MX - Profi a rakodásban

MX - Profi a rakodásban

Az MX paletta a kis kompaktoktól a 400 LE-s nagytraktorokra valókig tartalmaz rakodókat, 1,9-5,5 m emelési magassággal és 390-3200 kg emelőkapacitással. Az MX rakodókhoz most kedvezményes áron juthat hozzá PromoMAX akciónk keretén belül!

A francia MX homlokrakodó gyár több mint 60 év tapasztalatával Európa egyik leginnovatívabb rakodó gyártója. A legmodernebb 3D szkenner technológiával hetente átlagosan két új traktorhoz fejlesztenek homlokrakodót, így ma már több ezer különböző traktortípushoz tudnak komplett rakodót szállítani. Az MX cégfilozófiája, hogy olyan minőségi gépeket és eszközöket gyártsanak, melyek a legjobb technológiával készülnek, és amelyek használóinak a lehető legnagyobb teljesítményt, kényelmet és üzembiztonságot nyújtják.

Az MX paletta a kis kompaktoktól a 400 LE-s nagytraktorokra valókig tartalmaz rakodókat, 1,9-5,5 m emelési magassággal és 390-3200 kg emelőkapacitással. A zömében szintezéssel ellátott rakodógémek mechanikus vagy hidraulikus párhuzamvezetéssel vannak ellátva.

 

 

A két kisebb széria, a C és az F tökéletes megoldást nyújtanak a kisebb traktorokkal végzett rakodási munkákhoz. A C a kompakt traktorok emelőgépe, míg az F a speciális keskeny nyomtávú, főként ültetvényekben használt erőgépekre készül. A másik véglet a TX400 sorozat, amely akár 400 LE-s traktorra is ráépíthető. A következőkben azonban essen szó arról a három kategóriáról, melyek a legkeresettebbek a kínálatban.

Az A100 széria három típusával az első MX generáció, mely egy funkcionális, egyszerű, megbízható és kategóriájában igen kedvező árú rakodócsalád. Alapvetően alkalmi és/vagy könnyű használatra lettek tervezve, garantálva a megszokott, kimagasló MX minőséget. A mechanikus párhuzamvezetéssel ellátott modellek 3,5-4,0 m magasra képesek emelni terhüket, mely 1300-1700 kg lehet maximálisan. Ezek a gépek széles körben alkalmazhatók az univerzális traktorokhoz 40-től 140 LE-ig. A tervezés során figyelemmel voltak arra is, hogy széles körben használhatóak legyenek. Így a különböző felszereltségi szintnek köszönhetően kiválóan alkalmasak kis- és közepes gazdaságokban, önkormányzatoknál kommunális munkákhoz, vagy akár lovardákban, kisebb állattartó telepeken.

A korábbi U300 család átdolgozását követően jött létre az U400. A mechanikus szintezős előd paramétereit alapvetően megtartották, de új típusok kerültek be a választékba, így a korábbi 9 helyett most már 14-ből választhatunk 40-220 LE-s traktorokhoz. Elmondható a rakodócsalád standard tagjairól, hogy kiváló kombinációját alkotják az emelési magasságnak és az emelőkapacitásnak, ami a hatékony mindennapi munkákhoz kell, mint például a szilázs kezelés, etetés, a tárolási vagy tisztítási munkák. A kínálatban megjelentek az erősebb „+”-os modellek (U400+), melyek hasonló geometria mellett nagyobb emelési kapacitást nyújtanak a kivételesen nagy tömegek mozgatásához.

 

 

A korábbiakhoz képest több fejlesztés is megjelent az U400-asokon. Ilyen például az integrált, lehajtható támasztó láb a gém alatt, ami tovább rövidíti – az egyébként is gyors – le- és felszerelési időt. A hidraulika és az elektromos csöveket és kábeleket a rakodógém belsejébe tették, minimálisra csökkentve a sérülések veszélyét. Emellett dupla védelmet kaptak a különféle szelepek is.

Az MX T400 prémium szériája 11 tagból áll, négy T400+ típussal a nagyobb emelőkapacitás érdekében, a speciális igényekhez. Ezek a rakodók – a kisebb testvérektől eltérően - már PCH jelöléssel hidraulikus párhuzamvezetést kaptak, ami az MX saját fejlesztése és szabadalma. A T400-as nem véletlenül képviseli a csúcsot a gyár választékában, hiszen ezek a gépek professzionális használatra lettek tervezve, olyan helyekre, ahol a rakodási feladatok nagymértékűek és rendszeresek. Ezt segítik a széles választékban rendelhető opciók is, mint például a különféle vezérlések, a gémrugózás, a kihelyezett hidraulika körök vagy az automatikus munkaeszköz szintezés, ürítés, valamint le- és felcsatlakoztatás.

 

 

A homlokrakodók működtetéséhez többféle MX vezérlési mód közül lehet választani az egyszerű mechanikustól az elektronikusig. Alap esetben mechanikus bowdenes vezérlés rendelhető (ProPilot), ami egy költségtakarékos megoldás.

Az MX saját szabadalma a FlexPilot kontroll - a bowdenes vezérléssel szemben sokkal finomabb és pontosabb mozgatást tesz lehetővé alacsony nyomású hidraulikával működtetett rendszerével. A csúcsot az e-Pilot jelenti (csak T400 prémium szériához). Az elektromos rakodóvezérlés lehetővé teszi a fő funkciók kombinált és progresszív működését egy időben. Ez köszönhető a fejlett elektronikának, a CAN BUS rendszernek. Itt a kezelő segítségére van egy elektromos joystick, amin 12 nyomógomb található a különböző funkciókhoz és egy mini joystickot is beintegráltak, melyet hüvelykujjal tudunk működtetni. A múlt év újdonsága volt az e-Pilot S kompakt elektromos joystick, mely mérete és kezelési komfortja kapcsán igen népszerű. Emellett, ha nem használjuk a rakodónkat, a kis kart könnyedén áthelyezhetjük a fülke olyan pontjára, ahol nem akadályoz bennünket a további munkavégzésben.

A rakodóknál fontos szempont, hogy könnyen és gyorsan le- és felszerelhetők legyenek. A FitLock rendszernek köszönhetően a művelethez a gépkezelőnek mindössze egyszer kell kiszállnia a traktorból, és ha már kellő gyakorlattal rendelkezik, a műveletet akár fél perc alatt is eltudja végezni.

A magasságállító görgővel akár 20 centiméteres magasság különbséget is kompenzálni lehet, így két, különböző méretű gumizással ellátott traktorra is használható.

A gyors illesztést segíti a MACH System is, ami egy elektrohidraulikus traktor-homlokrakodó kapcsolat, mellyel a csatlakoztatás mindössze egy egyszerű mozdulatból áll.

A gyártó kínálatában közel 80 féle munkaeszköz érhető el a rakodókhoz, melyek közül az átlagosnál szélesebb kínálatból lehet választani a széna és szalmakezelés adapterei közül a MANUBAL termékcsaládból. Ezen kívül front függesztések is szerepelnek a gyártó palettáján, melyek jól kombinálhatók TLT hajtással és a fent említett rakodókkal.

Említést érdemelnek a különböző méretű tömbsúlyok is, modulárisan bővíthető kivitelben, de akár szerszámosláda kiegészítővel is - 250 és 2300 kg között.

 

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Fotó: MX

 


 

Az MX rakodókhoz most kedvezményes áron juthat hozzá PromoMAX akciónk keretén belül! Az akció 2021. június 11-ig tart, a részletes feltételekről érdeklődjön területileg illetékes gépértékesítő kollégáinknál!

 


 

A nagyításért kattintson a képre!

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek

Állja a sarat
2021. április 09. 3 Perc