéses mezőgazdasági gépészmérnök oklevelét. Pályafutása alatt végigjárta az egyetemi ranglétrát, volt tanársegéd, adjunktus, docens, egyetemi tanár, a Géptani Intézet igazgatója, a Gépészmérnöki Kar dékánhelyettese, majd dékánja. 1999-től a Gödöllői Agrártudományi Egyetem, majd 2000 január 1-től a Szent István Egyetem alapító rektora 2003. december 31-ig, 2008-tól első és egyetlen főállású munkahelyén, a SZIE Gépészmérnöki Karán professor emeritus. Számos doktori program, doktori iskola, kutatócsoport vezetője karrierje során.

A zöldtakarmány aprításával, takarmánybetakarító gépek és technológiák fejlesztésével több, mint 50 esztendeje foglalkozik. Ennek keretében kiemelkedő eredményeket ért el az aprított növényi struktúra matematikai és mechanikai leírása, az energiatakarékos zöldtakarmány aprítás, a szecskázott lucerna és kukorica szárítás témakörében. Figyelemreméltók továbbá a vetőmag előállítási technológiák fejlesztésével, a villamos erőterek környezetkárosító (elektroszmog) és kedvező (biostimuláció) élettani hatásával, az eltérő dielektromos tulajdonságokon alapuló vetőmagtisztítás elméleti megalapozásával és gyakorlati megvalósításával kapcsolatos kutatásai is.

Ezen kívül a mérnökképzés korszerűsítése, a tehetséggondozás (TDK), az új típusú tudósképzés (PhD), a habilitációs eljárások bevezetésének megalapozása és minőségi fejlesztése, a felsőoktatási esélyegyenlőség javítása, az oktatás- és kutatás-szervezés, valamint a távoktatáson alapuló korszerű oktatástechnológia kérdésköreiben ismertek és elismertek az eredményei. Munkáját számos pozitívan hivatkozott publikáció, szabadalmak, sikeres szak- és tankönyvek, jegyzetek és multimédia sorozatok jelzik.

Közéleti feladatvállalásának igen lényeges részét képezi az Országos Tudományos Diákköri Tanács irányítása, melynek elnöke 1987-től, valamint a Tanács Agrártudományi Szakmai Bizottságának vezetése (ez utóbbinak elnöke volt 1983-2001 között, jelenleg tiszteletbeli elnök). Munkája nyomán az elmúlt két évtizedben látványosan megerősödött a magyar felsőoktatásban a diáktudományos tevékenység. A kezdeményezésére 1998-ban létrehozott Pro Scientia Aranyérem külföldön is igen nagy tekintélyű diáktudós kitüntetés, a Mestertanár Aranyérem kitüntetés megalapításával pedig hagyományossá vált az iskolateremtő mesterek rangos elismerési formája.

Számos országos szintű szakmai bizottság elnöke és tagja, többek között 2008-tól alelnöke a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének alelnöke. 2010-től alapító elnöke a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozó Állandó Bizottságának. 2012-től tagja az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter által életre hívott Magyary Zoltán Kuratóriumának.

Tevékenységét számos elismerés fémjelzi.

 

 

Egy volt diák visszaemlékezései

A rendezvényen köszöntőt mondott Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Gépészmérnöki Kar és dr. Szendrő Péter korábbi diákja is.

A cégvezető a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, a mai Szent István Egyetemre járt, mely intézményt már akkor is a felsőoktatásban elfoglalt rangos hely és szigorú szakmai követelményrendszer jellemezte. Vízválasztó volt számára a Szendrő tanár úr nevével fémjelzett Gépelemek tantárgy, melynek oktatása során a professzor arra törekedett, hogy maximálisan támogassa a hallgatókat az ismeretanyag elsajátításában, továbbá felvértezze őket a legszilárdabb szakmai alapokkal.

Az akkor megszerzett tudásra bármilyen várat lehetet építeni, saját jól felfogott érdekemben TDK dolgozatomat is mélyen tisztelt tanár úr szárnyai alatt írtam. Olyannyira jártuk alaposan körül a témát, hogy később a dolgozatot diplomamunkává tudtam konvertálni.” – emlékezett vissza Harsányi Zsolt.

Majd folytatta: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mi mindent köszönhetek a tanár úrnak, a Mezőgépész Kar akkori dékánjának, aki már a ’80-as években szoros kapcsolatot ápolt az egyik legjelentősebb mezőgépgyártó, a német CLAAS cég vezetőivel.

Néhány évvel később véletlen találkozott egymással a két szakember a Charles de Gaulle reptéren a világhírű SIMA kiállításra igyekezve. Prof. dr. Szendrő Péter ekkor is bíztatta volt hallgatóját, bátran építsen kapcsolatot a francia gyárakkal, mert nem fog csalódni bennük. Immáron sokadszorra támogatta önzetlenül tapasztalatával az akkor friss vállalkozót.

Professzor úrnak köszönhetem azt is, hogy 2000-ben a CLAAS megkeresett. Szendrő tanár úr érdemei vitathatatlanok abban, hogy ismereteim és szemléletem alapján a német gépgyártó cég magyarországi importőrévé választott.” – hangsúlyozta a tulajdonos-ügyvezető.

Harsányi Zsolt végül így zárta beszédét: „Sokunk nevében hálásan köszönöm meg professzor úr rendíthetetlen hitét, semmivel össze nem hasonlítható tudását, s a szemléletformálást, amivel utunkra bocsátott. Kívánom, hogy még számtalan fiatal mezőgépész élvezze támogatását! További tevékenységéhez és a mindennapokhoz kívánok mindenekelőtt jó egészséget, isten éltesse Professzor Úr sokáig!

 

Kép: AXIÁL Kft.

Felhasznált forrás: Magyar Rektori Konferencia

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek