Monosem újdonságok az Agritechnica kiállításról

Monosem újdonságok az Agritechnica kiállításról

Gőzerővel folynak a Monosem háza táján a fejlesztések. Akár az elektronika, akár a különböző váz kialakításokról vagy éppen az adagolóelem meghajtásokról van szó alapvető cél, hogy a lánchajtásokat egyre inkább elhagyják a vetőelemekről.

Kezdve az NG Plus M vetőelemmel, amelyben az M, a MONOSHOX lengéscsillapítót jelenti a gép paralelogramma karjába beépítve, ezzel segítve a még pontosabb, mélység- és tőtávolság-tartást, magasabb vetési sebesség mellett. Az NG Plus M akár az ún. „cable drive” flexibilis kardán meghajtással is rendelhető lesz a jövőben. Azonban maradjunk az NG Plus Me elektromos hajtásnál. Több, mint 5 éves tapasztalattal, nyugodtan kijelenhetjük, hogy a „két M” – Monosem Minőség - megmaradt a elektromos vezérlésű gépekben is. Többek között, a legújabb fejlesztésű TFC 2 vázszerkezetnek köszönhetően nagyon jó megoldást tudunk biztosítani azon gazdák számára, akik különböző sortávolságú kultúrákat szeretnének elvetni, pl. repcét, szóját, cukorrépát 45 cm-re és napraforgót, kukoricát 75 cm-re.

Mielőtt ezen megoldásokra kitérnénk, szeretném bemutatni a MONOSEM NG Plus Me - TFC2 vázú „full electric” 8 soros vetőgépet. Ezen a gépen elsősorban összehangolták a tartályméreteket annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb legyen a töltési idő. A gépen egy 1350 literes műtrágyatartály található 8 db adagoló elemmel, FertiDrive elektromotorral szabályozható mennyiségadagolással, illetve már a granulátumszóró tartályok is MicroDrive elektromos meghajtással vannak szabályozva. A 4 db tartály 120 liter, az adagoló elemek háza műanyag, az adagoló tengely pedig rozsdamentes acél, ezzel is segítve azt, hogy akár mikrogranulált műtrágya is kijuttatható legyen korróziómentesen. Az elektromos meghajtású vetőelemek egyenként 52 literesek. Az elektromotorok áramszükségletét a ventilátorról meghajtott generátor biztosítja, teljesen függetlenül az erőgépünktől. Természetesen a fent említett megoldások mindegyike ISOBUS-on keresztül a legtöbb terminállal működtethető, köztük a TOPCON X25 és X35 típusokkal is stabilan működik, de a FENDT Profi Plus felszereltségű gépekkel is.

 

 

Mi sem bizonytja jobban a fent leírtak, mint az Agritechnica kiállításon kikommunikált TC-GEO tanúsítvány, melyet a nemzetközileg elismert AEF intézet (Agráripari Elektronikai Szövetség) állított ki. Ugyanis az ISOBUS szabvány szerint a TC-GEO-t tartalmazza, de annak optimális működéséről senki nem győződött meg eddig. Az AEF központ kidolgozta azt a módszertant, melynek segítségével ez elvégezhető, és kimondták, hogy a MONOSEM egyike az első gyártóknak, akinél ez a funkció úgy kezeli a kijuttatási térkép alapján a változtatható tőszámú, műtrágya- és granulátum-adagoláshoz szükséges funkciókat, hogy az a lehető legoptimálisabban legyen a vetett területre kihelyezve. 

 

 

A vázakat tekintve gondoltak a közepes gazdaságokra, ha meg kell megoldani a fentebb már említett igényt, mi szerint: „repcét, szóját, 45 cm-re és napraforgót, kukoricát 75 cm-re kell vetni”. 

A MONOSEM MULTISLIDE váz a magyarországi viszonylatokban leginkább 6 soros verzióban 75 cm, 9 sorosban 45 cm sortávolsággal használható ki, illetve akár egy 130-150 Le teljesítményű erőgéppel üzemeltethető. A szabadalmaztatott rendszernek köszönhetően egy, a vázba integrált rúdrendszer segítségével hidraulikusan állíthatjuk a sortávolságot, biztosítva ezt egy speciális zárószerkezet segítségével, amin fokozatosan fixálható a sortávolság 2,5 cm-es lépésekben 45-80 cm-ig, ezzel is segítve a stabilitást.

 

 

A MONOSEM TFC2 EASYSLIDE típusú váz nem csak 8 soros kivitelben rendelhető, hanem 8/12-ben is. Az említett MULTISLIDE megoldás alapja az EASYSLIDE volt, amely esetben gyakorlatilag a vetőelemek pozíciója, ugyanúgy csúsztatható, mint a 6/9-es kivitelnél, de itt a menetesszárak segítségével állítható a sortávolság, valamint a vetőelemeket hidraulikusan tudjuk kiemelni. Ez az átszerelés egy gyakorlott kezelőnek kb. 30 perc alatt elvégezhető úgy, hogy a vetőtárcsák cseréjét is elvégeztük. Ennek a vetőgépnek az üzemeltetéséhez természetesen egy komoly erőgépre 180-200 Le-re van szükség, mert tetemes súlya van, közel 3500 kg üresen! A műtrágya fronttartállyal kijuttatható, így biztosít egyfajta stabil egyensúlyt az erőgép és a munkagép között. További fontos tényező, hogy mindkét váz szállítási szélessége 3 méter, így a közúti szállítás sem probléma. 

A vetőelemek a fenti megoldásokon is az NG Plus Me típusúak, melynek köszönhetően a sorelzárás is automatikusan működtethető az elektromotorok vezérlésével. Gondoljunk csak bele, tulajdonképpen a „szlipp” mint az egyik tőszámingadozást befolyásoló tényező eltűnik, ami gazdasági szempontból sem elhanyagolható, illetve akár művelőút készítésre is képes. A soronkénti szabályzás lehetővé teszi a változótőszámú vetést is, ami a jövőt tekintve egyre inkább előtérbe fog kerülni, ugyanis: miért vessünk ugyanannyi magot arra a területre, ami kevésbé jó minőségű? A lényeg, hogy jól beilleszthető ez a vetőgép is a precíziós technológiába. Opcióban felszerelhető a gép MicroDrive elektromos granulátumszóróval, illetve a műtrágyaellátás is biztosítható fronttartállyal, ami szintén elektromos meghajtású. Ezek a megoldások garantálják, hogy minél gazdaságosabban végezzük munkánkat. 

 

Kép: Monosem

Szöveg: Lisz Péter, termékmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek