Landini 5-085: Páratlanul praktikus

Landini 5-085: Páratlanul praktikus

Az elkövetkezendő időszak a megújulás jegyében telik majd a Landini háza táján, több izgalmas újdonság ölt formát az új szériás traktoraikban.

Kezdésként idén áprilisban prezentálta, az univerzális feladatokra hivatott traktorcsalád legkisebb képviselőjét az 5-085-öt. A sokféle alkalmazási lehetőség a legnagyobb előnye, különböző feladatok elvégzésére tervezték a kisebb gazdaságokban és a szántóföldeken: kiemelkedően hasznosítható mind istállókban, mind szállítás közben és emellett mozgékony a szántóföldeken végzett munkáknál, akár vetésről, kaszálásról, szántásról vagy egyéb műveletekről legyen szó.

A legnagyobb újdonság – ha a külső dizájnt figyelmen kívül hagyjuk – a 3,4 literes 4 hengeres FPT erőforrás, mely egy turbófeltöltéses Common Rail befecskendezéses, rendkívül megbízható és takarékos dízelmotor. A maximálisan rendelkezésre álló teljesítmény 75 LE, mely garantálja kiváló vonóerőt és a könnyű kezelhetőséget nehéz körülmények között is. Ennek a motornak az egyik egyedülálló tulajdonsága a 375 Nm-es nyomaték, amelyen 1400 1/perces fordulaton lead, a kategóriájában a legjobb ebben a tekintetben! Mindez megfelelő hatékonyságot jelent, jelentős költség- és időmegtakarítás mellett, amihez hozzájárul a 103 literes üzemanyag tartály, így akár egésznap a munkára összpontosíthat.

 

 

Fontos szempont az kipufogógáz-kezelés, a szigorodó normáknak megfelelően a motor STAGE V-ös kategóriának megfelelő értékekkel rendelkezik, SCR – vagyis AdBlue rendszer nélkül teljesíti mindezt.

Az akár 34 colos hátsó kerekek nagyobb hasmagasságot erősebb tapadást biztosítanak, amely ebben a kategóriában az egyik legnagyobb opció az 5-085-höz, egy vonzó átmenet az új 4-es és a hamarosan érkező szintén, megújuló 100 LE feletti 5-ös szériájú Landini traktorok között, kiemelve a sokoldalú alkalmazhatóságát, és köszönhetően a rendkívüli tömeg-teljesítmény aránynak, kiválóan alkalmas szállítások alkalmával is még dombos területeken is.

A négyoszlopos vezetőfülke garantálja a maximális vezetési kényelmet, mivel maximalizálja az üvegezett területet, így teljes kilátás nyílik a traktor körüli területre. A 4 szilent-blokkos fülke rögzítésnek köszönhetően elnyeli az oszcillációt és a rezgést is, védett munkakörnyezetet és kifogástalan hangszigetelést teremtve. A kezelőszervek ergonómikusan vannak elrendezve, a legfontosabb funkciók egy kézzel történő működtetése nem akadály, például a Hi-Lo és a H-M-L sebességváltó a gyors és egyszerű kezelése. A kormány magassága és mélysége állítható. A ráesés és borulás ellen védett fülke tervezésénél sikerült olyan magasságra szabni a traktort, hogy a szűk, alacsonyabb helyekre probléma nélkül befér, továbbá átlátszó tetőnyílással is rendelkezik, amely könnyed és kényelmes munkavégzést biztosít a homlokrakodóval végzett munka során.

Gyári homlokrakodóval is szerelhető, melyet a Sigma4 biztosít a Landini számára, a sokoldalúságot maximalizálhatja, a rakodóhoz dedikált ergonomikus joystickkal. A rakodót úgy tervezték, hogy annak váza ne csökkentse a hasmagasságot és ne korlátozza a traktor kormányzási szögtartományát. Folyamatosan és egyenletesen működtethető a 2 nitrogénnel töltött akkumulátorral ellátott lengéscsillapításnak is köszönhetően.

A maximális közúti biztonság érdekében az IBS (integrált fékrendszer) kombinálja a hátsó fékeket az első tengelybe integrált első olajhűtéses fékekkel, ami 50% -kal csökkenti a féktávolságot. A fékek a pedálokra kifejtett erők nagyságának arányában kapcsolódnak be, lehetővé téve az abszolút fékezési pontosságot.

 

 

Az első tengely kicsi, maximális hangsúlyt fektetve a gép kompakt kialakítására és mozgékonyságára. A masszív felépítése megbízhatóvá és stabillá teszi bármilyen munkavégzés esetén, akár front hidraulika vagy rakodó használatáról, vagy szállítási tevékenységekről legyen szó.

Az erő és a könnyű irányíthatóság a mechanikusan vezérelt hidraulikus emelőrendszeren is megmutatkozik, amely pontos és könnyen használható az ELS-nek (ergonomikus emelőrendszer) köszönhetően.

Az eszközök felszerelése egyszerű és gyors, a kezelőszervek a fülkén kívül is a sárvédőn is megtalálhatóak. A hátsó 2-es kategóriájú emelőhorgok 3900 kg-os emelési kapacitással rendelkeznek.

A kettős szivattyúval ellátott hidraulikus kör, össz. kapacitása 90 liter, ebből 56 l/perc jut az akár 5 kihelyezett vezértömbre (3 hátsó és 2 középső), míg a többi pedig a kormányzást is ellátó rendszerbe irányul.

Az új Landini stílusérzést nemcsak a LED-es világítás és a Blue Icon sorozata – ide tartozik az excluzív metál kék fényezés és a matt fekete felni fényezés- prezentálja, hanem a Landini traktor családon teljes egészében végig vonuló új szemet gyönyörködtető kinézet.

A Landini 5-085 felszerelhető a Landini Fleet Management telematikai megfigyelő rendszerrel, amelynek célja a jármű hatékonyságának mérése és felügyelése az üzemanyag-fogyasztás, az üzemidő és a általános szervizelés szempontjából, mindezt egy olyan portálba integrálva, amely lehetővé teszi a flotta vezetőinek, hogy maximalizálják traktoraik hatékonyságát és figyelemmel kísérjék a működési költségeket.

 

Fordította: Somogyi Ákos, termékmenedzser

Forrás és kép: Landini

Elérhető

Kapcsolódó cikkek