Precíziós témák a GISopen konferencián

Precíziós témák a GISopen konferencián

A közelmúltban rendezték meg a GISopen konferenciát az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karán.

Az évente jelentkező szakmai rendezvény a földmérés és a földügy mellett a geoinformatika területén is meghatározó esemény, nagyszámú szakmai közönséggel. A legmodernebb technikai és technológiai trendekre reagálva viszont ma már az űrkutatás és a precíziós mezőgazdaság is szerepet kap a konferencián, utóbbi terén pedig kollégánk részvétele is színesítette a programot.

Precíziós gazdálkodási csoportvezető kollégánk, Dr. Mesterházi Péter Ákos előadóként vett részt az eseményen, ahol „Műholdas távérzékelés a szántóföldi növénytermesztési gyakorlatban” címmel tartott prezentációt, melyben a műholdas távérzékelés mezőgazdasági hasznosítására mutatott gyakorlati példát.

Ennek keretében egy helyspecifikus művelés alatt álló táblán kísérte végig az őszibúza-állomány termesztését és bemutatva, hogy milyen információkat tud a felhasználók számára adni a mAXI-MAP farmmenedzsment szolgáltatás Monitoring modulja. Például a növényzet vegetációs aktivitását és vízhiányát jelző műholdfelvételeket vetette össze a területre vonatkozó meteorológiai adatokkal, így kereste az ott látott történések vélhető okait. Az adatok elemzése számos érdekes tapasztalattal szolgált, ami bizonyítva, hogy a műholdas távérzékelés nagyon hatékony eszköz tud lenni az agronómiai döntéshozatalban.

Érdemes követni weboldalunkat azoknak, akiknek érdekes téma lehet a műholdképekből kiolvasható adathalmaz, valamint az ezzel elérhető előnyök a mAXI-MAP Monitoring modulján keresztül, hiszen hamarosan jelentkezünk a teljes anyaggal.

 

Szöveg: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek