Pótkocsi nélkül nincs aratás, itt a szezon!

Pótkocsi nélkül nincs aratás, itt a szezon!

Itt az aratás és mindig nagy kérdés, hogy milyen az ideális pótkocsi? Billenős, tolóplatós, tandem, forgózsámolyos? Melyiket mire használjuk és kiknek ajánljuk?

Egy jó pótkocsi minden gazdaságban elengedhetetlen, de milyen kivitel, típus, márka, tulajdonság ideális a gazdaságunkban és milyen tényezőket érdemes figyelembe venni pótkocsivásárláskor? Az Agroinform.hu megnézte milyen pótkocsik érhetők el a magyar piacon, mik az újdonságok és mire használhatók az egyes típusok. Az AXIÁL Kft.-től Angeli Gyulát, az OEHLER márka termékmenedzserét kérdezték.

 

Angeli Gyula, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Itt az aratás ideje, amit a legjobban az jelez, hogy szinte óránként érkeznek az érdeklődő telefonok, hogy van-e készleten ilyen vagy olyan pótkocsink. Sajnos ez évek óta visszatérő probléma, kevés azoknak a száma, akik fél évre előre betervezik a vásárlást. Pedig információim szerint minden gyártó a szállítási határidőkkel küszködik.

 

OEHLER DDK 240 – fotó: AXIÁL Kft.

 

Sokaknak az olcsó, nagy teherbírású, gyorsan húzható az ideális pótkocsi. Kezdetben kizárólag a forgózsámolyos kocsikat keresték, minimális volt a tolatáshoz jobban használható tandemes kocsik iránti kereslet. Az utóbbi időben előtérbe kerültek a többhasznosítású kocsik, amelyek használhatók ömlesztett áruk szállítása mellett szerves trágya szórására is. Ezek a letoló kocsik jól használhatók alacsonyabb építésű magtárakban is. A széles típusválasztékból mind a kisüzemek, mind a nagy üzemek ki tudják választani a számukra szükséges munkákhoz a megfelelő szállító járművet.

 

ZDK HW 180 pótkocsi – fotó: AXIÁL Kft.

 

Kezdetben a kisebb össztömegű kocsikat keresték a HW pótkocsik és az IFA tehergépkocsik kiváltásához. Napjainkra a gigantománia kezd uralkodóvá válni. Nagy térfogatú, nagy teherbírású teknős pótkocsik felé tolódik a piac. A nagy sebességű traktorok tridem pótkocsival összekapcsolva akár a kamionos szállítást is kiválthatják. Nem kell az útdíjra költeni és nem kell a vezetési idővel a szállításoknál számolni.

 

A nagy sebességű traktorok tridem pótkocsival összekapcsolva akár a kamionos szállítást is kiválthatják – fotó: AXIÁL Kft.

 

Ezek a kocsik általában már hidraulikus kényszerkormányzással is fel vannak szerelve, ezzel a menetstabilitás és a fordulékonyság is megoldott. Ezekkel a nagy kapacitású kocsikkal a nagyobb teljesítményű traktorok kihasználtságát is jelentős mértékben tudjuk fokozni.

A 18 éve az AXIÁL kínálatában lévő OEHLER szállítóeszközök skálájából a kis és nagyobb gazdaságok egyaránt ki tudják választani a számukra megfelelő pótkocsit.

 

Forrás, teljes cikk: agroinform.hu

 

 

65 éves az Oehler (+videó)

 

1954-ben, Offenburg közelében kezdte meg Herbert és Marga Oehler a mezőgazdasági gépek forgalmazását. Kisszámú alkalmazottal és a három Oehler testvér (Winfried, Wieland, Manfred) segítségével folyamatosan bővítették a cég kínálatát. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek