Precíziós gazdálkodást támogató szoftveres megoldások

Precíziós gazdálkodást támogató szoftveres megoldások

A helyspecifikus gazdálkodás támogatására szükség van hatékony szoftveres háttérmegoldásokra is, melyek segítségével a különböző formátumú adatokat könnyen, gyorsan kezelni tudjuk. Cikkünkben az AXIÁL Kft. által forgalmazott lehetőségekről olvashat.

A helyspecifikus növénytermesztés lényege, hogy minden beavatkozást és az inputanyag-felhasználást a táblán belüli helyi viszonyokhoz igazítjuk, annak érdekében, hogy mindent a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő módon és dózissal végezzünk. A technológia ígérete, hogy az erőforrásainkat táblánk minden pontján maximális hatékonysággal hasznosítjuk – kizárjuk a felesleges tápanyag- vagy vegyszer-felhasználást, de teljes mértékben ki is használjuk az adott terület termőképességét. Mindez vonzó, de sok munkára van szükség, mire az első célzott, helyspecifikus beavatkozásunkat el tudjuk végezni.

 

 

Nem véletlen, hogy Magyarországon - ahogy az EU-ban, vagy az Egyesült Államokban is – elsősorban a kormányautomatikák használata terjedt el. A helyspecifikus gazdálkodás megvalósítása sokkal többet követel a gazdálkodóktól. Elsősorban, valós képet kell alkotnunk tábláink változékonyságáról, ki kell alakítani a táblákon belüli zónákat, és azokra külön-külön el kell döntenünk, hogy mennyi műtrágyát, vetőmagot fogunk felhasználni. Ehhez ismerünk kell az egyes zónák tápanyag-ellátottságát, hozamát és egyéb, ott jelen lévő hozamot befolyásoló tényezőket. Ez nagyon sok adat gyűjtését, feldolgozását, kiértékelését jelenti, ami már nem lehetséges papíron, vagy Excel táblázatban. Ehhez olyan speciális szoftveres háttérre van szükség, ami lehetővé teszi ezeknek a sokszor különböző formátumú adatoknak a gyors, könnyű kezelését, ami képes könnyen értelmezhető térképek formájában visszaadni az információkat.

 

A Trimble Ag szoftver messze többet kínál ennél

Az AutoSync megoldás egységes adatbázist alakít ki, amely automatikusan szinkronizálódik valamennyi felület – telepített PC szoftver, webes felhő felület, mobil alkalmazás, illetve erőgépeken lévő Trimble monitorok – között. Sőt, képes adatokat átvenni más gyártók – JD, Case - New-Holland, AGCO, stb. - felhő alapú megoldásaiból is. Minden egyéb mezőgazdasági GPS adatformátum a PC szoftveren vagy a felhő felületen keresztül manuálisan feltölthető. Ezáltal a Trimble Ag szoftver tökéletes megoldást jelent, ha különböző gyártmányú – gyári és/vagy utólagos – GPS eszközöket, illetve gépeket, valamint azok adatait kell egy rendszerben kezelni. (Az AutoSync alkalmazást innovációs bronzéremmel díjazták a 2018-as SIMA kiállításon.)

 

 

A Farmer Pro előfizetés részeként elérhető a növényegészségi térképezés (Crop Health Imagery) szolgáltatás. Ez feldolgozott műholdképek sorozatán keresztül teszi követhetővé a növényállomány fejlődésének alakulását. Segítségükkel könnyen felfedezhető, ha valahol gyengébb állomány jelentkezik (pl. belvíz, gyenge kelés, vadkár, növény betegségek). A mobil alkalmazásban elérhető terület bejárási (Scouting) funkció segítségével célzottan felkereshetők ezek a problémás területek, GPS pozícióhoz kapcsolt fotók rögzíthetők, beazonosítható a probléma oka.

Ebben segíthet a Prémium Időjárás modul is, amely az adott helyre és az adott időszakra képes az időjárási és csapadék adatokat megadni.

A szoftverben arra is lehetőség van, hogy felvigyük valamennyi felmerült költségünket, bevételünket, a rendszer automatikusan számolja az egyes zónákban felhasznált inputanyagok költségét, illetve a megtermelt termény árát és abból képződő bevételünket.

 

A Trimble Ag szoftver tehát a legkorszerűbb technológiát alkalmazva könnyűvé teszi a helyspecifikus gazdálkodás megvalósítását. Bővebb információt ITT talál a Trimble Ag szoftverrel kapcsolatban!

Azon gazdálkodóknak, akik igazán egyszerű szoftveres alkalmazást keresnek adataik térképi megjelenítésére, az AXIÁL mAXI-MAP szoftverét ajánljuk, melyről ITT olvashat!

 

A szoftverekkel, szolgáltatásokkal és azokra előfizetéssel kapcsolatban kérjük, keressék a területileg illetékes precíziós gazdálkodási kollégánkat!

 

Szöveg: Mesterházi Péter, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Kép: Trimble Agriculture

 

 

 

 

Elismerés Magyarországnak: Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

 

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek