Pontos magadagolás és talajművelés egy időben, taposási kár nélkül

Pontos magadagolás és talajművelés egy időben, taposási kár nélkül

Nemcsak pénzt, de időt is spórolhatnak azok a gazdák, akik a forgóboronával egybeépített SULKY TRAMLINE SX vetőgépet alkalmazzák, hiszen egy menetben végezhető el a magágykészítés és a vetés, csökkentve ezzel a taposási kárt.

Tapasztalatairól Szép Dezső zalai gazdát kérdeztük, aki szerint ez a gép strapabíró, megbízható, és könnyen kezelhető bárki számára.

 

Szép Dezső tapasztalatai szerint a gép strapabíró, megbízható, és könnyen kezelhető bárki számára.

 

Több mint 110 hektáron gazdálkodik Szép Dezső a Zala megyei Nemesnépen, de a valós terület ennek duplája, hiszen fia és menye földjeit is közösen műveli a család. Három növénykultúrával foglalkoznak, őszi búzával, kukoricával és szójával. Földjeik alacsony aranykorona-értékűek, jellemzően agyagos, erdei talajon kell dolgozniuk, és mivel sík, lapályos területen zajlanak a munkálatok, gyakran okoz gondot a belvíz is.

„Ilyen feltételek mellett egy strapabíró, erős és könnyen kezelhető vetőgépre volt szükségünk, lehetőleg olyanra, ami egyben elvégzi a szükséges talajmunkálatokat is. Ezért esett a választásunk a SULKY TRAMLINE SX vetőgépre 2005-ben, amit együtt tudunk használni a forgóboronával. Ez a gépkapcsolat kötött és változó szerkezetű talajon is rendkívül jól alkalmazható.”

 

Modern, de a hagyományos technológiába illeszthető vetőgép

 

A francia SULKY vállalat 1936 óta foglalkozik vetőgépek és műtrágyaszórók gyártásával. A komoly szakmai múltnak köszönhetően olyan eszközöket kínálnak a gazdáknak, amelyek mindenféle környezeti kihívás esetén megállják helyüket. Ilyen a SULKY TRAMLINE SX is, ami rendkívül modern, de hagyományos technológiába illeszthető vetőgép, és lazított-tárcsázott talajon is jól alkalmazható.

Egyaránt alkalmas aprómagok és kalászosok vetésére is. A 3 méteres vetőgép teljesítményigénye 80-100 LE, óránkénti területteljesítménye pedig 2,5-3 hektár. A gép akár 800-1100 literes magtartállyal, pontos maglehelyezést eredményező LS 2.30 tárcsás csoroszlyarendszerrel és művelőnyom-automatikával rendelkezik alapfelszereltségben.

Az LS-rendszer azért rendkívül előnyös, mert a csoroszlyanyomást felsőrugó-terheléssel oldották meg, így a csoroszlya önsúlyából is el tudunk venni, ha az előírt vetési mélység ezt követeli meg. Lazább talajon ugyanis könnyen előfordulhat a mélység-ingadozás, ha nem LS-rendszerrel ellátott géppel dolgozunk.

„Bár a talajművelő- és a vetőegység külön is alkalmazható, mi több előnyét élvezzük annak, hogy egybe szerelték a vetőgépet és a forgóboronát. Időt és energiát takarítunk meg, és ami a legfontosabb: nincs taposási kár! A forgóboronát külön is használhatjuk bármilyen talajon, ha jobb szerkezetű földet szeretnénk. Például kukoricavetés előtt mindig végigjárjuk vele a területet, hiszen rendkívül jó talajt varázsol az egyébként rossz minőségű földből. A vetésnél általában mindig egyben használjuk, mert így a talaj azonnal jobb szerkezetűvé válik, egyenletesebb lesz. A Sulkyval sokkal homogénebb talajszerkezet és egyenletes magágyminőség érhető el.

Ez pedig elengedhetetlen, hiszen ha durva, rögös a föld, vetés előtt még ásóboronával vagy egyéb talajművelővel is végig kellene járni a földjeinket. Még jobban fokozhatjuk a gép teljesítményét, ha lassan hajtjuk, hiszen így még kedvezőbb talajszerkezet érhető el vele.”

 

A Sulkyval sokkal homogénebb talajszerkezet és egyenletes magágyminőség érhető el.

 

A hatalmas egyrészes tartálynak köszönhetően a töltési idő is lerövidül, így folyamatosan tudunk vele dolgozni, tehát egy újabb pont, aminek köszönhetően ismét időt spórolhatunk. Az egyedi tervezésű tartályfenéknek köszönhetően a beépített trapézelemek minden körülmények között, akár lejtős területen és egészen apró magok vetésénél is biztosítják, hogy minden egyes adagolóelemnél egyenlő mennyiségű vetőmag sorakozzon. Az adagolóelemek meghajtásáról mindkét járókerék gondoskodik. Az adagolókerekeket pedig egy finoman és durván fogazott alegységgel látták el, amivel biztosított bármilyen méretű vetőmag vetése. Megkönnyíti a gazdák dolgát az a fejlesztés is, hogy növénykultúra-váltáskor a gépet nem kell átszerelniük.

Csupán egy kis kar áthelyezésével megválaszthatják a kívánt kereket. Az adagolókerekek tengelyének meghajtását egy folyamatosan forgó variátor biztosítja, ez szintén egy mozdulattal 1,5-től 400 kg/hektárig fokozatmentesen állítható. A pontos vetésmennyiség akár egyetlen mérés után is beállítható a SULKY csúszó diagramjával. Sőt, a beállítást könnyedén elvégezhetjük a vetés helyszínén a praktikus ürítőtálcának köszönhetően.

 

Megkönnyíti a gazdák dolgát az a fejlesztés is, hogy növénykultúra-váltáskor a gépet nem kell átszerelniük.

 

Amennyiben művelőutas vetést szeretnénk végezni, egyszerűen 2-2 vagy opcióban 3-3 sor kikapcsolásával megtehetjük. A duplabiztosítású nyomjelzők a legkorszerűbbek közé sorolhatók az aktív rugós és a passzív nyírócsavaros biztosításnak köszönhetően.

„A forgóboronán egy talajsimító is található, így nem csupán jó textúrájú, de rendkívül egyenletes talajt hagy maga után, a bakhátat elfelejtheti az a gazda, aki a Sulky mellett teszi le a voksát. A borona áldásos munkájának köszönhetően a vetés is gyorsabban, szebben kel, mert a magok jól érzik magukat ilyen körülmények között. Minden reményünk, bizodalmunk, amit a Sulky vetőgéphez fűztünk, valóra vált, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy 13 éve dolgozunk vele. Éppen ezért ajánlom jó szívvel másoknak is. Strapabíró, megbízható, könnyen kezelhető gépről van szó, amivel egy menetben elvégezhető a talajművelés és a vetés, vagyis elég egyszer végigmenni a területen, így azt nem tapossuk feleslegesen.”

 

Forrás és kép: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek