Megérkezett az év traktorja: Fendt 942 Vario

Megérkezett az év traktorja: Fendt 942 Vario

Teljesen megújult a Fendt zászlóshajójának számító 900-as széria. A legfrissebb fejlesztésű MAN motorok mellett új a „Fendt Life Cab” fülke. Nézzük, mit érdemes tudni az AGRITECHNICA kiállításon az év traktorjának választott Fendt 942 Varióról!

A kulcs a Fendt ID koncepció = kis fordulatszámon járó motor + VarioDrive hajtás

Új fejlesztésű MAN motorok – bizonyítottan kitűnő fogyasztás.

A Fendt 900 Vario az igazi nagyüzemi gazdálkodó, elsősorban nehéz talajmunkákra kifejlesztett vontatója. Hathengeres, alacsony fordulatszámú MAN motorja és az 1000-es szériából átvett hajtóműve előre vetíti megbízhatóságát, tartósságát. A teljes nyomatékot 1500-1700/perc tartományban leadó motort a német DLG is górcső alá vette, 14 munkaciklusra kiterjedő „PowerMix” tesztjében. A meghatározott vizsgálatai metódus alapján kijelenthetjük, hogy 237 g/kWh fajlagos fogyasztása kategóriaelső.

A 942-es tesztelését követően a szintén német Profi szaklap a dicsérő szavak mellett a következőket írja: Az alacsony fordulatszámú motor koncepciója nagyon érdekes megközelítés. Az új 900-as széria már 950/percnél eléri a 40 km/óra sebességet. (50 km/óra – 1200, 60 km/óra pedig 1450/percnél.)

Értékelésében az AGRITECHNICA zsűrije kiemelte, hogy a cím odaítélésében az egyik fő érv éppen a Fendt ID hajtáslánc volt, az alacsony fordulatszámnál nagy teljesítmény hozzájárul a motor egyenletes futásához, maximális nyomaték és minimális fogyasztás mellett.

 

 

Megújult hajtáslánc – A VarioDrive

A VarioDrive hajtómű kiküszöböli a mellső és hátsó tengely közötti feszültséget, és kanyarban a „pull in turn” behúzó hatással csökkenti a fordulási sugarat, egyedülállóan változtatva a tengelyek közötti áttételt.

A kívánságra beépíthető két hidraulikakör (két LS-szivattyúval) lehetővé teszi például nagy térfogatáram-igényű fogyasztó kiszolgálását az egyik hidraulikakörről, s ezzel párhuzamosan, ettől függetlenül nagy nyomásigényű fogyasztókét a másikról. E két rendszer kombinálása javítja a hidraulikus hatásfokot, csökkenti a hőveszteséget.

A talajtaposást mérséklő és a vonóerőt növelő abroncsnyomás-szabályozás a hatékonyság mellett a környezetvédelmet és a fenntartható gazdálkodást is szolgálja. A VarioGrip, illetve az asszisztensrendszerek leszorítják a fogyasztást és a talajtaposásból eredő terméskiesést, emelik a területteljesítményt (egyben kímélve a gépkezelőt) és meghosszabbítják a gumiabroncs élettartamát.

 

 

Okos megoldások Fendt módra

A Fendt Connect és a Smart Connect rendszerek közvetlenül kicserélhetik a gép műszaki és telemetriai adatait, illetve az elvégzett munkafeladatok adatait a traktor és az irodai számítógép között. Így optimalizálhatók a munkafolyamatok, tervezhetők a karbantartások és javítások.

 

Az év traktorja már itthon is elérhető!

A Fendt szakemberei szerint az új, alacsony fordulatszámú MAN motor és a korábban AGRITECHNICA ezüstéremmel díjazott, az 1000-es szériában már bizonyított VarioDrive hajtáslánc kiváló páros a megújult 900-as szériában.

A gyár magabiztosságát jelzi, hogy akár 8 év/8000 üzemóra kiterjesztett garanciát kínál az új szériához.

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 06. szám – AgrárgépShow 2020 különszám

 

 

Fendt 300 és 700 modellek tavalyi áron!

 

Ne menjen vissza az időben! Fendt 300 és 700 modelljeinket most tavalyi áron rendelheti meg, de figyelem! Csak a készlet erejéig! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek