Ne hagyja a gépben a kézfertőtlenítőt!

Ne hagyja a gépben a kézfertőtlenítőt!

A koronavírus miatt elterjedt a kézfertőtlenítő használata. Nemrég viszont körbejárta a világsajtót egy hír, melyben texasi tűzoltók arra hívták fel a figyelmet, hogy a felforrósodott gépekben tárolt kézfertőtlenítő akár fel is robbanhat.

A nyár közeledtével folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, mely az elmúlt években nem egyszer 30-40 fok közeli volt. Ha a szabadban ilyen meleg van, akkor képzelheti, hogy például az autóban, traktorban, kombájnban stb. milyen extrém körülmények alakulhatnak ki. Egy cikk szerint 30 fokos kinti hőmérséklet esetén egy gépben 90 perc alatt 60 fok lesz.

Nem véletlen hívják fel a figyelmet, hogy se gyereket, se kutyát ne hagyjunk az autóban, vagy a megvásárolt élelmiszert minél hamarabb szállítsuk haza és tegyük a hűtőbe. Bár ezekre kiemelten odafigyelünk, de gyakran elfeledkezünk a fülkében, a műszerfalon, a kézifék mellett vagy kocsiajtóban hagyott egyéb tárgyakról, műanyag üdítős flakonról, öngyújtóról vagy épp a kézfertőtlenítőről stb. Ezeket a tárgyakat, illetve csomagolásukat ugyanúgy kikezdi a nap és a hőmérséklet, megolvadnak vagy akár fel is robbanhatnak. Mivel a kézfertőtlenítő alkoholt is tartalmaz, kiváltképp oda kell figyelni a tárolására!

 

 

A kézfertőtlenítőben található alkohol már szobahőmérsékleten is párolog – el is vesztheti így hatását a szer - ennél melegebb időjárás esetén viszont az autó zárt levegőjű terébe jutva elég egy szikra, például, ha a műszálas ruhánk és az üléshuzathoz dörzsölődik és megvan a baj.

Legyen elővigyázatos! Az a legjobb, ha egyáltalán nem hagyja a gépben a kézfertőtlenítőt. Tegye zsebre, ha kiszáll a gépből, dobja be a táskájába vagy a szerszámosládába, dossziéba stb.

Mezőgazdasági munkavégzés során mindig tartsa szem előtt a munkavédelmi előírásokat, és tartson poroltót a közelben. Vigyázzon magára! Vigyázzunk egymásra!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Forrás és kép: Vezess.hu, fr24news.com

 

 

Készüljön a nyárra, tegye rendbe klímáját!

 

Nemsokára beköszöntenek a forró nyári napok, aki teheti légkondicionálóval vészeli át ezeket, legyen bármilyen zárt helyen, szobában vagy járműben. Azonban nem szabad megfeledkezni a készülék tisztán tartásáról, mert ha elhanyagoljuk, megbetegedhetünk. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek