Nincs gazdálkodás egy jó homlokrakodó nélkül!

Nincs gazdálkodás egy jó homlokrakodó nélkül!

Az Agroinform.hu körkérdés rovata minden héten friss témával jelentkezik; ezúttal a homlokrakodókat vesézte ki. Az AXIÁL Kft.-től Sebesi Istvánt, az MX homlokrakodók termékmenedzserét kérdezte.

Sebesi István, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Manapság igen gyakori két fogalom: a hatékonyság és sokoldalúság. Általában elmondható, hogy a traktorra szerelhető homlokrakodók mindkét területen hozzájárulnak a mezőgazdasági erőgépek jobb kihasználtságához. A francia MX gyár 60 éves tapasztalatával Európa egyik leginnovatívabb traktoros rakodógép előállítója, aki mára már több, mint 8 000 különböző traktortípushoz tud homlokrakodót szállítani.

 

MX T414 rakodó – fotó: AXIÁL Kft.

 

A rakodógépek kiválasztásakor három alapvető kérdés merül fel: mekkora tömeget, milyen magasra szeretnénk mozgatni és milyen erőgéppel. Persze az sem mellékes, hogy milyen gyakran használjuk a homlokrakodót és hogy mekkora rakodási kapacitásra van szükségünk. Hiszen az utóbbi esetben előfordulhat, hogy a traktorra szerelt rakodók már nem elégítik ki a rakodási igényeinket.

Fontos szempont lehet, hogy a homlokrakodónkat milyen könnyen és gyorsan lehet fel- és leszerelni traktorunkról. Főként, ha ezeket a műveleteket igen gyakran kell elvégeznünk.

Az MX rakodóihoz sokféle kiegészítőegység rendelhető, melyek egy része a kényelmet, mások a munkavégzés precizitását növelik. A gépek működtetése kapcsán többféle vezérlési mód közül lehet választani az egyszerű mechanikus bowdenestől az elektronikusig (ePilot joystick a joystickban), de ha traktorunk rendelkezik megfelelő vezérléssel, akkor azt is használhatjuk. Fontos opció lehet a gémcsillapítás és a munkaeszközökhöz 3. vagy 4. kiszolgáló hidraulika szelep is.

A gyártó kínálatában közel 80 féle munkaeszköz érhető el a rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb választékból lehet választani a széna és szalmakezelés adapteri közül a MANUBAL termékcsaládból.

 

MX T417 – fotó: AXIÁL Kft.

 

Egy komplett homlokrakodó esetén két fő egységet emeljünk ki: a segédalvázat és a rászerelhető rakodógémet. Az előbbi esetén igen széles a választék, mivel azok a különféle traktortípusokhoz egyedileg kerülnek kialakításra. Mindenképpen figyelembe kell venni a traktornál azok felszereltségét, hiszen a segédalváz szempontjából lehetnek különbségek például annak függvényében, hogy a traktorra szereltek-e már front függesztést vagy első tengely rugózással rendelkezik-e stb.

A mi esetünkben a gyártó MXConfig rendszere kiváló háttér ahhoz, hogy a rakodók felszerelése során ne érjenek meglepetések. Ez a konfigurátor program kitér olyan kérdésekre is, melyek az erőgép hidraulika rendszerét érintik (pl. nyitott rendszer vagy Load Sensing-es) és meghatározóak a homlokrakodók installálása kapcsán.

 

80 féle munkaeszköz érhető el az MX rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb választékból lehet választani a széna és szalmakezelés adapteri közül a MANUBAL termékcsaládból – fotó: AXIÁL Kft.
 

Az MX paletta 6 szériája (C, F, A100, U400, T400 és TX400) összesen 39 rakodótípust tartalmaz a kis kompaktoktól a 400 LE-s nagytraktorokra valókig, 1,9-5,5 m emelési magassággal és 390-4.100 kg emelőkapacitással. A zömében szintezéssel ellátott rakodógémek mechanikus vagy hidraulikus párhuzamvezetéssel vannak ellátva. A FitLock rendszernek köszönhetően a gém le- vagy felszereléséhez a gépkezelőnek mindössze egyszer kell kiszállnia a traktorból és ha már kellő gyakorlattal rendelkezik ezt a műveletet akár fél perc alatt is el tudja végezni. Ezt segíti a MACH System, az elektrohidraulikus traktor-homlokrakodó kapcsolat, mellyel a csatlakoztatás mindössze egy egyszerű mozdulatból áll.

 

Forrás, teljes cikk: agroinform.hu

 

 

Egy páratlan páros: Landini 6H és MX U400

 

A munkaerőhiány miatt a gazdák kénytelenek átgondolni munkafolyamataikat és erőforrásaik hatékonyabb kihasználását. Az egyik megoldás egy sokoldalú munkaeszköz lehet, például egy traktor felszerelése homlokrakodóval. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek